►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето трябва да има приятели и да се научи да бъде приятел

Намирането на приятели не е чак толкова лесно, особено имайки се предвид големите различия между хората. Това зависи много и от стимулът, който един човек получава от семейството си, от обкръжението си, още докато е дете. Първият приятел на едно бебе, почти никога не е друго бебе.


Детето трябва да има приятели и да се научи да бъде приятел

На тримесечна възраст, когато бебето започва да открива, че светът не се състои само от ръцете на мама, то ще започне да търси друга алтернатива за общуване. Най-вероятно първите приятели на вашето дете са били куклите или някаква друга играчка. Тогава то е искало да бъде винаги заедно със своя приятел, да го гушка, да го хвърля, да играе с него. Но времето минава и бебчо започва да усеща нуждата да общува не само с мама, татко, баба, дядо и братчето. То ще бъде очаровано, когато се намира в компанията на негови връстници. Това обикновено се случва на около шест месеца, когато и социалните му контакти започнат да се увеличават.

Първите няколко години на детето имат фундаментално значение за неговата социализация, това е времето, когато то се учи да бъде приятел и да печели приятели.

Етапите на приятелствата на детето

Deteto.info
  • Бебето, което играе малко или играе все самичко, може да развие проблем при адаптирането си в различна обстановка и в заобикалящата го среда. Затова е от съществено значение семейството да стимулира детето да бъде със свои връстници. Родителите трябва да стимулират детето да споделя определен период от деня с други малчугани на неговата възраст.
  • На една годинка детето ще обича много да играе със свои връстници. Ще иска да ги „изследва”, да пипа косите им, лицата им и естествено ще се залисва повече по техните играчки, отколкото по своите.
  • Първият сравнително осъзнат приятел на вашето мъниче ще се появи на около две годинки. То ще играе в детската градина, в парка, в градинката, а вкъщи ще има „въображаем приятел”. В този случай не трябва да се притеснявате, защото това е начинът на много деца да задоволят своите илюзии. На тази възраст детето свободно борави със своята креативност, воля и авторитет. В този период детето ще общува показвайки онова, което е видяло и възприело от останалите.
  • „Въображаемият приятел” - Обикновено „въображаемият приятел” бива изместен от истински на около три-четири години, когато детето тръгне на детска градина, ако до тогава не е ходило. Там неговият социален живот ще се обогати много. Детето ще се запознае не само с нови деца, но и ще сподели времето си и с други възрастни освен вас. С всички тях детето трябва да сподели правилата и нормите, типични за детското заведение. това ще бъде един нов свят, които то трябва да проучи, а независимостта му в него ще има по-големи ограничения.
  • След около 5-6-годишна възраст общуването на детето ви няма да бъде само споделяне на играчки с останалите. То ще започне да споделя и опита и преживяванията си, знанията и емоциите си. На тази възраст детето вече ще бъде готово да приеме и спазва правилата на съжителството. Би могло да има истински приятели, а които да иска да прекарва времето си.
  • На 7-8 години детето ще се научи да си взаимодейства и да помага на останалите. Все още ще спори за някоя играчка или игра, но вече ще е придобило и умението да отстъпва и да проявява толерантност.  Детето ще бъде по-разбрано и ще се опитва да разрешава конфликтите и проблемите си самичко.

Приятелствата учат, възпитават и карат детето вътрешно да израсне. за да може детето да се научи да бъде приятел и да има приятели, трябва да се намесят и родителите. Основите на това се поставят ’къщи, с правилата за съжителство между членовете на семейството, където няма място за дискриминация, агресия, различия или егоизъм. Нашето отношение с хората и към детето ще бъде винаги примерът, който малчуганът ще следва във своите лични връзки.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни