►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Не ми отговаряй така!

Що е отговарянето (отвръщането – саркастична забележка или нелюбезен отговор) и има ли то почва у нашето семейство? За дръзките и невъзпитани отговори от страна на нашите малки слънчица и за това, дали изобщо има изход от тази ситуация, ще поразсъждаваме в следващите редове и дано всеки сам за себе си да намери разрешение. Успех на всички родители!


Не ми отговаряй така!

Неминуемо ще дойде един момент, в който вие самите ще бъдете неимоверно учудени от току-що изстрелялия се от детето ви саркастичен коментар по ваш адрес. И, ако до преди време това важеше само за вече по-големите деца и тийнейджърите, то сега се среща и по-рано, поне се убедих от личен опит с дъщеря ми, която е на три години и половина.  Ироничните и невъзпитани отговори, сред децата, са проблем, който се среща почти във всяко семейство, да не кажем и във всяко. И това е неизбежно, защото обикновено се дължи на подражание от страна на детето, което е чуло, видяло и възприело подобно поведение от някого. А ние родителите, колкото и да следим какво гледа детето по телевизията и колкото и да се стараем да му даваме добър пример вкъщи, да чуе нещо подобно докато е навън, си е нещо съвсем естествено и няма как да успеем да го избегнем.
 Като превантивна мярка, не е лошо да проведете няколко сериозни, но приятелски разговора с вашето дете. Обсъдете заедно отношенията помежду ви и това как ще се държите един с друг. Покажете му правилен начин на поведение с вашето собствено държание към него. Дръжте се любезно с детето, кажете му “благодаря”, когато трябва, казвайте вълшебната думичка “моля”, когато се налага да го правите, признавайте и грешките си с подобаващото любезно извинение. Много е погрешно да смятате, че щом сте си вкъщи и сте си толкова близки, можете да си говорите не чак толкова любезно, колкото ще го правите, например, с някой непознат, с учителката в училище, със съседката или с продавачката в магазина и т.н. Ако ние се държим според общоприетия етикет, и нашето дете ще го прави, или поне ние ще сме спокойни, че сме му дали добър пример. Лошото е, че, ако малките дечица имитират поведението на родителите си, то по-големите вече започват да имитират и поведението на други хора от обкръжението им, имат много повече социални контакти и шанса да чуят някоя лоша дума е огромен.
За да реагирате на саркастичното отговаряне на детето, първо трябва да сте абсолютно сигурни, че наистина е такова. Освен това обяснете и на детето подробно какво имате предвид и за какво поведение точно става въпрос. Много е възможно в някои случаи дадено подхвърляне на детето да прозвучи иронично и така сякаш ви отговаря невъзпитано, но всъщност изобщо да не е така. Малките деца все още не умеят правилно да изразяват чувствата си и не винаги намират и подходящите думи, за да направят това.

Как да отговаряме на отговарянето

Deteto.info

Оставете репликата или лошата дума да се изтъркат от употреба
Какво означава това. Това значи, че когато детето ви каже нещо лошо, го накарайте да го повтааря и така то ще му омръзне и ще спре. Най-добрият начин да го накарате да го повтаря е да не му обръщате внимание в създалата се ситуация и да му покажете, че така изобщо не може да привлече вашето внимание. Така много бързо детето ще се отегчи и ще разбере, че с лошо не може да привлече вашето внимание.

 

Преструвайте се, че нищо не се е случило и нищо не сте чули
Този подход е продължение на предишния и двата, в комбинация, са доста добро решение. Много често детето може да превърне дръзкото отговаряне в игра, която ще печели всеки път, когато вие реагирате рязко на дадено негово подхвърляне. Когато отвръщането не предизвиква търсената у вас реакция, играта просто става скучна за детето.

Оценявайте добрата реч

Deteto.info

Стимулирайте доброто поведение на детето като го хвалите, когато се е държало добре и е реагирало адекватно на дадена ваша заръка към него. Когато хвалите детето, вие му вдъхвате повече увереност и му показвате как трябва да се държи в действителност.

Как не трябва да отговаряте на отговарянето

Deteto.info

В никакъв случай не отвръщайте по същия начин на детето си, както се е опитало то да ви отговори. Доста е трудно да реагираш спокойно на някой, който ти крещи и те иронизира насреща, но това сме ние родителите – не кълбо от нерви, а от търпение. Ако отвърнем на детето със същия тон, му показваме, че сме се включили в неговата игра и му даваме само още един пример как трябва да се държи. Затова, единственото нещо, което можем да направим, е да се опитаме да сме по-сдържани в реакциите си. Наказанието също не е много добра алтернатива в такива случаи. Просто с нашето добро поведение и отношение ще отстраним лошото държание и непрекъснатото отвръщане на детето. 

Как да реагираме на ‘лошите’ думи, които казва детето

Deteto.info

Едва ли ще сте единствените, чието дете вече е успяло да научи куп ‘лоши’ думички, с които борави учудващо добре. Да, определено всеки родител иска детето му да знае всичко и да има богат речник, но това вече е прекалено, нали? И като си помислим, че май се оказваме абсолютно безсилни и не можем по никакъв начин да попречим на детето ни да чува и научава и лоши неща. Казването на ‘лоши’ думички е едно поведение, което се появява при децата между 3 и 5-годишна възраст, които искат да привлекат внимание. Най-вероятно, казвайки тези лоши неща, детето се опитва да подражава на някого, например на някой по-голям батко в училище или пък на по-големите си братя и сестри.
В тези случаи едно е ясно – трябва да се опитаме да предотвратим повтарянето на това поведение и детето не трябва да възприеме тези ‘лоши’ думички като част от ежедневния си речник.

Някои полезни съвети, които можете да следвате

Deteto.info
  • Не се смейте на псувните и другите ‘лоши’ думички, които казва детето и в никакъв случай не показвайте, че понякога ви става много смешно, чувайки това от устата на вашето малко детенце, което може дори да не разбира какво казва. В първия момент звучи смешно, но после представете си, ако детето изтърси някоя подобна глупост пред хората – ужас!
  • Давайте добър пример на детето вкъщи и ако все пак се изпуснете някой път, веднага се извинете и уточнете, че не бива да се говорят подобни неща
  • Ако детето непрекъснато повтаря някоя лоша дума, която е чуло, вместо непрекъснато да му се карате и да му правите забележка, можете да предприемете друга тактика – имайки предвид, че детето казва тези ‘лоши’ думички за да привлече внимание, то спрете да му обръщате внимание и се правете, че не чувате – това може да има доста голям успех да накара детето да разбере, че изобщо не привлича вниманието ви с тези неща
  • Ако произнася някоя псувня или обида, за да покаже, че е ядосано, можете да му предложите друга алтернатива, например друг израз, с който да замести лошия

Не се карайте непрекъснато на детето заради лошия му речник, защото така то ще постигне целта си – да привлече вашето внимание. Трябва спокойно да му обясните, че така е недопустимо и невъзпитано да се говори и вие няма за нищо на света да толерирате подобно поведение. От тук нататък оставете детето само със себе си за известно време, за да може да осмисли нещата на спокойствие, без да се влияе от външни фактори.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни