►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да помогнем на детето си да се организира добре, за да излиза навреме за училище

Да ставаш рано сутрин и да успееш да се приготвиш навреме си е доста тежка задача и за родителите, а какво остава за детето. Колкото и пъргаво да е то, ако до скоро е спало до по-късно, а сега вече трябва да става рано за училище, то ще му е необходимо малко време, докато влезе в ритъм.


Да помогнем на детето си да се организира добре, за да излиза навреме за училище

Някой ще каже, че колкото и да се бърза, по “закона на Мърфи” винаги става нещо непредвидено и пак закъснява. Обаче, това изобщо не е оправдание за липсата на организация. А със сигурност всичко опира до това да съумеем да си разчетем времето (доколкото е възможно, разбира се) по най-добрия начин. Но за малкия ученик това ще бъде по-трудно и вие ще трябва да положите усилия и да го въведете в режима, който е редно да следва.

Важно е да отбележите нещо много съществено – да казвате всяка сутрин “Хайде, побързай”, “Не се размотавай”, “По-бързо, че закъсняваш” и т.н. изобщо не е решение. Точно напротив – така ще притесните детето, то ще се обърка, ще се чуди кое по-напред да направи и накрая пак ще закъснее. Ето защо ви трябва план, чрез който да организирате времето на детето, а и своето също, за да успеете да му обърнете достатъчно внимание сутрин, когато и вие бързате за работа. Режима въведете плавно, постепенно и с много търпение. Като следвате естествения ход на събитията, както се казва, ще постигнете по-добри резултати, отколкото ако форсирате нещата.

Стресът и напрежението

Deteto.info

Това, с което трябва да започнете е да създадете една спокойна обстановка вкъщи и особено сутрин, когато може да настане непоправима суматоха. Да започваш всяка сутрин със стрес, напрежение и непрекъснато “хвърчене” нагоре надолу е излишно изразходване на енергия и определено доста изнервя околните. Но за да можете да не бързате, трябва да имате предварително изготвен план, по който да се ръководите. Или, понеже план звучи малко пресилено, то по-скоро трябва да съумеете да научите детето да умее да определя приоритетите си, тоест да знае кое след кое следва, за да успява да се подготви навреме. А в крайна сметка, ако забележите, че часът, в който сте определили за ставане сутрин не е уместен и не остава достатъчно време, то сменете го с по-ранен. За целта детето трябва да си ляга рано вечер, за да не се чувства неотпочинало сутрин. За едно дете да се е наспало добре и да е имало достатъчно време за почивка, е от фундаментално значение. Имайте предвид, че децата имат нужда от малко повече време, отколкото възрастните, за да направят прехода от сънливото си състояние сутрин към обичайните си задължения.

Организирайте сутрешните задължения

Deteto.info

Много е подходящо за едно дете да следва точно определена рутина всяка сутрин, като например: ставане в определен час, обичайният сутрешен тоалет в банята, обличане, закуска и т.н.
 Задължително научете детето да подготвя чантата си за училище още от вечерта. На всеки ученик е дадена училищна програма за цялата седмица, което много улеснява нещата. Както се казва, не оставяйте днешната работа за утре. А и сутрин в бързината, детето може и да забрави нещо, което ще наруши ефективната му работа в училище, защото все пак знаете от колко много помагала се нуждае един ученик и особено в началното училище.

Организирайте маршрута

Deteto.info

Децата имат нужда от помощта на родителите, за да успеят да се организират. Затова е много важно да определите и най-подходящия маршрут към училището, тоест този, по който се стига най-бързо и е най-безопасен за детето. С всички тези задръствания по улиците и купищата коли, човек трябва да измисли специална стратегия за придвижване, за да успява да стигне навреме.

По-бодро и ентусиазирано

Deteto.info

Знаем, че сутрин на всички ни е сънено и нито ни се говори, нито пък изглеждаме бодри и дружелюбно настроени. Да, обаче, това се предава и на детето и то приема нашия маниер на поведение. Така че сутрин просто трябва да се мобилизирате и да гледате по-бодро и усмихнато на нещата. Една ваша усмивка сутрин и една ободряваща шега ще подействат много стимулиращо на вашия малък ученик. Помнете, че позитивната нагласа прави чудеса.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни