►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

На Коледа детето също може да придобие нови знания и умения

Светлини, коледни песни, украшения... Коледа наближава, а с нея идват и приготовленията и суетенето около купуването на подаръци. Това са много натоварени, но и вълнуващи дни – украсяваме къщата и елхата, окачваме мигащите лампички, обикаляме за подаръци, приготвяме ястията и т.н.


На Коледа детето също може да придобие нови знания и умения

Това, че празниците са почивни дни не значи, че трябва да ги си почиваме и буквално да ги проспим и да не правим нищо. Точно обратното, трябва да се възползваме от свободното време, за да обърнем внимание на децата и да правим интересни неща, които ще забавляват детето, но и ще стимулират неговите умения и креативност.
Възползвайте се от Коледа, за да научите детето на нови неща
Коледа е най-подходящият момент да покажем на детето колко е ценно да дава, а не само да получава.

Гответе заедно

Deteto.info

Децата се забавляват експериментирайки с различни материи, миризми и вкусове. Освен това можете чрез готвенето и да дадете един урок по математика използвайки мерните единици и количеството на използваните съставки. Можете и да учите буквите като например направите сладки под формата на буквички, а после заедно ги украсете. Даже със сладките-буквички можете да изписвате и думи и така да упражните и правописа. С тестото детето може да моделира различни фигури, а това ще подейства много добре на неговото въображение и креативност.

Направете картички

Deteto.info

Тук можете да комбинирате всякакъв тип материали (картон, цветна гланцова хартия, боички, брокат и каквото още се сетите. Освен, че това ще стимулира креативността на детето, ще го научи и на щедрост – да направи нещо и да го даде с желание и от сърце. А Коледа е идеалният момент да дадем урок на детето по даване и получаване. Обяснете на детето, че трябва да бъде благодарно за всяко нещо, което получава и, че не може само да получава, без да дава.

Планирайте театрално представление

Deteto.info

Семейните сбирки покрай празниците са много подходящ момент да изиграете заедно някоя театрална сценка. Децата обичат да се чувстват център на вниманието, затова им дайте главната роля и се забавлявайте. Само ви трябват стари дрехи и аксесоари, с които да се маскирате, а може и малко гримове, за да се превъплътите съвсем в ролите.

Редете пъзели, играйте с конструктори и различни настолни, образователни игри

Deteto.info

Пъзелите са игра, която стимулира паметта на детето, дава им проблеми, които детето трябва да реши, развиват пространствената ориентация, логиката, мисленето и умението да свързва нещата едно с друго. За да реди пъзела детето трябва да мисли и да бъде вложи цялото си внимание, което стимулира умението му да се концентрира.

Пейте коледни песни

Deteto.info

Децата обичат да пеят и музиката има много благотворно влияние над тях.
Нека детето разбере какво точно е Коледа: разкажете му как се празнува тя и в другите страни, припомнете му какви са и традициите в нашата страна.

Четете заедно с детето

Deteto.info

Има много приказки и истории, свързани с Коледа, които можете да споделите с малчугана. Разглеждайте картинките, представяйте си различните случки, задавайте въпроси на детето, за да се уверите, че е разбрало това, което четете.


Ваканцията не означава, че няма хиляди възможности да се забавлявате заедно цялото семейство и да правите разни неща заедно. С тези предложение и още много, за които вие ще се сетите детето ще развива своята креативност и умения.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни