►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да накараме детето да си събира играчките?

И все се питате как да научите мъника да си прибира на място играчките, дрехите, обувките и т.н. В такива моменти сте на косъм да не избухнете и да започнете да му се карате, но само ще започнете една битка с детето, която няма да има край. Може би тези няколко идеи ще ви помогнат:


Как да накараме детето да си събира играчките?
 • Определете едно много специално място, където детето да си прибира играчките – да може да го достига лесно, да си е само негово лично, без ваши вещи.
 • Трябва да сте по-настоятелни, а и да започнете с обучението още докато детето е малко. Не изисквайте резултат от първия път и никога не губете търпение, защото всичко, което сте постигнали ще се разруши.
 • Направете събирането на играчките семейно занимание. Това е и подходящият момент да проверите кои играчки имат нужда от поправка, има ли счупени и съответно опасни за детето играчки и т.н. Не бързайте да изхвърляте счупената играчка, може би й е необходима съвсем проста поправка.
 • Съобразете очакванията си с възможностите на мъника. Детето ви, може би няма да може да направи нещата, точно както вие искате, но го оставете да опитва, защото само така ще се научи.
 • Детето може да не разбере точно какво искате от него и освен това вероятно няма да знае от къде да започне. Опитайте се да разделите събирането на играчките на няколко малки стъпки, например, кажете му първо да прибере кубчетата в кутията им и да я затвори или пък да събере всички кукли и да ги прибере на място. 
 • Компенсирайте доброто поведение на детето. Когато си събере самичко играчките, задължително измислете нещо за награда, но не да му купите нещо, а например, измислете нещо, което знаете, че му е любимо и го правете заедно.
 • Гледайте малко по-практично на нещата. Например, ако детето ви тръгне да играе с конструктор или друго, чиито части лесно се разпиляват, постелете одеяло, върху което то да играе, а след като приключи, само съберете постелката и изсипете частите в кутията им.
 • Превърнете събирането на играчките в игра, а не в досадно задължение. Например, назовете една играчка, а детето трябва да я открие сред останалите и да я прибере в кутията. 
 • Още една игра – вземете един будилник и го навийте да звънне след определено време, а после кажете на детето: “Да видим сега колко играчки можеш да събереш преди да е звъннал будилникът?”.
 • Игра за цялото семейство – нека всеки член на семейството ви да събере по пет играчки и да ги прибере на място, все пак не забравяйте, че детето трябва да има добър пример, от който да гледа, а мъниците много обичат да имитират действията на възрастните.
 • Интересно: вземете снимка, можете да я изрежете от някое списание, на дадена играчка, която има и вашето дете, и я залепете на коша или кутията, където трябва да седи тя. Това ще е много улесняващо за детето, а и ще внесе цветни нотки в декорацията на детската стая.
 • След като постигнете успех при събирането на играчките, можете да се заемете и с обучението по прибиране на дрехите, обувките и други предмети на мястото им.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни