►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

“Сам вкъщи” или детето с ключ на вратлето

И така мъникът свършва училище и, следвайки правилата за безопасно пресичане, стига до дома си. После маха връзката с ключа от вратлето си, отключва и влиза вкъщи, където, вместо вас, го чакат куп бележки с указания, подписани от вас, храна, която не е топла, но е специално приготвена с много обич от мама, а ето вече се чува и първото иззвъняване на телефона...


“Сам вкъщи” или детето с ключ на вратлето

Кой ли е? Ами да, това сте вие, притеснени за детето си, звъните, за да видите дали малчуганът се е справил с указанията до момента, дали е добре, дали има нужда от нещо и т.н. Ако ви е позната тази картинка или пък ви предстои да вземете кардиналното решение, че детето ви вече е достатъчно голямо, за да остава самичко вкъщи, може би следващите редове ще ви бъдат от полза.

Сигурно сте гледали филма “Сам вкъщи” и сте се смели до сълзи на приключенията на сладкия малчуган, който е забравен от родителите си самичък у дома. Да, но когато нещата опрат до нашето дете, хич не ни е до смях! Е, трябва да вметнем, че всичко е доста преувеличено, никой не забравя току-така детето си вкъщи, но пък все по-често на съвременните родители им се налага да оставят децата си самички у дома. Да съчетаеш работното си време с режима на детето си повечето пъти се оказва напълно невъзможно. 40% от децата по света остават сами вкъщи, след училище, макар и за кратко.  Човечеството доста напредна, не само от технологична гледна точка, но и откъм мислене и разбирания. Сега вече изглежда доста неестествено единият от родителите да спре да работи, за да гледа детето, колкото и голямо да е то. А интересното е, че светът пък, напук на тези разбирания, става все по-опасен и задачата ни, като родители, да опазим децата си от злото, става все по-трудна.

НИКОГА ПРЕДИ ДЕВЕТГОДИШНА ВЪЗРАСТ, ПОСТЕПЕННО И САМО АКО ДЕТЕТО Е СЪГЛАСНО

Deteto.info

Няма точно определена възраст, от която вече спокойно можем да оставяме детето си самичко у дома, но според специалистите това трябва да стане след като детето навърши девет години, въпреки че главно това зависи от автономността и отговорността, която проявява детето. Не се препоръчва да се оставя само вкъщи, без надзор, дете под седем години, защото на тази възраст то все още не осъзнава риска, нито знае как да процедира в трудни ситуации.
Освен това, един малчуган има нужда да бъде подготвян дълго време за това, не можете отведнъж да го оставите. Всичко трябва да става постепенно, първо го оставете за 15 минути, например, за да отидете до магазина, и така, ако няма проблем, постепенно увеличавайте времето.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ДЕТЕТО НИ Е ГОТОВО ДА ОСТАНЕ САМИЧКО У ДОМА

Deteto.info

Да започнат да оставят детето си самичко вкъщи е една сериозна стъпка за всеки родител. И, дори и детето да се чувства готово за тази стъпка, много от родителите имат нужда от повече време, за да се подготвят за това, а и да подготвят и детето си за този важен преход.
Трябва много внимателно да прецените дали детето ви е достатъчно зряло за това, дали има умения да се справя с най-различни ситуации. Защото не само възрастта е определяща, но и това до колко е зряло и отговорно детето. Ако отговорите с “да” на повечето от следващите твърдения, това може да е знак, че детето ви е готово да остане само у дома:

 • Справяло ли се е добре през кратките периоди, в които е оставало самичко?
 • Прибира ли се направо у дома след училище?
 • Ще се чувства ли самотно и уплашено, ако е самичко вкъщи?
 • Може ли да следва прости указания и да изпълнява дребни задачки като това да си приготви нещо за хапване или да следва наставления по телефона?
 • Може ли да отключва и заключва вратата на дома ви?
 • Може ли да разрешава самичко дребни проблеми?
 • Знае ли кога и как да търси помощ, когато е навън?
 • Ще спазва ли правилата, които сте установили вие и ще използва ли адекватно и продуктивно времето, през което ще е самичко у дома?

При всички положения ще ви трябва време да подготвите детето, дори и да сте отговорили утвърдително на всички въпроси по-горе...

И така... Откъде да започнете?

Най-добрият начин да започнете е с един сериозен разговор с детето. Изслушайте го внимателно, разберете какво чувства, какво го притеснява. Освен това трябва да изберете и подходящия момент за провеждане на  разговора. Не е много добра идея да оставяте детето си самичко в периоди, изпълнени със стрес, като например, преместване в ново жилище, развод или какъвто и да е друг семеен проблем.
Можете да оставите детето за 10-15 минутки самичко, като за това време му дадете да свърши някаква задачка. След като се върнете за вас ще е много показателно дали детето е свършило това, което сте го помолили или се е разсеяло с други неща, забравило е и т.н. Много е важно да се уверите, че детето ще спазва вашите указания. Освен това, след като се върнете, не забравяйте да го попитате и дали го е било страх докато ви е нямало. Така постепенно и вие ще се уверите, че мъникът вече може да остава и за по-дълго време сам вкъщи и ще успеете да установите един режим, с който той ще свикне и ще може да се пази самичък.
По време на разговора с детето трябва много ясно да му изредите правилата и нормите, които трябва да спазва. Да не забравим и предупрежденията: какво да прави, ако звънне някой непознат на вратата; указания, за случаите, когато ще идват приятелчета на гости; да реагира адекватно на телефонните обаждания и т.н.
Списък със спешни телефонни номера също не е излишен, както и номерът на друг човек, освен вас, който може бързо да се притече на помощ, ако има нужда.
Мобилният телефон също е изключително важен и до известна степен успокоява родителите, когато поговорят с детето, а и така могат да знаят къде се намира и какво прави детето им във всеки един момент. Но преди това трябва да имате достатъчно доверие на детето си и да сте убедени, че то е достатъчно отговорно и ще спазва заръките, които му давате по телефона.

Няколко идеи за повече сигурност: трябва да предвидите и спешни ситуации и да подготвите детето си за тях – все пак това никога не е излишно – вие не можете винаги да бъдете до него!
Детето трябва да знае добре следното:

 • Трите си имена, адреса на дома си и телефона си
 • Трите имена на двамата си родители, адресите и телефоните на местата, където работят
 • Имената и телефонът на трети човек, който е упълномощен от родителите да се отзовава, когато те не отговарят на телефона или който просто може да реагира по-бързо от тях в момента
 • Няколко спешни и важни номера – полиция, бърза помощ и т.н.
 • Точно какво трябва да прави, когато звънне непознат на вратата
 • Нормите за сигурност и безопасност у дома
 • Точно определено място, където вие ще закачате указания, например бележки, залепени на хладилника или по-добре да си набавите една от тези коркови дъски, която да е предназначена само за това и детето да си знае, че там стоят задачките, предназначени за него.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни