►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето ми трудно намира приятели

Как да му помогна?


Детето ми трудно намира приятели

Хубаво е детето да умее да играе и да се забавлява самичко, но това не трябва да бъде единственият му начин да се забавлява. Ако в първите години от живота си детето играе главно с родителите си и самичко с играчките си, то във възрастта между 3 и 6 години приятелите започват да заемат важно място в неговия живот.

В този период приятелствата все още са неустойчиви и преходни

Deteto.info

В периода между 3 и 6 години приятелствата на детето са доста неустойчиви и могат да се сменят всеки ден, но те играят важна роля в живота на детето и то трябва да се научи да печели приятели и да бъде приятел.
Общуването с други деца е много важно за развитието на детето. Ако не общуват изобщо, могат да се появят проблеми с адаптирането в обществото. Това, разбира се, не значи, че детето непрекъснато трябва да е заобиколено от много хора и приятели, то трябва да умее да се забавлява и самичко, защото те не винаги могат да бъдат на разположение.
Едно дете, което търпи трудности при общуване заслужава да му обърнем голямо внимание. Родителите трябва да му помогнат да се научи да се приобщава към средата и да общува с различни хора. Въпреки че печеленето на приятели изглежда естествено и много лесно, то също изисква определени знания и умения.

Доброто самоуважение

Deteto.info

Когато родителите дават достатъчно стимул и сигурност на детето, то има една добра основа да гради социални контакти. От много проучвания става ясно, че малките деца имат голяма нужда от присъствието на възрастен, било то майката или бащата, който да му вдъхва увереност. Наблюдава се как присъствието на майката, например, успокоява детето и го стимулира то само да изучава онова, което го заобикаля, докато ако бъде оставено само, то ще се почувства неуверено, ще се разсее и няма да действа. Тоест достатъчното внимание от страна на родителите и общуването с тях помага на детето при бъдещото му общуване с останалите. 

Как да помогнем на детето да бъде по-общително

Deteto.info
  • хвалете детето всеки път, когато покаже своето умение да общува и да се сработва с останалите
  • не го насилвайте да бъде прекалено добро и отстъпчиво, уважавайте неговото неспокойствие и спонтанност
  • давайте му добър пример, като се държите възпитано и с разбиране
  • не казвайте на детето, че е срамежливо или плахо, а просто, че скоро ще се научи да общува по-добре със своите връстници
  • повишете неговата самоувереност, като показвате с думи и действия своята обич към него, като го хвалите за успехите му, колкото и малки да са те
  • уважавайте индивидуалния ритъм на детето

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни