►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Моето момиченце префърцунено ли е?

На 5-6 години много момиченца се увличат по розовото, принцеси, феи и подобни. Това си е един нормален етап от техния растеж, който отминава с времето. През този период момичето просто утвърждава своята идентичност.


Моето момиченце префърцунено ли е?

След петгодишна възраст малките госпожици стават все по-наясно с разликата между половете. Поради тази причина те вече започват да се концентрират върху това да изявяват своята индивидуалност и някои прекаляват с атрибутите, свързани с тяхната полова идентичност, за да се различават от другите. Това е един етап на принцеси, корони, барбита, чантички и изобщо периодът на розовото, през който минава всяко малко момиченце.

Всичко оказва влияние

Deteto.info

Психолозите смятат, че импулсът, влечението към „женското” или „мъжкото” е последствие от това, което детето вижда и чува вкъщи, по телевизията, в училище, на улицата и т.н. Още преди бебето да се роди, ние декорираме стаята му в определен цвят, в зависимост от пола му, купуваме дрешките отново в нюанси, подхождащи на пола му. Тоест социалните възприятия относно мъжа и жената започват да влияят на детето още през първите месеци от живота му.
В последствие детето ще започне да слуша разкази, в които момичетата са принцеси с розови рокли, а момчетата са смели принцове; във филмите са отразени същите образи; да не говорим за рекламите, в които също се разиграват общоприетите стереотипи на мъжа и жената. И всичко това оказва влияние върху детето.
А какво да кажем за играчките? Гледайки по витрините установяваме, че по-голямата част от тях имат своя версия в розово, почти винаги с мотиви на принцеси, феи, цветенца или сърчица.
И не, че искаме да кажем, че това диференциране е негативно, но на момчетата им се предлага една конкретна фантазия, противоположна на тази на момичетата, поради което по-голямата част от тях смятат, че е погрешно да се отклонят от нея. Именно заради това се смята, че розовото трябва да е предпочитаният цвят на момичетата, а пък камиончетата са си само за момчета.
Специалистите ни съветват да оставим децата да играят така, както те искат и с каквото искат, без да им влияем, да им дадем свободата да избират.

Те са различни, но еднакво добри

Deteto.info

Всъщност, колкото и да се опитваме да третираме момчетата и момичетата по еднакъв начин, неизбежно е в определени случаи просто да не ни се получава. Все пак възприятието, че момчетата и момичетата са различни в някои насоки никак не е лошо, нито пък е признак на дискриминация.
Проблемът с различията се появява, когато се прави заключение, че едните момчетата са по-добри в определени дейности от момичетата или обратното. Докато детето ни не смята, че не би могло да направи нещо, защото е момче или пък нашето момиченце не смята, че трябва да прави точно определени и конкретни неща, които са само за момичетата, а другите не й е позволено да прави, то значи всичко е наред. Това е симптом, че възпитаваме правилно детето си и можем да бъдем спокойни. Така че, нито нашето момиченце е префърцунено, нито пък момченцето ни е един егоцентричен тиранин, просто преминават през поредния си ексцентричен, преходен период, за който след време ще си спомняме и ще се смеем.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни