►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Основните детски „оръжия за манипулация”

За да постигнат целта си някои мъници хапят, лъжат или пък се превръщат в нетърпими дразнители.


Основните детски „оръжия за манипулация”

Много родители се надяват, че ще им бъде много по-лесно и ще се разбират по-добре с детето си, когато стане на 4-5 години, защото тогава разполага с достатъчно богат речник, за да каже онова, което иска и има уменията, които вече го приближават до „големите”. Обаче, забравяме, че на тази възраст малчуганите са способни да използват такива „оръжия за манипулация”, че да ни се стъжни много повече, отколкото, когато са били ревящи бебчета.

Агресивността, лъжата или лошите думички са някои от средствата, които детето използва, когато нещата не му се получават, но за щастие се оказва, че това са си естествени неща, типични за развитието му. При такива случаи най-добре е да се отнасяме към тях с нежност и разбиране и да поставяме твърдо, ясни граници и норми, които ще помогнат на детето да се държи добре с останалите.


Ето ги и най-често срещаните детски „оръжия за манипулация”, както и няколко съвета как да предотвратим превръщането им в лоши навици:
 

Бие се и хапе

Deteto.info

Много деца показват яда си като веднага започват да удрят и да хапят. Например, иска играчката на друго дете, което не му я дава и веднага впуска своите „непозволени оръжия” в действие.

 • Какво да правите: спокойно, но с твърд тон, трябва да кажем на нашия малък „агресор”, че да тормози останалите е недопустимо и, ако иска нещо, трябва да го обясни с думи, а не с удряне и хапане. В никакъв случай не плясвайте детето, колкото и леко да е, защото така само му показвате, че целта наистина може да се постигне с бой и агресия. Ако мъникът продължава яростно да напада другарчето си, просто го хванете за ръка и го заведете по-надалеч, където да остане сам и да се успокои, а след това задължително да отиде да се извини. Освен това, да не забравяме, че децата обичат да имат избор, затова му дайте няколко алтернативи за реагиране в подобни ситуации, като например: „Вместо да тормозиш приятелчето си, можеш да го помолиш учтиво да ти даде за малко камиончето, а ти да му дадеш твоята количка’.
 • Едно решение: една майка решила проблема с хапането – когато едното от децата й ухапало по-малката си братовчедка, тя му казала: „Само кучетата хапят, ако искаш да си като тях, тогава трябва да те вържем навън за някое дърво”, което и за учудване на майката имало бляскав резултат – детето никога повече не се опитало да хапе.

Говори „лоши думички” и обижда

Deteto.info

От устата на едно ядосано и наранено дете могат да се изплъзнат ужасни неща, като например: „Мразя те, ти си лоша майка”, „не мога да те понасям” и т.н.

 • Какво да правите: отново запазвате спокойствие и казвате на малчугана, че вие разбирате добре, че някои от вашите решения не му се нравят особено много, но може да изрази своето недоволство по друг начин, а не като обижда и наранява мама и татко. Важното в случая е да не „попадате в играта” на детето, отговаряйки му по същия гневен начин, по който то се е обърнало към вас, защото в противен случай ще му покажете, че с това „оръжие” (думи на омраза) наистина може да ви манипулира.
 • Едно решение: една майка разказва, че винаги, когато се ядосвала с някое от децата си, след случката винаги го целува. Според нея, така детето разбира, че това, че й е неприятно и е разочарована не означава, че не го обича.

Лъже

Deteto.info


На четири години децата се учат да различават доброто от злото, реалността от фантазията. Затова е възможно да не разбират, че да се лъже е нещо лошо и така започват да виждат лъжата като едно ефикасно средство за защита. Само че, вие веднага ще хванете четиригодишния мъник, че лъже, защото за щастие той все още го прави много наивно. В целта си да избегне яда на родителите си, мъникът е способен да каже, че той не е изял цялата кутия с течен шоколад, въпреки че цялото му лице е изцапано с шоколад.

 • Какво да правите: никога да не предразполагате детето да лъже. От вашите реакции зависи дали детето ще се страхува от тях и съответно дали ще ви лъже. Тоест, вместо да питате с разярен глас: „Ти ли счупи вазата? Видя ли какво става, когато тичаш напред-назад?”, кажете: „Вазата се счупи, затова не бива да тичаш из къщи”. Ако веднага започнете да крещите, без да оставите детето дори да обясни, то ще се замисли дали следващия път, когато стане нещо такова, да ви каже. Освен това, не наричайте детето лъжец, защото може и все още да не разбира смисъла на това, но със сигурност ще му остане лошото чувство от обвинението. Когато се разкрие една лъжа, не започвайте веднага да обвинявате детето, а по-добре поговорете спокойно, за да изясните точно какво се е случило.
 • Едно решение: защо вместо да се караме на детето, че е излъгало, не го похвалим, че е казало истината. Една майка дала полезен урок на своя мъник: след хилядите предупреждения да внимава със скъпите кристални украшения вкъщи, малчуганът все пак счупил едно от тях, но веднага си признал какво е направил и тя, без да споменава за счупеното, само го похвалила, че е имал смелостта да каже истината.

Непрекъснато заповядва

Deteto.info

„Не сядай тук, пречиш ми”, „донеси ми молива” – когато тези заповеди идват от детето към майката или бащата, значи нещо не е наред.

 • Какво да правите: трябва да накарате детето да осъзнае, че за да има, но и за да задържи своите приятели, трябва да се научи да съобразява своите желания с техните. Затова родителите трябва да бъдат ясен модел на поведение, защото децата винаги имитират начина, по който на тях им се говори. Тоест, когато искате детето да направи нещо, можете да го помолите с мек тон, а не да отправяте към него само заповеди със строг тон. Последните ги оставете за моментите, когато детето наистина заслужава подобна строгост.
 • Едно решение: според една майка, тя е постигнала контрол над поведението на дъщеря си, като й е показала, че като майка, освен да нарежда, е способна и да отстъпва: „Когато й казвам да си събере играчките, а тя ме помоли за още мъничко време, за да нареди докрай пъзела си, аз се съгласявам. Така й показвам как трябва да се съобразява с желанията и на останалите и й давам малко свобода за избор”.

Мрънка докато не постигне целта си

Deteto.info

Въпреки че сме казали „не„ с най-твърдия възможен тон, детето лесно може да го превърне в „да„ като ни надуе главата с мрънкане. Тоест мъникът впуска в действие поредното си „оръжие за манипулация„ - невинно изражение, снижен и умоляващ тон, виещо се сред краката ви.

 • Какво да правим: важно е, когато кажем „не” да не отстъпваме, да бъдем постоянни в решението си. Кажете: „колкото и пъти да ме питаш, отговорът ще бъде все един и същи”. Може би детето си мисли, че ако настоява повече, вие ще си промените решението, но когато вие не отстъпвате и със същата настойчивост повтаряте „не, не, не”, много скоро това монотонно повтаряне ще измори детето. От друга страна да им кажете „не” не означава, че не трябва да изслушате и тяхната гледна точка. Да ги изслушате внимателно означава, че сте взели под внимание тяхната гледна точка, но отговорът ви, въпреки това е „не”.
 • Едно решение: „понеже децата са много конкретни това, което ми помогна да спра непрекъснатото им мрънкане и молби, беше да направя списък с техните най-съкровени желания и да им кажа, че ще ги изпълня, когато има повод – на рождения им ден, имения ден, ден на детето, Коледа и т.н.” – споделя майка на четири деца.

Как да го научим на уважение

Deteto.info
 • Дръжте се с децата така, както на вас би ви било приятно да се държат с вас. Може би понякога ние, родителите, това го забравяме и редим наставления наляво-надясно, отправяме се към тях със заповеднически тон и т.н.
 • Отделете достатъчно време за игра и разходка заедно с детето. Много деца се оплакват, че приятелите им ги познават по-добре от родителите им и тогава си мислят: щом родителите ми нямат време да се занимават с мен, аз също не се интересувам от тях.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни