►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да стимулираме самостоятелността на детето

Основна цел на възпитанието е изграждането на пълноценни личности, които успешно да се адаптират в социалната среда.


Да стимулираме самостоятелността на детето

Сигурна съм, че всеки родител освен тази основна обществена мотивировка има и множество свои като – да бъде щастливо, да бъде успешно, да бъде здраво, талантливо и т.н. За да се постигнат такива резултати е много важно детето да бъде научено на самостоятелност.

Обгрижването

Deteto.info

Свръхопеката и прекаленото обгрижване със сигурност не са от полза за независимостта на детето. Все по-често се случва родителите да прекаляват с грижите и да изпълняват голяма част от задълженията на детето си, за да му помогнат. Специалистите обаче са единодушни, че подобни практики по-скоро биха навредили на изграждащото се детско самочувствие и способности. Родителите свикват да вършат всичко вместо детето и понякога трудно се отучват от този навик. Докато детето е малко и все още не може да се погрижи дори за естествените си нужди, разбира се помощта е наложителна. Но с всяка изминала седмица (защото знаете, че децата растат с часове) способностите на малчугана се увеличават и вие трябва да следите за това. В момента, в който чисто физически детето ви е готово да се справи с нужното умение или занимание, вие трябва да му дадете възможността да го направи. В началото, разбира се резултатите няма да бъдат каквито ви се иска. Детето ще се бави, ще се цапа, ще му бъде трудно, но имайте предвид, че това е пътят, който трябва да извърви, за да се научи. Това са и първите крачки към изграждането на самостоятелност. Вашата задача е да насърчавате тези прояви като ги поощрявате, защото родителското одобрение и оценка са много важни за детето.

Как да напътстваме, без да поучаваме

Deteto.info

Критичното отношение и оценките оставете за учителите в училище. Тяхна работа е да оценяват знанията и уменията на детето ви. Вашето задължение е да развиете тези умения и да насърчавате желанието на мъника да се опитва и да бъде инициативно. Какво се случва много често: Детето сяда да рисува или да прави фигурки от пластилин или глина, след известно време идва при вас, за да ви покаже творението си. Творбата, разбира се е далеч от намерението и съответно вие не можете да разпознаете какво е нарисувано или моделирано. Тогава детето ви казва, че това е жаба, например и вие избухвате в смях и го обсипвате с напътствия как всъщност изглежда жабата. Това не е правилно. Категорично не трябва да реагирате така, тъй като от една страна детето се учи и няма как да има блестящи резултати и второ по този начин го обезсърчавате. Когато постоянно оправяте и коригирате детето то започва да се чувства неспособно и в един момент спира да опитва. Със сигурност никой родител не би желал такава развръзка. За да не се стигне до там е добре да сдържате критиките си и да се стремите да хвалите постиженията на малчугана, независимо колко далеч са от желаното. Разбира се и тези похвали трябва да имат граници и да бъдат в някаква степен верни. Не е толкова трудно, дори и в най-хаотичната драсканица може да се намери нещо симпатично. Много велики творби се състоят от нефигурални композиции . Някои родители в този момент ще възразят на подобна практика с аргумента, че така детето няма да се научи и няма да знае кое е правилното, но това не е съвсем така. Децата много добре знаят какъв е оптималният резултат и към какво се стремят. Това, което си мислят за момента е, че са малки и няма как да го постигнат, но за тяхната възраст и драсканицата е много добро постижение. И разбира се, вие трябва да го потвърдите. А за да сте спокойни, че все пак сте дали образец и напътствия, можете внимателно и под формата на игра да му показвате лесен начин за рисуване на дърво например или хитър метод за връзване на връзките на обувките. По този начин малчуганите няма и да усетят, че всъщност се опитвате да ги поправите и насочите.

Какво е правилното отношение

Deteto.info

Би било чудесно, ако съумеете да намерите онази правилна пропорция на строгост и поощрение, която би направила детето ви самостоятелно, инициативно и креативно. За съжаление не е никак лесно и много често в стремежа си да постигнат тези цели, родителите бъркат. Поправянето и прекомерно критичното отношение са на първо място в списъка с често срещани родителски грешки. Понякога строгата дисциплина също не води до нищо добро. Когато изисквате пълно подчинение и стриктно спазване на поставените правила, вие лишавате детето от възможност за избор, за собствена преценка, дори за реакция. В страха си да не ви ядоса детето безропотно следва нарежданията ви и отстрани изглежда като най-доброто дете на света. Дали е така? Вероятно не. Когато дисциплината е наложена със страх, тя изглежда впечатляващо, но няма възпитателен характер. Напротив, твърде възможно е детето да започне да изпитва негодувание и неприязън към вас. И това е добрият вариант. По-лошото е, ако детето свикне, че не трябва да прави нищо, защото вероятно е забранено и спре да се опитва. Това може да доведе до пълна липса на инициатива, инертност и апатия. Строгото отношение понякога води до демотивация на децата и ги превръща в апатични личности. Другият вариант е да станат бунтари, а вие да сте в ролята на агресора. Второто май е за предпочитане, но в никакъв случай не е било целта ви, нали? За да не се налага да избирате между две гнили ябълки е добре да преосмислите приоритетите си и да направите всичко по силите си, за да стимулирате инициативността и самостоятелността на детето. Този процес, разбира се няма да мине без жертви и вероятно ще ви коства някоя и друга щуротия. Но гледайте с оптимизъм, понякога белите са проява на инициатива, смелост и собствено мнение.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни