►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какво да правим, когато „се запъне като магаре на мост”

Вие можете да успокоите детето си за секунди, ако знаете и съумеете да използвате тези прости, но „вълшебни” начини да го разсеете.


Какво да правим, когато „се запъне като магаре на мост”

Следната история сигурно ви е до болка позната - време е за лягане и трябва да миете зъбките, а вашето малко слънчице отказва да си отвори устата. Искате да му изрежете ноктите, но малчуганът бяга и се крие под масата.

В градинката пък не иска да слезе от люлката въпреки вашите обяснения, че закъснявате и, въпреки че се опитвате да го „подкупите” с някой и друг бонбон. Децата на около три годинки по начало са си такива, опъват се на всичко ей така без причина. Особено пък, ако мъникът види решителното ни изражение, което показва, че наистина искаме от него да направи нещо и то точно на момента, то тогава той се опъва още повече. Това си е типично за мъниците на тази възраст и най-вероятно се дължи на факта, че те все повече искат да извоюват своята независимост.
Кой тогава е най-добрият начин да накараме детето да ни съдейства и да слуша какво му казваме? Как да избегнем тръшкането и викането на малчугана и в същото време и ние, родителите, да запазим добрия тон и да не отправяме заплахи към него?
То по принцип в отглеждането и възпитанието на детето няма един универсален метод, който да действа при всички, индивидуалният подход към всяко дете конкретно е по-добрия вариант.
В такива ситуации, когато тръшкането на детето е на косъм да ви извади от равновесие, трябва да вложите малко повече креативност и да се заредите с достатъчно търпение, за да съумеете да разсеете детето. Добре е да си имате своите малки хитринки, било то, за да ги прилагате докато педиатърът преглежда мъника или в моментите, когато чакате на дългата опашка в супермаркета. Това ще са вашите малки тактики, с които ще съумеете да избегнете тръшкането като накарате детето да „превключи на друга вълна” и да забрави за магарешкия си инат.

1. Разсмейте мъника

Deteto.info

Да накарате детето да се смее си е една доста ефективна техника, подходяща например за моментите, когато отказва да си измие зъбите, не само защото това веднага ще смени темата (контриране на това, което казва мама), но и защото ще накара малкия инат да си отвори устата. Не на всеки му се отдава да се прави на шут, но една смешна физиономия и една шегичка ще накарат вашия мъник да се забавлява и да забрави за ината си. Май децата понякога приемат ролята на "контра" само защото им е скучно или пък им е досадно да правят всеки ден едно и също.

2. Разкажете му някоя история от типа „Когато аз бях дете...”

Deteto.info

Няма как да не сте забелязали колко се впечатлява детето от подобни истории, понякога и само заради факта, че не може да си представи как и вие сте били деца. Колкото по-вълнуваща и странна е историята, толкова за по-дълго време ще разсеете малчугана, така че впуснете въображението си в действие.

3. Пейте

Deteto.info

Лягането вечер е един от най-предпочитаните моменти от детето за проява на безпочвен инат и тръшкане. Затова увещаването на детето да си легне вечер се оказва една от най-трудните задачи на родителите. Децата обичат да им се пее и не е необходимо да сте професионални певци, за да го правите. Започнете да пеете още докато детето се мие и облича пижамата. Гледайте само да не пеете една и съща песен много често, освен ако детето не ви помоли за това, защото малчугана ще се отегчи и тази хитринка срещу неговия инат ще спре да работи на ваша страна. „Бъркайте” по някоя дума, за да може детето да се концентрира върху това и да ви поправя. Какъв по-добър начин да го разсеете.

4. Състезавайте се

Deteto.info

Трябва да облечете якето на малкия палавник, защото ще излизате на разходка, но той отказва и се крие под масата. Ето я и поредната проява на магарешки инат, а вие сте на път да се откажете от излизането само и само мъника да не изпадне в ярост. мъниците, обаче, още от малки имат онзи състезателен дух, който дори е по-силен при тях отколкото при възрастните. Затова вместо и вие да упорствате и да молите и увещавате детето, по-добре просто го информирайте, че ще излизате и вие отивате да си облечете якето и със сигурност ще го направите по-бързо от него и ще спечелите състезанието. Като чуе това, мъникът ще се затърчи да се облича само и само той да е пръв.

5. Живейте във въображаемия свят на детето си

Deteto.info

В моментите, когато искате да накарате малчугана да стои мирен, например, за да му премерите температурата, развихрете въображението си. Потопете се детския свят на фантазиите и кажете например, че виждате едно джудже на тавана, което ви гледа. Малко звучи налудничаво, но няма как да не заинтригувате мъника, който със сигурност не страда от липса на въображение и то в много големи количества.

6. Припомнете някой незабравим момент

Deteto.info

Ако вашият мъник не иска да застане на едно място, за да му изрежете ноктите или да му почистите ушите, все неща, които децата не обичат и вечно отбягват. За да накарате мъника да стои мирно припомнете му някоя приятна и забавна случка, която сте преживяли заедно. Например: „Помниш ли, когато ходихме в лунапарка и се возихме на голямата въртележка. Как бързо се въртеше само...” Опишете подробно всеки детайл, децата обичат да им се разказва с подробности и за най-дребните неща, като можете да подканите малчугана да добави нещо, което вие вече сте забравили.

7. Доверете му някоя тайна

Deteto.info

Когато детето ви е извън контрол и особено ако сте на публично място и не искате да станете център на вниманието, веднага измислете някоя „много важна” тайна, която да споделите с мъника и която ще знаете само вие двамата и не трябва да казвате на никого. Детето ще се почувства важно и гордо, че сте споделили с него толкова важно нещо.

8. Изтъквайте позитивните неща

Deteto.info

Ако например мъника отказва да застане мирно, за да му измиете косата, един комплимент би бил много добър трик в случая. Например: „Когато си миеш косата, тя ще стане толкова красива и блестяща, че...”.

Вече ще съм независим

Deteto.info

Не става въпрос за едно опълчване, а по-скоро за един напълно естествен етап, който изживява детето - нарастващата му нужда от независимост. Постепенно то започва да осъзнава само себе си и изпитва нужда да се отдели от онези, от които зависи. По-късно ще осъзнае, че е една личност, която трябва да взима решенията си сама и която трябва сама да се бори да постигне целите си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни