►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Единствените деца – прекалено много заблуди и предразсъдъци

Ако в миналото изборът да имаш едно или повече деца е зависел само от физическата възможност на родителите или от лични разбирания и предпочитания, то сега нещата са доста по-сложни. Все повече нашият избор зависи от нашето икономическо състояние и от редица социални фактори. Затова даже е силно казано да го наречем избор, защото нещата зависят главно от външните фактори. И все повече родители започват да изпитват угризения дали няма да навредят на детето, ако то остане единствено в семейството. Защото са много предразсъдъците на хората: дали няма да се чувства самотно, дали няма да се разглези, дали няма да стане егоист?


Единствените деца – прекалено много заблуди и предразсъдъци

Доста са душевните терзания на плещите на родителите, които са решили да имат само едно дете: дали ще се разглези, дали няма да е прекалено зависимо, дали няма да започне да смята, че винаги трябва да е център на внимание. Но в действителност развитието и сформирането като личност на единственото дете, като при всички други деца, зависи от възпитанието, което ще му дадат родителите. Защото родителите са тези, които трябва да внимават с поведението си, за да не предизвикат появата на подобни характеристики, които непрестанно се приписват на единствените деца. Най-често срещаният риск е прекомерните грижи и внимание, които родителите могат да дадат на детето, да не прераснат в един момент в едно прекалено покровителствено поведение. Просто всеки родител трябва да намери своя начин да го избегне.
А е толкова неприятно, когато чуеш, зад гърба си, поредния неуместен коментар по адрес на единственото ти дете: “Горкичкото, сигурно умира от скука”, “Едно на мама и тати – сигурно е много разглезено”. Не трябва да се притеснявате, защото предразсъдъци винаги е имало, има и ще продължава да има, а друг е въпросът, дали те изобщо са логични или не. Едно е сигурно – възпитанието на единственото дете в семейството, както и ако са две или повече деца, си зависи от родителите и техния подход, а до голяма степен и от социалното обкръжение, но не и от това колко деца има в семейството. Правилното възпитание на детето е задача на родителите, които трябва да внимават как реагират в определени ситуации, трябва да се научат да контролират своето поведение в полза на детето. Те трябва да следят стриктно някои нормални и общоприети техни реакции, да не бъдат преувеличени заради това, че имат само едно дете и по този начин ще се избегнат доста от гореописаните квалификации, които погрешно се приписват на всички единствени деца. Основният риск е родителите да не прекалят с грижите и вниманието. И не става въпрос за това внимание, което дава на детето сигурност, стабилност, самоувереност, самоуважение и възможността да се развива правилно. Говорим за прекаляването с грижите и вниманието, породени от страх да не се случи нещо на детето, защото това може много лесно да се трансформира в едно прекалено покровителствено поведение.

Ситуации, в които трябва да внимавате и някои реакции, които е по-добре да избягвате

Deteto.info
 • Прекомерното внимание може да доведе до едно непрекъснато притеснение и преувеличен страх да не се случи нещо на детето. Трябва да се научим да контролираме прекомерния страх, тъй като е възможно да го прехвърлим и на нашето дете и така то да не може да изживее някои неща, които по принцип съпътстват живота на всяко дете. Вместо непрекъснато да се притеснявате и да се страхувате от всичко, по-добре се опитайте да мислите за позитивни неща и избягвайте да показвате страха си пред детето, с фрази от типа: “гледай внимателно, че може да стане ...”, “внимавай да не се нараниш”, “не прави това, защото е много опасно и може да ...”.
 • Възможността детето да е прекалено самоуверено, егоцентрично или разглезено, до голяма степен зависи от това как ние родителите се отнасяме с него и как точно хвалим неговите успехи. По-добре е да се избягват дискриминативни изказвания от сорта: “браво, ти си най-добрият”, “ти си най-хубавата”, “ти си най-умният” и т.н.
 • Тъй като детето няма да съжителства с други деца на неговата възраст, е много възможно да съзрее по-рано и да развие някои умения на възрастен по-рано от обичайното. Това може и да е доста позитивно, но все пак не трябва да забравяме, че става въпрос за дете, което има нужда да прекарва време с други деца. За да улесните контактите му с други деца, е добре да водите детето редовно на детска градина, да му позволявате да ходи на гости на своите приятелчета и те да идват у вас да играят, записвайте го на екскурзии, лагери, екипни спортове и т.н.
 • Вашето дете, тъй като не е преживяло типичните спорове и караници между братя и сестри, може да изпита затруднения в емоционално отношение. Тази ситуация може да се усложни, ако прекалено много покровителстваме и защитаваме детето си. Така че в ситуации, когато се е скарало с друго дете, например, е добре да го оставим само да се справи със ситуацията и да се намесим, само ако ситуацията се усложни. Затова именно е толкова важно детето ни да контактува с деца на неговата възраст и ние да не се бъркаме винаги в техните отношения.
 • Също е възможно разделите между родителите и детето да са много трудни и за двете страни. Затова е добре още докато детето е по-малко да се разделяме за кратко, например: да пускаме детето да преспи в някое приятелче, да отиде на лагер, да ходи на детска градина или на занималня.

Щом намерите правилния подход и поведение от ваша страна, ще видите, че вашето единствено детенце не се различава изобщо от останалите, които имат братя и сестри. И що се отнася до вашето дете, ако отношенията, които имате помежду си са адекватни и ако не допуснете то да стане център на внимание, ще се радвате на едно дете, което притежава редица положителни черти и качества.

Съвети за възпитанието на единственото дете

Deteto.info
 • Не покровителствайте прекалено много детето
 • Насърчавайте детето да следва интересите си
 • Уважавайте и приемайте недостатъците и провалите на детето си (никой не е идеален)
 • Ценете успехите на детето, но не го прехвалвайте
 • Все пак не забравяйте да показвате на детето си своята обич и привързаност към него – това ще му даде сигурност
 • Правете му забележка и го наказвайте, когато се налага и не изпитвайте вина за това
 • За да не се чувства детето ви самотно, увеличете контактите му с негови връстници
 • Избягвайте детето ви постоянно да е заобиколено от възрастни
 • Фигурата на бащата играе много важна роля във възпитанието на детето – той може да помогне, за да може детето да не е толкова зависимо и обвързано с майка си
 • Не се дръжте собственически с детето си
 • Избягвайте прекаления контрол над детето ви
 • Помагайте на детето да решава проблемите, но не всички. Оставете го първо да опита да се справи само
 • Позволете на детето да кани приятелите си у вас да играят и му разрешавайте и то да ходи при тях
 • Оставете детето си да изживее добре детството си – не се дръжте с него като с възрастен
 • Не третирайте детето като робот, който трябва да изпълнява всяка ваша команда. Помогнете му то само да взима решения, като например: какво да си облече, какво да яде. Искайте мнението му, оставете го и то да взима участие във вашите неща.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни