►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

4 съвета за насърчаване на интелектуалното развитие

4 съвета, които могат да ни помогнат да „инвестираме” постепенно в децата си. Най-важно е родителите да взимат дейно участие във възпитанието на малките.


4 съвета за насърчаване на интелектуалното развитие

1. Прекарвайте повече време заедно

Deteto.info

Връзката, която изграждаме с детето си през първите 7 години и личният пример, който му даваме, са от съществено значение за неговото развитие. За тази цел отделяйте поне една вечер седмично без телевизия, обичайните уроци и рутинните задължения. Това време, нека е отредено само на това да бъдете заедно. Образователните и семейни игри ще осигурят качествени и непринудени моменти за цялото семейство, през които ще може да се забавлявате, да играете и същевременно да учите заедно. Така постепенно ще забележите, че детето Ви става все по-любознателно, будно и щастливо. Опитвайте се да превръщате нещата, които правите в забавни традиции за цялото семейство.

2. Бъдете гъвкави и изобретателни

Deteto.info

Родителите са най-добрите и най-важните „образователни игри” за своите деца. Те са тези, които могат да превърнат детето в силна личност, чрез своята подкрепа и внимание. Образователните игри са средството, което може да Ви помогне да постигнете всичко това. Задавайте въпроси и търсете отговорите заедно. Питайте детето си какво вижда в различните изображения. Научете го да разпознава цветовете, формите и буквичките на картинките, а впоследствие и неусетно да започне да чете. Разказвайте си истории по илюстрациите, стимулирайте го да прерисува любимите си картинки и разигравайте забавни сценки по тях. Визуалният ефект на игрите ще развие мигновено детското въображение, памет и детайлно мислене.

3. Преодолявайте различните проблеми заедно с детето си

Deteto.info

Семейният живот е неизчерпаема съкровищница, пълна с идеи. Родителите и децата са най-изкусните откриватели, що се отнася до „разрешаването на проблеми” в ежедневието и измислянето на нови и интересни игри и занимания. Образователните игри са предизвикателство и чудесен начин да научите детето си на търпение и нестандартно мислене при преодоляването на трудностите.
Те имат нужда да виждат нашата сила, нашите слабости и начина, по който се справяме в различни ситуации. Така получават безценен опит. Очите на децата ни винаги са вперени в нас и е наша отговорност, като родители, да ги водим, докато не се научат да намират собствените си таланти и умения, чрез които да се справят сами.

4. Насърчавайте своето дете във всичко, което прави

Deteto.info

Растейки и развивайки се заедно с Вас, малчуганът ще придобива повече увереност в себе си. Емоционалната награда, която носи Вашето присъствие е несравнима. А приятелството, както и съвместните ви занимания, ще направят детето по-свободно и общително. Като решавате различни задачи заедно и довеждате игрите и упражненията до край, детето Ви ще придобива все по-голямо удовлетворение, сила и смелост във всичко, което прави. Така ще стимулирате желанието му да опитва. А знаете, че само многобройните опити водят до успех. С това ще расте самочувствието и самоувереността му.

Ученето прави много неща възможни. Игрите правят всички неща лесни.

Deteto.info

Имало едно време смутни времена, в които игрите и ученето били смятани за две срещуположни страни от образователния процес.
Възрастните се мръщели на детския ентусиазъм, който искал да играе, да се забавлява и да открива нови светове, а вместо това карали своите наследници да решават скучни задачи и упражнения от преди векове, които не били по сърцето на малчуганите.  Но това било, защото все още не познавали ценното значение на образователните игри.
Образователните игри имали силата да провокират, да забавляват, да привличат вниманието на децата с часове, като нищо друго на света и в същото време да развиват най-доброто от идеите, въображението и способностите им.
Радостта от ученето, което тези игри носели със себе си, неусетно започнала да посява семенцата на неуморната любознателност у децата и да подхранва дълбоко заровените им, многообразни таланти. Пъстрите цветове на игрите, усмихнатите букви, цифри и забавни образи на различни животни и герои предизвиквали емоциите и интереса на децата, така че те започнали да учат и да запомнят по-бързо и по-трайно и с много по-голямо желание. И така, постепенно, плодовете от знанията им разцъфнали с пълна сила, готови и нетърпеливи да бъдат приложени в интересния живот, който стоял пред тях...
Всяко дете, съдържа в себе си необятен потенциал и разнообразие от таланти, които ние много често прахосваме, като не им обръщаме достатъчно внимание.
Игрите на Библиотека Ноли са създадени с цел, да потърсят тези дарби и умения, които смятаме за даденост, да ги предизвикат и да създадат естествените обстоятелства, при които те биха могли да разцъфнат в цялото им изобилие, красота и богатство. Игри, които ще “нахранят” всяко детско любопитство и ще ни осигурят часове забавления и непринудено учене заедно.
Опознавайки нови цветове и форми, забавни буквички и цифрички, рисувайки нови сфери във въображението си и използвайки няколко умения наведнъж, от сръчност и наблюдателност до математика, детето напредва все повече и повече, поставяйки си самостоятелно все по-сложни предизвикателства и въпроси като “A какво идва след това?”.
Ученето с образователни игри, с качествени образи и интересни задачки, помага на детето да открие и подобри своите познавателни възприятия, давайки му фантастичен тласък и индивидуален творчески подход за постигане на по-добри резултати, както в класната стая, така и в неясното бъдеще, което го очаква.
Игрите на Библиотека Ноли са съобразени изцяло с усещанията на децата, така че да са лесни за изучаване и запомняне и да могат да задържат детското внимание и интерес с години, както вкъщи, така и по време на ваканция.
Може да ги намерите в книжарниците на Буктрейдинг, Фют, Сиела и Пингвини, както и в детските магазини Комсед,  Хиполенд и други малки и големи търговски обекти.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни