►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

10 съвета за повишаване на самоуважението на детето

Адекватното ниво на самоувереност благоприятства развитието на познавателните умения, социалните връзки и дейности. А самочувствието, самоуважението и самоувереността не идват от само себе си, те се учат с времето и трябва да започнем да приучваме детето си още от раждането му.


10 съвета за повишаване на самоуважението на детето

Самоуважението, толкова важно за благополучието на един човек, може да се дефинира по следния начин: мнението, което всеки един има за себе си, за своите качества като личност, за важността си в неговата обкръжаваща среда, за своите позитивни страни и нещата, които умее. Нивото ни на самоуважение ни показва какви сме всъщност, какви са нашите умения и качества, дори и негативните качества, които притежаваме и всичко това ни се показва чрез поведението и преживяванията ни. В този ред на мисли, едно високо ниво на самоуважение ще благоприятства развитието на познавателните умения, социалните взаимоотношения и действията ни в обществото.
Основното за повишаването на самоуважението на детето ни, е да го приемаме такова, каквото е, за да му помогнем да заобича себе си и да харесва това, което е, с всичките добродетели и негативни страни, които притежава. Как да стане това?

1. Не се карайте на детето за всеки неуспех, който претърпява.
То все още е прекалено малко и тепърва се учи, затова е нормално да обърка нещо. Обяснете му какво точно е направило зле и му помогнете да го поправи, все пак никой не е идеален.

2. Никога не обиждайте и не подценявайте детето си.
Ако не спрете да повтаряте на детето, че е глупаво, то определено ще повярва, че това настина е така. Дръжте се с него с уважение, казвайте и на него „благодаря” и „извинявай”, така както го правите с хората, с които общувате ежедневно.

3. Не го сравнявайте с братята и сестрите му, нито с други негови връстници и не му казвайте нищо от сорта: „Ти знаеш ли, че Иван на твоята възраст вече можеше да плува!”. Всяко дете има свой различен ритъм, както и различни умения и те не са непременно тези, които искате вие.

4. Хвалете го за успехите му и за всеки малък напредък, който забележите.
Децата обожават да бъдат хвалени и, за да имат хвалбите позитивен ефект, трябва да са в подходящия момент, за подходящото нещо и да бъдат честни и справедливи, разбира се. Това, което има значение е, родителите да се концентрират в позитивните неща, а не в негативните. Критиките и отхвърлянето от страна на родителите понижават нивото на самоуважение на детето.

5. Показвайте на детето своята заинтересованост.
Било то физически или вербално, проявите на нежност и внимание към детето трябва да са много и ежедневни. Можете да коригирате лошото, което детето е направило с любов и разбиране.

6. Стимулирайте чувството за отговорност на детето.
Давайте му задачи, естествено съобразени с неговите способности, възрастта му и зрелостта му и изисквайте то да ги доведе докрай, стимулирайки умението му да взима самостоятелни решения и да разрешава само проблемите си. Дори и да прави поставената задача бавно, имайте търпение и не допускайте грешката да правите нещата, вместо детето, оставете го да се обърка и след това да се поучи от грешките си и да ги приеме като нещо естествено, което се случва в живота. Отговорностите, които възлагате на детето си, му показват, че вярвате в него и му имате доверие.

7. Мотивирайте детето да опитва нови неща.
Нека детето да участва в интересните и забавни дейности от ежедневието, оставете му малко свобода, това определено ще повлияе добре на неговото самоуважение.

8. Изслушвайте детето и му отговаряйте адекватно.
Обръщайки внимание на онова, което детето казва, вие му показвате, че неговите въпроси и неговото мнение са важни и се ценят.

9. Избягвайте да го поправяте пред други хора.
Ако го поправяте пред други хора, само ще го засрамите и то ще се чувства глупаво пред тях. Учете и него да реагира така в подобни ситуации.

10. Предложете на детето достатъчно сигурност.
За да бъде уверено в себе си и в това, което може, детето трябва да се чувства сигурно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни