►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Лошите навици на децата – как се придобиват и как да се справим с тях?

Много родители не знаят какво да направят, за да накарат детето си да се отучи от лошия навик да си гризе ноктите, да си смуче пръста или да си бърка в носа. И много от тях имат право да се притесняват, тъй като някои от навиците през детството, могат да се запазят и до вече зряла възраст.


Лошите навици на децата – как се придобиват и как да се справим с тях?

Освен това зад всеки лош навик стои нещо друго по-сериозно, тоест самият лош навик просто е една форма, под която детето изразява нещо, което го притеснява. Нужно е да наблюдавате внимателно децата и винаги, когато е възможно лошия навик трябва своевременно да се изкорени. Според специалистите не всеки лош навик е притеснителен. Зависи от възрастта на детето, от последствията и от честотата му. Много често става въпрос само за своеобразен отговор на тялото към даден дразнител, а не лош навик. Въпросът е – как едно дете придобива лош навик? Има доста разнообразни причини за това, а една от тях е имитирането. Децата и главно по-малките, се научават да имитират. Вкъщи те имитират родителите и братята и сестрите си, в училище – своите съученици. Друга причина за появата на лош навик е, когато, например, не намира друг начин, нито подходящи думи, за да изрази, това което чувства и това, което го притеснява. При по-големите деца може да се случи същото ако не срещат диалог в семейството или пък родителите им не ги разбират.
Някои навици у децата направо изкарват родителите извън кожата, а по-голямата част от тях не знаят какво да направят за да се справят с този лош навик. Питат се дали детето го прави нарочно или го прави, защото нещо го притеснява.

Ще изброим някои от най-често срещаните лоши навици

Deteto.info
  • Смукането на пръстите: детето го превръща в навик заради удоволствието, което му доставя и заради това, че по този начин се успокоява. Например, смукането на пръста му помага да заспи по-лесно. Родителите трябва да се намесят в такива случаи и да вземат мерки. В случаите, когато детето заспива с пръста в уста, първото нещо, което трябва да се направи е да се опитате да го заместите с някоя играчка или кукла, с която детето да заспива. Масажирайте ръцете на детето и го галете по косата – така ще го успокоявате преди сън и ще му помогнете да се отучи от лошия навик да си смуче пръста. По-добре е да заместите лошия навик с друг – добър навик, отколкото непрекъснато да измисляте наказания и забрани. Обикновено децата оставят този навик между 2 и 4-годишна възраст. Ако продължи и след 7-годишна възраст може да допринесе за появата на проблеми със зъбите – може да се изкривят.
  • Бъркането в носа – както знаем този лош навик не е типичен само за децата, но и за много възрастни. Обикновено детето имитира своите родители или други хора. Това е навик, който може да си остане и във вече зряла възраст. Това, което става е, че децата между 4 и 5 години все още не разбират, че бъркането в носа е нещо, което не се прави на публично място. Повечето внезапни потичания на кръв от носа при децата е точно в следствие на наранявания от непрекъснатото бъркане в носа. Заради различните алергии, както през лятото, така и през зимата, сектетът в носа засъхва и започва да дразни детето, което за да се облекчи, дори и не се замисля вкарвайки си пръста в носа. Трябва обаче да го отучите от това, покажете му как да си почиства носа с носна кърпичка; даже ако трябва купете му носни кърпички в любимия му цвят, но трябва да сте упорити и търпеливи и да успеете да отучите детето от този лош навик, защото накой път може да се нарани.
  • Гризането на ноктите – също не е навик типичен само за деца, но е едно от поведенията, най-трудни за интерпретиране. Обикновено се появява преди 3-годишна възраст и главно е свързано с ситуации на умора и стрес. Скуката и досадата също могат да накарат едно дете да си гризе ноктите. Но ако детето е здраво, тоест играе си, учи, има приятели, яде и спи добре, и изглежда доволно от живота, който води, то е възможно да става въпрос за един временен лош навик. В такъв случай най-добре е да не се намесвате и да изчакате да отмине. За да се справите с проблема, недейте непрекъснато да натяквате на детето, защото така може да стане още по-нервно и проблема да се усложни. Намазването на пръстите с нещо, което има лош мирис е добър вариант, но първо убедете детето, че го правите за негово добро, за да не си съсипва ноктите.
  • Въртенето на косата – това е навик, типичен за момичетата, както и за много вече зрели жени. Да си играят с кичур от косата си, когато се чувстват засрамени или уплашени, дава спокойствие и сигурност на малките момиченца. Но наличието на подобен навик не значи, че детето ви е несигурно или пък, че има проблеми. Ще се появи проблем ако детето ви започне да си маха цели кичури от косата и чак тогава е момента да потърсите психолог. Да си въртят и да си навиват косата на пръста е доса често срешан навик, който направо изнервя родителите. Единствения начин да се спавят с това е родителите да не му обръщат внимание и да не му отдават чак толкова голямо значение. Все пак всички имаме по-слаби моменти, в които търсим нещо, с което да се успокоим.

Кога един навик се превръща в проблем

Deteto.info

Според някои специалисти подобни навици могат да са симптом за някоя по-сериозна болест. Например ако детето си бърка непрекъснато в носа, това може да е защото има раничка, която го дразни и го боли или пък ако детето си смуче пръста постоянно, може да чувства някаква вътрешна болка, която го кара да се чувства слабо. Въпреки че тези навици са безобидни сами по себе си, те могат да причинят наранявания по тялото и тогава вече не са само лош навик, а се превръщат в сериозен проблем. Ако детето непрекъснато си гризе ноктите, това може да доведе до инфекции. Ако детето, например, е обект на подигравка в училище или изпитва трудности при говорене заради това, че не си вади пръста от устата, то поведението му вече не е само обикновен навик. Когато един навик е с голяма честота, може да се превърне в едно обсебващо поведение и може да афектира върху социалните връзки на детето. В тези случаи е добре родителите да се обърнат към педиатър или психолог.

Ето няколко начина да се опитате да се справите с лошия навик

Deteto.info
  • Кажете точно и ясно да детето, че поведението му не ви харесва
  • Избягвайте да го наказвате и непрекъснато да отричате и да му забранявате разни неща, защото можете да постигнете обратен ефект
  • Накарайте детето да остави навика, но с позитивни забележки, а не само с: не прави това или не прави онова. Можете да му кажете – какво ще кажеш да оставиш ноктите си да пораснат, а не – не си гризи ноктите!
  • Награждавайте детето, когато показва самоконтрол.

По същия начин както е нужно дълго време за да се развие лошия навик, така и след това е нужно време, за да се изкорени. Нужни са много усилия от страна на родителите, а и много търпение, защото с непрекъснати забрани, викове и наказания, ще изнервите още повече детето и няма да постигнете никакъв резултат. С постоянство и търпение ще постигнете добри резултати.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни