►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето и парите

В този материал няма да говорим за джобните пари и какви средства да давате на детето си, спрямо възрастта му. Защото това не е съществено. Ясно е, че те се отпускат някъде около началото на училището. Но много преди това въпросът за парите е на лице. Важно е да изградите правилно ценностите на детето си. Това ще ви се отрази пряко както в близко, така и в по-далечно бъдеще. Причината е, че съвсем скоро ще започнете да давате двойно повече пари за неща, които имат определена картинка, лого или нещо друго. Но не и защото си струват.


Детето и парите

Това може да не е проблем за вас, но определено ще е проблем за детето ви. Защо ли? Защото, когато приоритетите са материални неща, човек трудно постига удовлетворение. Освен това да си сноб (в най-широкия смисъл на думата) е много изтощително, освен че е дразнещо за околните. А и говори за непълноценност, която трябва да бъде запълнена с пари или друг техен еквивалент.

Кога парите нямат значение

Deteto.info

Задавали ли сте си този въпрос? Моят отговор е: Когато си на една. След това малко по малко парите започват да навлизат в невинния свят на детето и да се опитват да окупират все повече и повече място в ценностната му система. Как става това ли? На първо място чрез близкото обкръжение – мама, татко, роднините. На втори план се появява и средата. В един определен момент започва да има значение как си облечен, каква ти е чантата, къде почиваш, каква кола кара баща ти, къде живееш и т.н. Може би си мислите, че за вашето дете е рано, защото е само на 4 години, например. Но всъщност даже е малко късно. Ако все още не сте възпитали основните приоритети на детето и не сте дали основа на една стабилна ценностна система, то след няколко години средата ще се  погрижи да превърне малкото ви ангелче в меркантилно консуматорче, за което парите не само, че имат значение, а са единствените, които имат такова. Лоша перспектива, която не бива да позволявате. 

Материалните деца

Deteto.info

Трябва да се изгражда ценностната система на детето, ориентирана не само около материалните стойности. Това звучи много добре. Но как се прави? Не се прави лесно със сигурност, особено предвид комерсиалния свят, който ни заобикаля. Много по-трудно ще възпитате детето си във важните категории в момента. Като всяка реклама повтаря на детето как точно тази вафла ще го направи готинo или точно тази играчка му е нужна, за да играе по цял ден. И детето започва да иска. Нещо повече настоява да получи тези неща, които ще го направят щастливо, готино, добро или нещо друго. Обикновено родителите се поддават и купуват. Давайки на детето си каквото иска, те му задоволяват само за малко глада за „неща, носещи щастие”. Особено съвременните родители, които в повечето случаи са били лишавани от доста вещи в своето детство, са твърде лесна жертва на този капан. Наблюдава се и друга тенденция – днешните майки и татковци са много заети. Почти изцяло обхванати от водовъртежа на парите и реализацията, те се опитват да запълнят пропуските купувайки. Лошото е, че малкото споделено време не се компенсира с играчки и скъпи „джаджи”, които често са актуални само в момента на подаряване. От една страна те не задоволяват детето и това си проличава веднага, защото малкото бързо загубва интерес. От друга – дават му разменена представа за стойностите. Всичко това отключва един безкраен „глад” за вещи. В началото това са играчки и лакомства, след това стават дрехи, обувки, коли, заведения и в крайна сметка хора. Да, много често става така, че признават или не, хората подбират приятелите и обкръжението си по интереси, които в повечето случаи са материални.

Как да възпитаме децата си

Deteto.info

Децата нямат представа за парите, когато се раждат. Те идват на този свят напълно лишени от усет и знания за материалния свят. След това малко по малко се запознават. Тази представа се повлиява от обкръжението им, начело с родителите. Нещо повече тя е възможно да бъде възпитана и повлияна.

  • Както всичко друго, децата се възпитават и в това основно чрез подражание. А пример взимат най-вече от родителите си в началото. Ето защо, ако за вас парите са всичко, то за детето (по всяка вероятност) също ще е така. За съжаление или за щастие децата са продукт на родителите си и тяхното поведение им се отразява много пряко. В тази връзка е добре да наложите и на себе си някакви правила. Възрастните също не са застраховани да попаднат в материалния капан. Понякога примамката е връзката цена-качество. Зависимост, която понякога е истинска, но често е спекулирана и реално даваме парите си за един и същ продукт, но с различен етикет. Друга заблуда, на която и много възрастни са подвластни, се крие в смисъла на думата скъп. Защото скъпо е нещо, което струва много повече от себестойността си и няма нищо общо с това дали можете да си го позволите или не.
  • Друг начин да объркате децата в това отношение е да им давате материални стимули. Ако децата не се чувстват мотивирани да направят или да не правят нещо, а имат нужда от подобна външна намеса, то така също толкова неусетно ще се превърнат в материални деца. Защото единствената им е цел ще бъде въпросната наградка и няма да разберат смисъла на постъпката си. Независимо, че родителските подбуди са добри. Пътят надолу обикновено е осеян с добри намерения и неусетно води не там, за където сме тръгнали. По този начин не се изгражда личност и в никакъв случай подобен подход не е възпитателен. Той води до решаване на конкретния проблем сравнително бързо, но от друга страна сваля детето с една стъпка по-близо до това да бъде консуматор, подчинен на парите. Черно на бяло материалните стимули са си подкуп.
  • Много родители силно мотивирани да не направят детето си материално изпадат в другата крайност – тотално демонизират парите. Така често ефектът е обратен, защото непрекъснатото подчертаване, че материалните неща не са съществени и водят само до подмяна на истинските ценности, звучат подозрително за малкото дете. Освен това,  независимо от контекста, в основата пак са парите. Така че и това не е начинът. Подаръците трябва да бъдат подарявани по принцип и без причина. Ако детето много иска нещо, то в някакъв подходящ момент можете да му го вземете и да му го подарите. Тогава като причина ще е само фактът, че сте преценили за резонно да го направите, а няма да бъде награда за добро поведение или знак, че обичате детето си.
  • Макар животът да е труден, особено когато човек е изградил семейство, парите в никакъв случай не бива да присъстват често в разговорите вкъщи. Ако стремежът ви е да покажете на детето истинския смисъл на парите и това, че те са просто средство, а не самоцел, трябва да внимавате колко пъти на ден говорите за тях. И какви връзки правите. Наистина те са неизменна част от живота ни и лесно могат да ни обсебят, най-вече в трудните моменти. Но, ако липсата или наличието на нещо в дома ви винаги води до коментар на тема средства, това ще се запечата трайно в съзнанието на подрастващото. 
  • Организирайте така ежедневието си и особено почивните дни, че забавленията и хубавите моменти да не са свързани с пари. Не е задължително да отидете в неделя на кино и да похарчите около 50 лв за билети и всички други екстри към тях, като чаши с логото на филмчето, фигурка на някой от героите и т.н. Услугите на развлекателните комплекси също не са незаменими. Детето ще се забавлява също толкова, а може и повече, в Зоологическата градина, например. Там, освен това ще научи любопитни неща за животните, а и ще бъде с вас. Защото споделените мигове са истинската ценност. Понеже не можете да водите малчугана всяка седмица в Зоопарка, трябва да измислите и алтернативи. Разходка в планината, пикник на открито, риболов...Тези възможности и всички други, за които ще се сетите, обикновено са свързани с природата. Това е начин да покажете на детето колко по-хубаво е забавленията да са естествени и на чист въздух.
  • Едно от най-съществените качества, на които трябва да бъдат възпитани децата, е толерантността. Малчуганите трябва да изпитват търпимост към останалите хора, независимо дали те са от малцинствени групи или се касае за деца и възрастни, имащи сериозни финансови затруднения. Неслучайно сравнението е такова. Расовата дискриминация е също толкова разпространена и вредна, колкото тази към хора в не добро материално положение. Случва се и друго характерно в тази посока и това е склонността да се пренебрегват всички морални и нравствени качества, които един човек има, за сметка на социалното му положение. Неволно вие можете да възпитате това в детето си с пренебрежителното си отношение към някого. Всички знаем, че материалното благополучие е преходно явление и никой не е застрахован от изпадане от него. Затова е важно детето да бъде толерантно към всички хора и особено към тези, които за затруднени финансово.
  • Добър начин да покажете на детето, че парите са средство е и благотворителността. Но не като дарите sms или по-крупна сума за някоя кауза, а чрез труда си. Защото децата не изкарват пари и съответно за тях стойността им е непозната в толкова конкретен аспект. Но, когато положат усилия в името на нещо, несвързано с тях самите, ще се научат, че да се помага е една от онези важни стойности, за които все им повтаряте, че е важно да знаят. Напоследък се организират различни доброволчески кампании, в които е ценно за детето да участва. Така ще му покажете, че усилията могат да бъдат насочени не само към собственото благо, а и към това да помогнем а някого.  

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни