►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Искам да се облека сам, моля

На около тригодишна възраст децата започват да изявяват своята независимост и едно от първите неща, които искат да правят сами, е да се обличат. Ние, родителите, можем да им помогнем мъничко, за да може да им бъде по-лесно да се научат.


Искам да се облека сам, моля

Всички деца упорстват много и все искат да правят нещата сами, без нашата помощ. И отначало им е доста трудно, но когато се научат да правят нещо самички, се чувстват много горди и съответно се изпълват с повече самоувереност.
За всяко нещо е хубаво да установяваме някакъв ритуал, нещо като „упътване” стъпка по стъпка, което да следва детето. Можем да подредим дрехите на един стол в реда, в който трябва да ги облече детето или пък да нарисуваме стъпките на един лист и да го залепим на гардероба в детската стая.

Бельото

Deteto.info

Първите няколко пъти трябва да помагате на мъника да вкара крачето в правилната дупка. След това той сам може да вдигне нагоре гащичките. Когато се научи сам да улучва крачолчето, остава само вие да давате гащичките на детето в правилната позиция. В този ред на мисли няма да е лошо да сложите някакъв знак, който да му помага да определи по-лесно кое е отпред и кое отзад.

Блузата

Deteto.info
 • има няколко начина за обличане на блуза, но май на децата най-лесен им е този, при който се мушка първо главата и после ръкавите, един след друг, а не едновременно
 • ако детето има нужда, помогнете му да си промуши главата, защото ще му е трудно отначало и после нека то само да си мушне ръцете в ръкавите
 • ризките и якенцата са по-лесни за обличане, но все пак мама трябва да закопчае копчетата или ципа
 • когато купувате дрешки, мислете първо дали малчуганът ще може да ги обича сам, защото има толкова трудни и неудобни за обличане дрехи, че и на вас ви отнема много време да ги облечете на детето
 • ако не дразнят вратлето, не режете етикетите на дрешките – те ще помогнат на детето да разбере кое е отпред и кое отзад.

Панталон и пола

Deteto.info
 • полите са лесни за обличане, обаче панталоните, също като бельото, отначало детето най-вероятно ще има нужда от помощ, за да улучи правилния крачол.
 • зависи от самата дреха дали детето ще се научи да я облича самичко или не, затова панталоните без ципове, копчета и колани, а само с ластик, ще са най-лесни за обуване за детето

Чорапките

Deteto.info
 • и тук всичко се свежда до фината моторика. Веднъж щом се научи да улучва дупката на чорапчето, остава само да разбере и, че петичката е от долната страна на крачето
 • купувайте по-къси чорапки, дългите ще са му трудни за обуване – детето още няма да може да ги нагъне, за да ги обуе.

Обувките

Deteto.info
 • много малко мъници се научават лесно да различават лявата от дясната обувка. Децата лесно се учат от нагледните неща, затова можете да нарисувате нещо на подметката на едната обувка или да сложите различен цвят стелки в двете обувки.
 • по-добре купувайте обувки, които се закопчават с лепенки или такива от еластичен материал, които се обуват само с леко разтягане, без да се налага да се откопчава и закопчава нищо.
 • ако ще ги обува самичко, то обувки с връзки не са подходящи за детето под 6 години, защото трудно ще се научи да ги връзва. За яслата и детската градина обувки с връзки не са подходящи, не забравяйте, че там децата се обличат и обуват самички.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни