►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Критиките и похвалите – как да открием златната среда?

От всичко, което човек може да каже, даването на мнение и преценка за поведението на някой друг е нещо много деликатно и то трябва да бъде много добре обмислено. И щом е така, представете си какво остава за нашите дечица, които все още са толкова крехки и чувствителни, че могат да приемат нещата, както се казва, “много навътре”.


Критиките и похвалите – как да открием златната среда?

Критиките, колкото и конструктивни да са те и дори и с цел да възпитават у детето правилните навици, могат да се отразят зле на неговото самочувствие и затова трябва много да се внимава.
 Похвалите пък, от друга страна, са като един тласък напред, един стимул за самоувереността на детето. Така че, ако критиките подканват детето да бъде по-внимателно, то похвалите, от една страна, го стимулират да бъде по-уверено в собствените си сили и да бъде по-амбициозно, а другият вариант е да прекалите с тях и детето така да се възгордее, че да се самозабрави.
Става ясно, че не е толкова лесно да се намери златната среда и поведението на родителите трябва да бъде много внимателно. Нали знаете – всяко нещо, с което се прекалява, става вредно. Едно нещо, обаче, е сигурно и то е, че трябва да намалим критиките до минимум и да увеличим похвалите към детето, тоест много по-ефикасно е да обръщаме повече внимание на доброто поведение, отколкото на лошото. Ако насочим вниманието си към добрите постъпки и похвалите преобладават пред критиките, ще постигнем добър резултат за оформянето на едно цялостно добро поведение у детето.

КАКВО Е ЦЕННОТО НА ЕДНА ПОХВАЛА

Deteto.info

Ако родителите не обърнат внимание на доброто поведение или постъпка, детето няма как да разбере, че те са правилни и са оценени положително. И е голяма грешка да се споменават само лошите постъпки и лошото поведение, както прекалено заетите родители често правят. Когато всичко върви добре и детето има само добри оценки в училище, родителите са спокойни и доволни, не коментират нищо и не обръщат внимание на детето, но в момента, в който то получи лоша оценка, моментално това привлича вниманието им и те веднага реагират отрицателно. Да, ама така не е честно! Даже е препоръчително точно обратното, да се обръща много по-голямо внимание на добрите постъпки и доброто поведение, защото така детето разбира, че именно те са ценните и правят него и всички покрай него щастливи. Всички знаем, че целта на детето ни е да се опитва всячески да привлича нашето внимание. В този смисъл, прекалено голямото наблягане на лошата постъпка ще накара детето да разбере, че чрез нея е постигнало целта си и ще продължава да го прави, защото за него, всяко нещо, с което е успяло да ви привлече, е добро. Обръщайки голямо внимание на доброто поведение и хвалейки детето, вие ще го накарате да го повтори отново, а не да го смени с нещо лошо.

Четири “ЗА” за похвалата

Deteto.info
  • Децата имат нужда някой да се гордее с тях, за да успеят да развият своето чувство за самоуважение.
  • Похвалата води до това, положително оцененото поведение да се случва по-често за в бъдеще.
  • Похвалата изгражда самоувереността и самоуважението на детето.
  • Похвалата заздравява връзката между родителите и детето.

КАК ДА ХВАЛИМ

Deteto.info

Хвалете поведението, а не личността
Всеки човек сам по себе си е индивидуална личност – съвкупност и от позитивни, и от негативни характеристики. А личността, за разлика от самото поведение, не е толкова склонна към промените. Затова родителите трябва да насочат усилията си именно към поведението на детето.
 Похвала от сорта – “Ти си много добро момиче”, няма никакъв смисъл за детето, което изобщо няма да разбере какво имате предвид. Затова конкретното – “Много ми хареса как си подреди стаята сама”, би имало много повече смисъл за детето.

Използвайте конкретни похвали
Целта на похвалата е да стимулирате желаното поведение на детето, но е необходимо да сте наясно и вие, и детето, кое е конкретното поведение, което се изисква. Колкото по-конкретна е похвалата, толкова по-лесно детето ще разбере кое точно прави добре и шансът да го повтори е много по-голям. Например, ставате сутринта, виждате, че дъщеря ви си е оправила леглото сама и казвате – “Много ми харесва как си си оправила леглото самичка”.

Хвалете не само успехите, но и всеки напредък на детето
Трябва да се похвали всяка мъничка стъпка по пътя към желаното поведение. Хвалете всеки прогрес, колкото и малък да е той. Когато дадено добро поведение бъде добре установено, вече ще има нужда от по-малко похвали, за да се поддържа. Не е необходимо да хвалите детето непрекъснато, всичко си има граници.

Хвалете адекватно
За да предизвикате желаната реакция от детето, похвалата ви трябва да бъде добре обмислена и подходяща за случая. Прегръдка и целувка, в комбинация с няколко добри думи, имат много добър ефект. По-големите деца обичат да бъдат хвалени малко по-дискретно, тоест, ако им намигнете или вдигнете палеца си, в знак на одобрение, те ще ви разберат добре. По този начин, хем няма да привлечете кой знае какво внимание, хем ще покажете на детето, че доброто му поведение е забелязано.

Хвалете в подходящия момент
Похвалата, особено при по-малките деца, е много по-ефикасна, когато стане веднага. Не трябва да минава много време от добрата постъпка на детето до вашата реакция, въпреки че по-големите деца могат да оценят и по-късното признание.

Комбинацията между похвалата и безусловната обич
Децата много обичат да бъдат хвалени от родителите си – по този начин те стават по-уверени в себе си. Когато сте си поставили за цел да изградите дадено добро поведение у детето, трябва в началото да го хвалите непрекъснато, а после – само понякога. В никакъв случай, обаче, не правете грешката да кажете на детето, че ще го обичате, само ако има добро поведение. Непрекъснато трябва да показвате колко много обичате детето си, независимо от всичко – така то ще се чувства сигурно и спокойно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни