►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

В търсене на перфектната детегледачка

Майчинството ви вече изтича и вие трябва да се върнете на работа. От всички възможни варианти сте избрали този да предоставите грижите за скъпоценната ви рожба, докато сте на работа, на детегледачка. Обаче на какви критерии трябва да отговаря тя и по какъв начин ще я избирате е малък проблем, с който можете да се сблъскате. Изборът ви няма да е лесен и в кръга на шегата, но никоя детегледачка няма да е добра за вашето идеално мъниче. Обаче така или иначе трябва да изберете внимателно и да имате предвид някои подробности, а и колкото по-скоро започнете с търсенето, толкова по-добре.


В търсене на перфектната детегледачка

Майчинството ви вече изтича и вие трябва да се върнете на работа. От всички възможни варианти сте избрали този да предоставите грижите за скъпоценната ви рожба, докато сте на работа, на детегледачка. Обаче на какви критерии трябва да отговаря тя и по какъв начин ще я избирате е малък проблем, с който можете да се сблъскате. Изборът ви няма да е лесен и в кръга на шегата, но никоя детегледачка няма да е добра за вашето идеално мъниче. Обаче така или иначе трябва да изберете внимателно и да имате предвид някои подробности, а и колкото по-скоро започнете с търсенето, толкова по-добре.
Знаете, че да открием перфектната детегледачка, която да отговаря на всичките ни изисквания, не винаги е възможно. Да не говорим, че всяка майка има свои интереси и изисквания – някои най-много държат на чистотата и хигиената на детето и за тях основното е детето да е чистичко и спретнато и да следва строга дисциплина, други пък дават повече свобода и позволяват на детето да си играе на земята, да пипа всичко и на воля да изразходва енергията си. Затова в повечето случаи ключът към намирането на перфектната бавачка зависят главно от индивидуалността и изискванията на майката.

Какво трябва да имаме предвид преди да изречем: “Чудесно, наета си!”

Deteto.info

Решението на кого ще поверим детето си докато сме на работа не е лесно и винаги ще има едно чувство на вина, че го оставяме на чужд човек. Но животът е такъв и всеки трябва да поеме своя път, вие трябва да работите, за да гледате вашето мъниче. И така понеже все ще сте под напрежение, трябва предварително да обмислите критериите си, това, което всъщност търсите. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

 • Преди да започнете да търсите или пък преди да пуснете обявата си, е добре да сте напълно наясно какво точно търсите. Методът с правенето на списък с предимствата и недостатъците може да послужи и тук, само че ще изписвате само първите, вторите е по-добре да ги няма. Направете списък на качествата и уменията, които смятате, че задължително трябва да притежава жената, която търсите. И, въпреки че няма да сложите всички тях в обявата си, ще ви е полезно да имате такова нещо под ръка, когато например трябва да отпратите някоя кандидатка, която не отговаря на някое от изискванията ви в списъка.
 • Потърсете препоръки и от приятели, въпреки че те имат различни изисквания от вашите, може да ви предложат някоя детегледачка, от която са останали доволни, пък вие ще решите дали е подходяща и за вас. В противен случай можете вие самите да пуснете обява в интернет или пък да се обърнете направо към специализирана агенция за детегледачки – все пак тя дава гаранция за своите служителки.
 • Когато тече интервю с дадена кандидатка, следете внимателно какво казва, поинтересувайте се задължително за формирането й като професионалист и какъв опит с деца има до момента.
 • Интервюирайте по отделно всички кандидатки преди да направите своя избор – все пак не се спирайте веднага на първата, колкото и да покрива изискванията ви, винаги е по-добре, когато можете да направите сравнение, затова изслушайте и останалите. Добре е да започнете с интервютата поне месец преди да трябва да се върнете на работа, за да можете през първите дни да наблюдавате жената, която сте избрали и да й покажете навиците, които имате вкъщи.
 • Изисквайте препоръки, макар че това не винаги е възможно, не всички работодатели имат навика да дават такива, колкото и ценен да е бил служителят им. Все пак, ако даден кандидат има препоръки, това ще ви даде възможност да разберете нещо повече за него като разговаряте с човека, за когото е работил преди това. Както се казва проучете всички данни, които ви дава кандидатката, за да се уверите дали са верни.
 • И колкото и да ви се стори налудничаво, запознайте и детето с кандидатката – не че то ще избере своята детегледачка, но все пак можете да видите дали ще има симпатия между тях. Може би трябва да вземете това предвид, защото има вариант да изберете идеалната за вас кандидатка, а детето ви да не я иска и дори да се разплаче от нея – знаете, има хора, които на нас са ни симпатични, но будят някаква странна антипатия у детето ни, която често пъти не можем да си обясним. Даже, когато запознаете детето с детегледачката можете да ги оставите да прекарат 1-2 часа заедно, за да видите как тя се държи с детето и как я приема то – разбирателството между тях е много важно.
 • След като вече сте избрали детегледачка, запишете си нейните данни – имена, адрес, телефон за контакт. Освен това трябва да си отделите време и за една по-продължителна среща с нея, на която трябва да и разкажете всичко за вашето дете и неговия режим, като дефинирате ясно нейните отговорности и задължения, така че да знае какво точно се изисква от нея.
 • Запознайте я с къщата ви и с това къде седят нещата, необходими за детето. Можете да й подготвите и лист с инструкции относно режима на детето – часовете му за хранене, за разходка, за спане и т.н.
 • Фактът, че през целия ден няма да си бъдете вкъщи означава, че няма да имате представа какво точно се случва там, затова след като вечер вие поемете грижата за детето си, го наблюдавайте внимателно за това дали няма да прояви някакво необичайно за него поведение. Ако детето е малко по-големичко, изслушайте внимателно онова, което ще ви разкаже за деня си с бавачката – знаете, че децата нямат задръжки и си казват всичко.
 • Може би няма да откриете човек, който да има досущ същите качества и ценности като вашите, но поне се опитайте да намерите някой със сходни такива, все пак не забравяйте, че освен вас, това ще бъде човекът който ще прекарва най-много време с детето и затова и той ще бъде един пример за него и ще повлияе на неговото възпитание.

Как можете най-лесно да прогоните детегледачката

Deteto.info

Не си мислете, че е много трудно да накарате детегледачката да си отиде. Не забравяйте, че както вие имате изисквания, така и тя има такива. Въпреки че вие сте й работодател, се дръжте с нея като с член на семейството, все пак тя изпълнява вашата роля докато сте на работа. Че не може да ви замести, това е ясно, но човешкото отношение е преди всичко останало. Ако цените детегледачката, харесва ви как се грижи за детето ви и не искате да я прогоните не трябва да правите следното:

 • Непрекъснато да закъснявате след работа. Недейте да се прибирате вкъщи по-късно от уговорения час. Ако изникне непредвиден ангажимент в работата ви, обадете се, за да уведомите детегледачката, но нека това не ви става навик. Имайте предвид, че и детегледачката има семейство и личен живот. Уважавайте и се съобазявайте с работното й време.
 • Да очаквате да има магически способности. Неведнъж сте си давали сметка, че понякога просто сте безсилни в опитите си да накарате детето да си легне навреме и да заспи веднага, да си изяде зеленчуците, без да се оплаква и да мрънка или пък да си запази чисти дрехите след разходката в парка, но претендирате че детегледачката, защото е професионалист, трябва да успява винаги. Да, обаче, децата са си деца, а детегледачките са преди всичко хора. Затова трябва да сме реалисти и да не очакваме, че бавачката притежава свръх възможности и за няколко месеца може да постигне това, което майките, колкото и да правят усилие, не могат да постигнат с години.
 • Да я карате да се чувства неудобно в дома ви. Позволете й да взима каквото желае от хладилника ви, все пак няма цял ден да седи гладна, а и да ползва и телефона – това е дребен израз на внимание, но и кара човек да не се чувства неудобно.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни