►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето и отговорността

Възпитанието на чувство за отговорност е важно по няколко причини. Като начало детето трябва да знае, че е част от обществото и като такава има определени задължения към него. Отговорността е свързана и с последствията. Дори може да бъде съотнесена към наказанията. На практика наказанието е начин детето да поема отговорност за постъпките си.


Детето и отговорността

Естествена склонност на повечето деца е опитът да се избегне санкцията, но родителското отношение трябва да бъде категорично и безкомпромисно всеки път. Тъй като спорадичното избягване на последствия би могло да накара малкия непослушко да си мисли, че поемането на отговорност е нещо, което е „тъпо” да се прави, като може да не се прави и да го избегнеш. Т.е хем си сътворил белята, хем си се измъкнал от наказанието, което е супер хитро и едва ли не всички „си изиграл”. Встрани от смешната страна на нещата, така давате шанс на чувството за безнаказаност. А това може да изиграе лоша шега за в бъдеще. 

Какво е отговорността

Deteto.info

Отговорността е изключително важно качество, което реално „създава” личността. Тя се появява тогава, когато детето осъзнае смисъла на възпитанието. В по-дългосрочна перспектива чувството за отговорност само по себе си се превръща във възпитател, тъй като детето спира да има нужда от регулатор. Идеята е, че детето само трябва да се почувства длъжно да поправи грешката или да понесе последствията от нея. По този начин ще се чувства добре и няма да изпитва вина, защото ще си създаде собствена представа за справедливост. Т.е. вашата роля на контрольор се елиминира, тъй като малчуганът сам ще развие усет за правилността на дадено действие или не. Съответно ще знае какви са последствията от него и дали е готово да ги понесе, ако го извърши.

Защо е важно

Deteto.info

1. Заради самостоятелността
На първо място, защото отговорността учи на самостоятелност. В крайна сметка задачата на родителите е да подготвят така децата си, че те да могат да продължат да се развиват и да успяват, без ничия помощ – сами.
2. Заради уважение към другите
 Ако се замислим глобално уважението и толерантността са единствените задължителни (или препоръчителни) отношения, които дължим на останалите хора. Върху тези две качества е изградена и обществената структура. И, ако не можем да дадем обич и приятелство, то разбирането и уважението към околните трябва да бъдат водещи в общуването ни. За да бъдат възпитани тези качества трябва детето да е свикнало да общува чрез тях. Но това означава и подходът към него да бъде толерантен и основан на сътрудничество, а не на авторитарно налагане на норми. Уважението трябва да бъде двустранно, за да е искрено и истинско, а не следствие на страхопочитание.
3. Защото изгражда връзки и отношения
Човекът е социално същество. Повечето хора се стремят и желаят да изграждат връзки помежду си. Приятелството, любовта, обичта, привързаността – всички тези емоции така важни за всеки човек, са свързани с взаимоотношенията между хората. Всяко едно от тях, обаче означава отговорност. Към любимия, към приятеля, към близките.

Как да направим детето отговорно

Deteto.info

1. Родителската амбиция и свръхопека намаляват отговорността в детето. Правейки каквото и да е действие, малчуганът ще усеща съзнателно или не, че изпълнява не свое, а чуждо желание или препоръка. Съответно, то няма да се чувства лично ангажирано и ще възприема последствията косвено, защото вътрешно ще вярва, че те не са насочени към него, а към вас.
2. Когато детето ви иска разрешение за дадено действие, размишлявайте на глас. Допитвайте се до него и искайте аргументите му. Независимо какво е крайното решение, винаги обяснявайте защо именно то е правилното. Идеалният вариант е (но не винаги е възможен) да оставите детето само да разсъждава и само да достигне до отговора, като вашата роля ще се ограничи до одобрението и похвалата.
3. Не карайте детето да се чувства като консуматор, който живее благодарение на вас. Така ще го оставите с впечатление, че задължително и винаги някой трябва да се грижи за него. Освен това съществува вероятност то да стане апатично и безволево и да ne поема самостоятелна инициатива за нищо.
4. Грижата за някого е голяма отговорност. В тази връзка домашните любимци са чудесна възможност да научите детето на отговорност. Освен това ще дадете на малчугана един верен приятел и много радост за всички вкъщи. 

Отговорността и правилата

Deteto.info

Чувството за отговорност до голяма степен зависи от способността на родителя да наложи правила и да постави известни ограничения пред детето. Те, обаче трябва да бъдат непоклатими, за да са ефективни. Да функционират като закона. Разбира се това е лесно на думи и доста трудно на практика. Затова ви предлагаме един откъс от книгата „Десетте най-важни неща, които можете да направите за децата си“, където Рони Джей дава съвети в тази посока.
„Установете ясни правила, които не се изменят. Това е най-важното родителско умение, когато стане дума за възпитаване на деца. От първостепенно значение за детето е да знае, че правилата никога не се изменят, както и че те ще бъдат налагани във всички случаи. Колкото по-уязвимо е то в своите емоции, толкова по-често и енергично се опитва да въстане против тях, обаче правилата трябва да остават непоклатими. Когато изпадне в пристъп на гняв или изживява период на несигурност, детето по-често изпробва здравината на границите, но не защото желае да се огънете, а защото иска да е напълно сигурно, че те са си на мястото – константата, на която винаги ще може да разчита в този изменчив свят. Всъщност колкото по-стриктно се придържате към установените граници, толкова по-лесно ще бъде за децата да спазват правилата ви. Веднъж убедили се, че не отстъпвате никога, на тях ще им омръзне да опитват. Не искат да си губят времето. Не само започват да се чувстват по-щастливи и сигурни, но и се научават да приемат „не“ за отговор. Това означава край на мрънкането за „още малко“ преди лягане, забравяне на досадното „купи ми това“, докато обикаляте из магазините, или на молбите да напълните надуваемия басейн точно когато нямате никакво време. Щом чуят думата „не“, те повече няма да настояват. Колко пъти сте слушали други родители да се оплакват: „Детето ми никога не прави каквото му казвам. Врънка ме, докато отстъпя, за да го накарам да млъкне“. Такива родители сами попадат в капана. Защо детето мрънка с такава досадна упоритост? Защото знае, че ако продължи достатъчно дълго, родителят ще се огъне. Не е лесно да се измъкнете от този капан, щом сте допуснали веднъж да попаднете в него. Но не е невъзможно. Ще бъде доста по-трудно, отколкото за родителя, който никога не се е огъвал и чиито деца съответно никога не се опитват да проверят границите на неговото търпение. Защото сега вашето ще има нужда от много повече време, за да се убеди, че вие наистина повече няма да отстъпвате, и да спре да капризничи.
Гарантирам ви, че децата на онези родители, които знаят как да кажат „не“, никога не се опитват да се налагат. Те могат да негодуват, скимтят и мрънкат от недоволство – макар и по-рядко от останалите деца – но не продължават да настояват за нещо, което веднъж им е отказано. Ако имате навика да отстъпвате – може би не твърде често, но дори единичните случаи карат детето да си мисли, че си струва да опита – ще трябва постоянно да си повтаряте, че стига да издържите достатъчно дълго, децата ще престанат да ви тормозят излишно. Тази награда няма да получите днес, нито утре, нито пък идната седмица, но в крайна сметка ще тупне в краката ви, стига да проявите твърдост, и тогава, повярвайте ми, всички усилия ще си заслужат труда, щом детето престане един път завинаги с опитите да надделее.”


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни