►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какво е тайм аут?

"Тайм аут" е метод за възпитание, който се състои в това да отведеш детето на скучно за него място за няколко минути, когато поведението му е лошо. Това е едно своеобразно ‘време за почивка’, което всъщност означава да не обръщаш никакво внимание на детето през тези няколко минути. Забелязвам напоследък, че методът започва да се прилага вече и в България, попаднах и на доста форуми, където майките споделят своите впечатления от ефективността му.


Какво е тайм аут?

Специалистите са на мнение, че този метод е много по-ефективен, отколкото викането, караниците и заплахите, да не говорим за боя. Но има родители, при които тази техника не действа. Според специалисти, в много случаи това се дължи на факта, че техниката не и използвана по правилния начин, тъй като за да има ефект, тя трябва да се прилага точно както е описана. Методът "тайм аут" ще има ефект, само тогава, когато и всички останали, които се грижат за вашето дете, се придържат към него.
 Съществено за този метод е, че се използва при деца от 18 месеца до 10-годишна възраст.

При какъв тип поведение трябва да се използва тайм аут

Deteto.info

Общо взето този метод се използва при три типа проблеми:

 • Когато детето не спазва правилата на родителите: ако детето не спази това, което му казвате 5 секунди след като сте му го казали, трябва да приложите "тайм аут". Естествено родителите никога не трябва да дават на децата наставления, които не са им по силите и не са според техните възможности. Освен това, родителите не бива да прибягват до друга техника и изобщо да предлагат други решения на проблема, след като вече са приложили "тайм аут". Децата разбират кога говорите сериозно и ще отстоите позицията си и кога е възможно да се предадете и да започнете да му предлагате и други алтернативи. Идеята тук е да приложите една единствена техника за дисциплина в даден случай и да се придържате към нея през цялото време, докато детето промени поведението си.
 • Когато детето има лошо поведение: на детето трябва да се приложи тайм аут за каквото и да е поведение на детето, което те сметнат за недопустимо (например – проява на гняв и капризи, ритане, хапане, неподчинение на правилата вкъщи, които всички останали спазват и т.н.). Когато решите да използвате тази техника за възпитание, би било добре да се концентрирате в един или два проблема в поведението на детето. Когато тези проблеми започнат да изчезват, можете да започнете да прилагате техниката и към още един проблем и т.н.
 • Когато поведението на детето е опасно за него: използвайте "тайм аут" винаги, когато детето прави нещо опасно (например – виси на парапета на стълбите и не иска да слезе от там).

Подгответе детето за тайм аут

Deteto.info

Преди да използвате тайм аут, трябва да обясните процеса на детето, така че то да ви разбере. Можете също да кажете на детето си, че ще използвате този метод, вместо да крещите или да го заплашвате. Не забравяйте да му кажете кои негови начини на поведение ще бъдат наказвани по този начин и задължително да изтъкнете двете най-важни правила за ‘времето за почивка’:

 • Детето трябва да мълчи по време на "тайм аут". Кажете на детето си, че ако не запази тишина и не стои мирно по време на "тайм аут", то той ще започне отново
 • Детето трябва да седи на стола, докато не му кажете да слезе. Пак обяснете, че ако слезе преди да сте му казали, "тайм аут" ще започне отново

Изберете най-подходящото място за прилагането на метода

Deteto.info

Когато за първи път използвате ‘време за почивка’, е добре да сте си наблеязали едно или две места в дома ви, където да отведете детето. Какво е подходящото място:

 • отдалечено от играчки, хора, телевизия, радио, прозорци и всичко друго, което може да разсее детето
 • убедете се, че това място е безопасно и няма опасни предмети
 • добре е, когато се прилага ‘време за почивка’, детето да се слага да седне на стол – обикновен стандартен кухненски стол, а не на колелца, въртящ се, табуретка или друго подобно; столът трябва да е за възрастни, а не детски.
 • детската стая не е подходящо място за прилагане на метода
 • най-подходящото място е във всекидневната, в кухнята или в ъгъла на някоя от стаите, но не неговата
 • ако сте решили да използвате отделена стая, в никакъв случай не гасете лампата, а и не използвайте най-тъмното помещение, като дрешника или килера – все пак този метод се прилага, за да се лиши детето от внимание и да разбере, че е сбъркало, а не за да се изплаши.

Как да процедираме

Deteto.info

ВЕДНАГА щом възникне лошо поведение, родителите трябва да кажат на детето: “Сега, защото направи ....(това, което е направило детето), ще отидеш да си починеш на стола”. Трябва да кажете това само веднъж. Не трябва да казвате с повече от две-три думи на детето си, че е време за ‘почивка’. Не чакайте детето да се ядоса или да изпадне в ярост, а действайте веднага. Не викайте и не се карайте.

Няколко съвета за периода на прилагане на техниката

Deteto.info
 • Запазете спокойствие
 • Не мъмрете детето, не спорете и не дискутирайте повече
 • Не приемайте от детето никакъв претекст да не направи това, което сте му казали
 • Не говорете на детето, докато то отива към стола. След като сте казали на детето, че отива да си ‘почине’, не трябва да казвате нищо повече, докато ‘почивката’ не свърши
 • Ако детето не тръгне само и веднага към мястото за ‘почивка’, трябва да го заведете вие. Ако детето откаже да отиде на стола, го вземете на ръце, без да го гледате, и го занесете до там
 • Игнорирайте го – трябва да игнорирате напълно виковете, протестирането и обещанията на детето, че вече ще се държи добре

Какво да правят родителите докато детето е във “време за почивка”

Deteto.info

Когато започнете да използвате "тайм аут", детето ще крещи и ще плаче, но вие трябва да сте твърди и да не обръщате внимание на това, тъй като след време няма да реагира така, когато пак прилагате тази техника. Всички присъстващи от семейството трябва да спазват това – и те не трябва да обръщат внимание и да говорят или да притесняват ‘почиващото си’ в момента дете. Докато трае "тайм аут", се опитайте да продължите с обичайните си занимания, не е необходимо да чакате заедно с детето да свърши ‘времето за почивка’.
Общо взето, ‘почивката’ трябва да трае по една минута за всяка година от възрастта на детето и да стигне до един максимум от 5 минути (дете на 3 години стои 3 минути, дете на 5 год. – стои 5 минути, дете на 8 год. – стои 5 минути и т.н.).
Препоръчително е да използвате часовник, с който да засичате времето и който да звънне, когато "тайм аут" изтече. В случай, че детето започне да плаче, да вдига шум, да крещи и т.н., просто трябва "тайм аут" да започне отново и съответно да нагласите часовника отново, това се повтаря всеки път, когато детето не стои мирно и тихо, а започне да протестира. Когато "тайм аут" започне отново, не казвайте на детето, то ще разбере, когато види, че отново нагласяте часовника. 

Какво да правим, когато времето за почивка изтече

Deteto.info

След като детето е седяло тихо и мирно през определеното време за "тайм аут", часовникът ще звънне, но това не значи, че то трябва веднага да слезе от стола – родителите определят дали то може да слезе или не. След като изтече времето, трябва да питате детето дали е готово да слезе от стола, ако каже ‘да’, трябва да му кажете, че времето за почивка вече е изтекло. Ако обаче детето е още ядосано и каже ‘не’, то вие само трябва да се отдалечите и да нагласите часовника отново.
Ако например, сте приложили на детето техниката "тайм аут", защото не се е съгласило да си събере играчките, когато свърши времето за почивка, трябва пак да му кажете да ги събере. Ако то ви послуша, веднага му кажете нещо позитивно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни