►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Чрез игри към добри навици

Изморени ли сте от вечните спорове с детето си, което не иска да си ляга вечер навреме? Чудите ли се как да успеете да го накарате да ви помага с къщната работа? За децата всичко е игра и да се забавляват е тяхното основно желание, заради което обикновено отказват всичко онова, което изглежда скучно или, което ги отделя от игрите им. Обаче, ако успеете да направите ежедневните задължения забавни, ще се уверите, че не е толкова трудно да накарате детето да слуша.


Чрез игри към добри навици

Аз ще сложа масата

Deteto.info

Това е едно от първите неща, на които можете да научите детето, ще му бъде най-лесно, пък и може да се вложи творчество, а децата харесват това.
Разяснете на детето какво точно сте решили да правите, ясно и конкретно: “Тъй като вече си пораснал, си готов да ни помагаш със слагането на масата”.
Първия ден затворете вратата, за да може детето да не вижда какво правите и подредете масата така, както всеки ден. Накрая я украсете с всичко, което ви е под ръка: красива ваза с цветя, букет от есенни листа или пък борови клонки (според сезона), свещи, шарени салфетки, направени в нестандартна форма и т.н. Това ще бъде нещо като изненада за цялото семейство и когато детето влезе при вас, светнете лампите, за да постигнете по-голям ефект. Кажете му, че това е било изненада за него и му предложете утре то самичко да подготви своята “специална кутия със съкровища”, с които да декорира масата. Обяснете на детето, че освен декорацията на масата, много важно е и как се подрежда тя, затова всеки ден ще научава по нещо ново – как се подреждат чиниите, после как се подреждат чашите, приборите и т.н.
След като детето с ваша помощ се научи да подрежда и да украсява масата, можете вече да го оставите да го прави самичко и дори без да гледате, за да се изненадате след това. Задължително го похвалете, че се е справило добре.
Така или иначе, тази игра скоро най-вероятно ще му омръзне, но вие вече ще сте изградили навика и умението у детето си.

Хайде в банята

Deteto.info

За много родители моментът с къпането е една ежедневна борба с детето, което никога не е съгласно да остави своите “важни” игри, за да отиде в банята. Как да му обясниш тогава, че добрата хигиена е фундаментална за неговото развитие и стои на първо място пред всичко останало?
Преди да започнете със “стратегията”, купете по една нова гъба за баня на всеки член от семейството (когато започвате една игра е добре да има и някакъв нов елемент, с който да предизвикате вниманието на детето). Естествено, нека гъбката на детето да се отличава от останалите, да бъде най-голямата и най-хубавата. Когато раздавате гъбките на членовете на семейството – тати, батко, баба, дядо и т.н., предупредете ги предварително да покажат голям възторг и голяма радост пред детето от новите си придобивки. Същия ден, в който раздадете подаръците, те трябва да бъдат изпробвани. Обяснете сериозно на детето, че играта е “много трудна” и за да победиш, трябва да знаеш как да се миеш и да се къпеш правилно. Например: “какво ще измиеш първо?”, на което, ако например детето отговори: “ушите”, не го поправяйте, а просто добавете: “да, но преди това трябва първо да се измият ръцете, а ушичките – накрая”.
Докато се къпе детето, трябва да посочва всяка следваща част, която ще измива: крачетата, коремчето, врата и т.н. и след измиването на всяка част, вие трябва да ръкопляскате и да казвате дали я е измило добре, за да може да продължи към следващото ниво на играта, тоест към измиването на следваща част от тялото. Продължавате така, докато детето ви не стане напълно готово: изкъпано, облечено и сресано, като гледайте тези неща да се приучва вече да ги прави самичко, без ваша помощ (въпреки че, разбира се, зависи от възрастта).
И естествено, не забравяйте както винаги да го похвалите за постигнатия успех и да измислите някаква награда за това, че е успяло да завърши играта успешно: разходка в парка и возене на въртележките, кино, нова книжка, любимия сладолед и т.н.

Вече няма да си гриза ноктите

Deteto.info

Гризането на ноктите е доста често срещано явление и не само при децата, нали? И за него обаче можете да си измислите разни забавни хитринки, с които да отучите детето. Знаем колко упорито мъниците започват да правят нещо, когато разберат, че ние не сме съгласни с него. Тук обаче има и нещо, което не трябва да пропускаме – тъй като гризането на ноктите е вреден навик, с който човек свиква, то и отучването от него е трудно и понякога имаме желание да се откажем от нещо, но нямаме воля.
Ето защо, преди да започнете с играта, помислете малко и запишете всичко около вредния навик на детето – кога си гризе ноктите (когато се ядоса, когато се срамува, когато му е скучно и т.н.), кога не си ги гризе и имало ли е някакви големи промени в живота му, които биха могли да бъдат причина за това. След това говорете с детето и му обяснете, че е важно заедно да успеете да се справите с този проблем. Попитайте го защо си гризе ноктите, защо, според него, го прави, какво чувства докато го прави и си запишете неговите отговори. След това заедно си измислете един секретен въпрос, който ще бъде вашият таен код – децата се отегчават да слушат едно и също (“не си гризи ноктите!”). Затова е добра идея да измислите някакъв въпрос, който да му задавате винаги, когато го видите да си гризе ноктите, като например: “Студено ли е днес?” – така детето ще знае за какво говорите и няма да го засрамвате пред други хора.
И вие трябва да помагате, като се стремите да държите ръцете на детето заети с нещо, за да не си гризе ноктите. Затова всеки път, когато му зададете “кодирания въпрос”, детето трябва да тупка лекичко с пръсти по някаква повърхност (масата, шкафа). Не забравяйте и наградата, когато детето постигне успех.

Отивам да си лягам сам

Deteto.info

Установете точно определен час, в който детето трябва да си ляга всеки ден и му съобщавайте, когато този час наближава. Докато мъникът вечеря или се мие, му кажете, че имате изненада за него. След това му разяснете играта със спокоен глас и без да показвате вълнение: “Тази игра е за големи деца, които заспиват сами. През първата вечер ще дойда и аз с теб, за да проверя дали си готов да играеш тази игра”.
За да заинтригувате детето трябва предварително да нарисувате една картина, която после да нарежете на няколко парчета (подобно на пъзел), после покажете купчинката с парчета на детето и очертанията на това, което сте нарисували: “Ще разберем каква картина е имало тук на това празно място, когато ти я сглобиш. Всяка вечер трябва да слагаш вътре в тези очертания по едно парче от тези, за да завършиш картината. Но ще успееш да направиш това, само ако всяка вечер си лягаш сам в леглото. Само когато си легнал в креватчето си ще можеш да повдигнеш възглавницата си и да видиш каква част ти се е паднала днес. Когато си отидеш сам в стаята и си облечеш пижамата, ние ще дойдем да ти пожелаем лека нощ и ще оставим листа с очертанията на бюрото ти. Когато станеш сутринта, ще залепим парчето, което ти се е паднало и ще го оцветим”. Така всяка вечер мъникът ще си ляга в определения час и ще чака с нетърпение да види завършената картина.


Общо взето май ни трябват голяма доза изобретателност и въображение, за да вразумим малките палавници и да ги научим на добри навици.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни