►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да научим детето да мисли

Основното нещо е детето да се развие като ценна личност и като такава е от фундаментално значение да се научи да мисли. В днешното технологично време с безброй стимули, които се предлагат, е много вероятно мъниците да добият едно пасивно интелектуално поведение, свиквайки всичко да им се прави наготово, без да има нужда да мислят и да разсъждават.


Да научим детето да мисли

Мисленето е разбиране и възприемане на смисъла на онова, което се слуша и се чете. Мисленето е разсъждаване и определяне на нещо от различни гледни точки и не е само прилагане на логичните умствени процеси, а е формулирането на мнения, идеи, вземане на решения и т.н. Нашите деца живеят във време, в което достъпът до информация е почти безкраен и те могат да бъдат образовани, но в същото време да не са „мислещи”. Защото детето може да научи наизуст всички стихотворения от творчеството на един поет или цялата Менделеева таблица, но да не умее да преценява и разрешава обикновени случки от ежедневието. За да се научи детето да мисли е необходима помощта не само на учителите в училище, но и за самите родители, върху които пада по-голямата отговорност за това.

Следващите няколко съвета ще ви бъдат от полза в тази толкова важна и отговорна задача

Deteto.info

Четенето има основно значение за това детето да се научи да мисли
Едно от най-добрите средства да научим детето да разсъждава е именно четенето. Четенето и разговорите и общуването с хората около него ще предложи много идеи на детето. Разказите и приказките ще помогнат на детето да развие своето въображение, да мисли в различни перспективи. Има голямо разнообразие от книги с разкази, книги за четене и оцветяване, книги за най-различни теми и дори списания за деца, които имат образователен характер.

Но как да стимулираме любовта на детето към четенето

Deteto.info
 • Важно е книгите да бъдат постоянно в обсега на детето – в хола,  библиотеката да бъде на такава височина, че детето да ги достига без проблем, в неговата стая също, изобщо сложете книги навсякъде, където може.
 • Четете на детето всеки ден.
 • Всяка седмица четете различна книжка, така постепенно детето ще събере цяла библиотека.
 • Набавете на детето всякакви игри, свързани с буквите, думите и т.н.
 • Покажете на детето как да си избира книги в книжарницата или библиотеката, които да отговарят на неговите предпочитания и възрастта му.
 • Хвалете детето, когато го видите да чете и му обяснете колко е напреднало с всичко, което научава всеки ден.
 • Покажете интереса си към това, което детето чете и му задавайте въпроси, свързани с книгата, какво е разбрало, кое е привлякло вниманието му, кое го е затруднило малко, има ли нещо, което не е разбрало и т.н.
 • Носете си постоянно книга, например с нея можете да прекарате добре времето си докато чакате пред зъболекарския кабинет, вместо да оставите детето да тича безцелно из коридорите на поликлиниката.
 • Предложете на детето да чете на по-малкото си братче или сестриче, което още не може да чете.
 • Не забравяйте да вземете книжки с вас, дори когато отивате на почивка.
 • Предлагайте на детето разнообразни видове издания – не само книги, но и вестници и списания за деца.

Ако има нещо, което характеризира най-добре децата, когато започнат малко по малко да откриват света, това е тяхното умение да задават въпроси за всичко, което ги заобикаля. Когато детето ви зададе въпрос, не бързайте веднага да му отговаряте, ако смятате, че то би могло самичко да стигне до отговора. Вие можете да ориентирате детето с допълнителни въпроси и насоки, за да му помогнете да стигне до решението.

Включвайте го в къщните задължения

Deteto.info

За да се научи да мисли рационално и да подобри уменията си да разсъждава, да взима само решения и да разрешава проблеми, е добре детето да мисли по конвенционален начин. Затова включвайте детето си в някои дейности на възрастните (подредбата на предметите у дома, всяко нещо да си знае мястото, ходенето на пазар и т.н.). Не изключвайте детето си от подобни неща с извинението, че тези неща все още не го интересуват. Ако разчитате на него за някои неща, то наистина ще се почувства важно. По същия начин и вие не пренебрегвайте идеите му, колкото и непрактични или неподходящи да ви се сторят. Потърсете позитивната им страна и стимулирайте детето да продължава да мисли в същия дух.

Да взима решенията само

Deteto.info

Важно е също детето да се научи да взима правилни решение само и то колкото се може по-скоро. Логично е все пак да се вземе под внимание възрастта на детето, все пак не можем да се допитаме до едно двегодишно за това какви дрехи да му купим, ако не искаме да се разхожда по улицата облечено като балерина или пчеличка. Трябва да помагаме на детето да взима решения според собствените му възможности. Не натоварвайте детето с отговорности, които не може и не трябва все още да поема. Започнете например с това какво иска за закуска или пък му дайте шанс да избере пуловер от няколко, добре е да давате варианти на детето, от които да избира. Важно е да имате предвид, че щом сме му дали възможността да вземе само решението, трябва да го оставим да го направи, колкото и да не сме съгласни с него.

Мнението на детето също е важно

Deteto.info

Възползвайте се от моментите, когато се храните всички заедно или когато пътувате заедно с колата, за да отправяте въпроси към детето и да дискутирате по определена тема. Помислете за тема, която би била интересна за него и с която ще го накарате да мисли и да разсъждава. Започнете с по-опростени въпроси, на които сте сигурни, че детето ще отговори без проблеми. Каквото и да е мнението му, подтиквайте детето да го защитава и да дава аргументите защо е на това мнение, не му налагайте вашето мнение, колкото и да го смятате за по-правилно. Не задавайте на детето въпроси-уловки, а такива, които са открити и подканват и него да изразява свободно идеите си и мнението си, без страх от това, че може да са неправилни или, че ще ги отхвърлите. Похвалата и тук играе голяма роля, децата обичат да се чувстват „пораснали”, така си мислят, че са по-значими, така че похвалете детето за добрата му идея или правилното му мнение.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни