►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какъв ще станеш, когато пораснеш?

На 3-4 години мъниците още не разбират добре различните професии и точно с какво се занимават, затова ги интерпретират по свой начин. Освен това си променят професията всеки ден, според това какво най-скоро е привлякло вниманието им. Малчуганите са големи имитатори, за да научат повече за професиите, трябва да им помогнем и не толкова, че ще знаят още от невръстни хлапета какви точно ще станат, когато пораснат, колкото това, че тези знания ще са им доста полезни.


Какъв ще станеш, когато пораснеш?

Да попиташ едно дете на 3-4 години какъв ще стане, когато порасне, е като да отвориш кутия с изненади – можем да чуем какви ли не чудати отговори. Въпреки че е много важно и как точно им се задава въпросът, можем да се опитаме да бъдем по-конкретни. Например, един мъник на тази възраст ще ни разбере по-добре, ако го попитаме „какво искаш да работиш или да правиш, когато пораснеш”, а не „какъв искаш да станеш”.

Една смесица между фантазия и реалност

Deteto.info

На въпроса „какъв искаш да станеш, когато пораснеш” не се учудвайте, ако ви отговорят ”искам да стана Спайдърмен, Супермен, Батман, принцеса, кралица, Барби и т.н.". Мъниците смесват доста реалност и фантазия, още повече е напълно възможно да чуете този отговор и защото детето не може” да разбере какво точно означава работа или професия. Малчуганите вече имат изградена основна представа за някои професии и се опитват да свързват игрите си с тях. На 3-4 години детето вече е навлязло в т.нар. символни игри, в които могат да се превъплъщават в роли, да играят сценки и да пресъздават различни случки, използвайки имитация и фантазия. Въображението и фантазията на малчуганите им позволява да си представят ситуации, които не съществуват и да пресъздават предмети чрез други, които приличат на тях съвсем малко. На тази възраст все пак не можем да очакваме едно точно и достоверно пресъздаване на професиите от мъниците. Не се чудете например, ако забележите, че вашето момиченце и нейната приятелка си играят на магазин, но и двете са продавачки едновременно, или пък момченцето ви си играе с неговия приятел на шофьори на автобуси, но „шофират" един и същи автобус. Сигурно искрено се забавлявате в подобни ситуации, но и не бързайте веднага да поправяте децата – може би е необходимо да придобият още знания преди сами да стигнат до същността.

Големите имитатори

Deteto.info

Непознаването как точно функционират в действителност нещата и все още силният егоцентризъм карат мъниците на 3-4 години да пресъздават дейностите и да координират ролите в тях все още малко хаотично и произволно, въпреки че не може да се отрече присъствието на логика. И каквито са имитатори те наблюдават всичко с голямо внимание и повтарят всичко, което видят, изненадвайки ни с фрази, които например използва учителката в детската градина или имитирайки шофьора на автобуса или пък продавачката в магазина.
В действителност всички тези игри са една много важна част от развитието на детето и са причина за придобиването на важни социални умения. Когато наблюдават и имитират възрастните, децата интерпретират как функционира заобикалящата среда, в която всички изпълняват своята роля. Моделите, които детето възприема, са на базата на неговия ежедневен опит и именно заради това те много често променят желанията си и съответно нагласата си какви искат да станат, когато пораснат. Обикновено най-силно влияние върху мнението на детето има последното нещо, което наистина е привлякло вниманието му. В най-честия случай професиите, които децата разиграват на тази възраст не ни дават ясна представа за бъдещата реализация на малчугана и за това по какво ще се увлече по-нататък. Но пък от друга страна ни показват важни елементи от темперамента на детето: дали го привличат по-динамични дейности, по-артистични или пък по-вълнуващи и опасни.

Да обясним професиите

Deteto.info

Можем да се включваме в игрите на детето и така играейки да му даваме насоки за това с какво всъщност се занимават хората от различните професии. Посещението при доктора е подходящ момент да обясните на малчугана с какво точно се занимава всеки служител в болницата или поликлиниката. Същото можем да направим и в магазина, на пазара, в автобуса и т.н. Не бива също така да даваме негативна представа на детето за нито една професия, а да му обясняваме, че всички са достойни, полезни и трябва да се уважават. Ще помогнем много на мъниците и като им предоставим подходящите материали и играчки, които да представят различните професии: комплект „Чичо Доктор", готварски уреди и принадлежности и т.н. Подходящи приказки и разказчета също ще са от полза на детето, за да добие по-ясна представа.
Много често мъниците играят на професиите на своите родители, представяйки ги по свой начин, но има и много малчугани, които дори не знаят какво работят мама и татко. Така че първо оттам трябва да започнем – да обясним на детето какво работим ние, какво правим през деня, когато сме на работа, а то е на детска градина или на училище, много полезно за него би било и ако го заведем на работното ни място. Играейки на професии, децата придобиват едно положително впечатление за тях и придобиват нови знания и умения, а ние трябва да положим повече усилия да изградим едно позитивно мнение на детето за работата, без всяка вечер да ни гледа изморени и ядосани и да си помисли, че да се ходи на работа е досадно и изнервящо.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни