►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Наръчник по самоуважение

10 начина да стимулираме самоуважението на детето...


Наръчник по самоуважение

Децата с високо самоуважение са оптимисти, не се поддават на стрес, способни са да намерят разрешение на проблемите и като цяло се чувстват добре в собствената си кожа.
Самоуважението всъщност е една съвкупност от вярвания, които децата имат за себе си. Това как детето вижда себе си, ще повлияе много на неговата мотивация, нагласи и поведение във всякакви ситуации и с когото и да общува. Самоуважението играе важна роля за това как детето ще се справя в живота. Децата с добро самоуважение обикновено се справят по-добре в училище и са по-склонни да експериментират с нови начинания. Като цяло те са по-щастливи и по-здрави, в сравнение с децата с ниско самочувствие.
Изграждането на самоуважението започва още от най-ранното детство, като основна роля за неговото сформиране играят родителите.

Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат:

1. Без сравнения

Deteto.info

Избягвайте да сравнявате детето си, например, с детето на съседите, или пък неговите братовчеди или приятели. Това не го мотивира да прави нещата по-добре, а точно обратното – ще го накара да се чувства още по-неспособно и ще си помисли, че сте разочаровани от него.

2. Шегата настрана

Deteto.info

Не се подигравайте на детето и не си правете шегички, свързани с ръста, външния вид и каквото друго се сетите – децата приемат всичко буквално. Да не говорим какво огромно влияние има вашата преценка за него. Уверете детето, че изглежда добре и че го обичате безусловно такова, каквото е.

3. Без негативни етикети

Deteto.info

Не приписвайте ниско ниво на компетентност на детето си. Не му слагайте етикети от сорта на “бавен” или “ням”, ако например не може да се справи с дадена задача или не може да ви отговори на някой въпрос.

4. Избягвайте честите наказания

Deteto.info

Не бързайте веднага да наказвате детето – то има нужда от малко повече настояване и повторение на правилата. Например, ако накажете детето защото не е искало да си изяде яденето, то ще намрази времето за хранене. Просто, макар и за пореден път, трябва да му обясните правилата на масата и да изисквате от него да ги спазва така, както вие ги спазвате.

5. Давайте го малко по-позитивно

Deteto.info

Следващият път, когато сте на път да избухнете или да кажете нещо обидно и негативно, по-добре замълчете. Не изтъквайте недостатъците на детето, особено пък пред други хора – така то може да реши, че това е единственото нещо, което забелязвате у него и, че няма никакви добри качества.

6. Забравете за Торбалан и Баба Яга

Deteto.info

Не плашете детето си с подобни страховити персони, ако първият път, когато ги споменете, имат ефект, то продължителната им употреба може да доведе до появата на фобии у детето.

7. Оставете чувството за вина

Deteto.info

Не вменявайте вина на детето за това, че е било “лошо”, защото това може да доведе до хронично безпокойство. Винаги комуникирайте ясно с детето си, поставяйте разумни очаквания към него и избягвайте непрекъснато да го засипвате с обвинения.  

8. Забавни минути, прекарани заедно

Deteto.info

Измисляйте забавни неща, които да правите заедно с детето си. Отидете на риба или пък за сладолед. Даже можете да го вземете с вас на някое събитие за възрастни. Включването на детето в някои от вашите любими занимания за свободното ви време, ще го накара да се чувства важно и значимо.  

9. Поощрявайте независимостта

Deteto.info

Вместо да се опитвате да правите всичко вместо детето си, по-добре го попитайте: “Мога ли да ти помогна в това, което се опитваш да направиш”. Оставете го да взема самичко някои решения и му позволете да прави и грешки и да се учи от тях.

10. Похвалено дете – самоуверено дете

Deteto.info

Децата имат нужда от похвала и от положителна подкрепа. Това им помага да вярват в себе си и да разберат, че и вие вярвате в тях и техните умения и възможности.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни