►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

В търсене на най-добрия подарък за детето

Отново се задават празници и ние за пореден път сме изправени пред трудната задача да изберем най-добрите подаръци за детето сред милионите възможности на пазара. И купуваме играчките с такова желание и такава надежда да се хареса на детето, а много често детето обръща внимание на подаръка само първите три дни и после той потъва в забрава. И тогава ни обзема чувството, че не само, че не сме уцелили подходящия подарък, но и сме си изхарчили парите напразно, а не сме зарадвали мъника.


В търсене на най-добрия подарък за детето

Детето пише писмото до Дядо Коледа и ние, които искаме най-доброто за нашите деца, искаме да задоволим желанията му, но в същото време искаме докато играе да получава и стимули, които ще му помогнат да се развива и расте. Затова и си задаваме въпроса: „Как да улучим перфектната играчка, която хем ще се хареса много на детето, хем ще бъде стимул за развитието му”. Една добра играчка е тази, която не дава веднага отговорите на детето, а ще го накара да мисли, да разсъждава и само да стигне до отговора. Затова ето няколко препоръки за това как да изберете най-подходящия подарък за детето си:

1. Не се влияйте от рекламите или поне не само от тях: има играчки, които много се рекламират, но това не значи непременно, че са най-добрите и че детето задължително ще ги хареса. Това не значи да не ги купувате, но купете и още нещо освен това. На пазара има много образователни, креативни и стимулиращи активността на детето игри, които биха привлекли вниманието му.

2. Имайте предвид интересите и хобитата на детето. Всяко дете проявява различни интереси и родителите най-добре познават своя малчуган и ще преценят от какво се нуждае. Въпреки че всяка играчка по някакъв начин предлага нови знания и умения на детето, една и съща играчка не е еднакво ефективна за всяко дете, всичко е според индивидуалните характеристики на малчугана. Затова се вслушайте в детето си и обърнете внимание на това какво харесва, какво го вълнува и т.н.

3. Защо не пробвате да подарите на детето няколко неща, но които са взаимно свързани и поднасят информацията по различен начин – например книга, мултимедия и игра в едно. Когато имаме различни източници на информация по една и съща тема е много вероятно да привлечем вниманието на детето. Освен това всеки един източник стимулира научаването на нови неща от детето по различен начини и тяхната комбинация е много обогатяваща за него.

4. Задайте си необходимите въпроси, за да разберете какво ще научи детето: когато детето играе, научава нови неща, затова играчките трябва да отговарят на няколко въпроса: стимулира ли самоуважението му; обогатява ли някакво умение; стимулира ли движението на детето или фината моторика; научава ли го на нови неща; дава ли му нова информация; поставя ли загадка пред него, която то само трябва да реши; развива ли въображението и креативността му и т.н. Потърсете онези играчки, които ще помогнат на детето да се изразява, да открива света и да твори чрез своето въображение.

5. Подарете на детето и книга: тя е перфектният подарък и тя ще бъде особено обогатяваща за него, ако му четете всеки ден поне по 15 минути. Четенето е една игра за детето, в която родителите могат да направят много за него – детето обогатява речника си, учи се да слуша и да разбира текст и после да го разказва и т.н. Изградете навика за четене у детето и ще видите колко много ще се забавлява то.

6. Коледа не е единственото време през годината, когато се купуват подаръци – по-добре му купувайте редовно, но по малко, отколкото на Коледа да похарчите цяло състояние и да му скупчите безброй подаръци, за да не знае кой да хване по-напред. Така или иначе детето ще получи много подаръци от баби и дядовци, от приятели, от лели и т.н. и няма да можете да избегнете скупчването на прекалено много наведнъж, но пък можете да приберете някои от тях и да ги давате постепенно на детето.

7. Изберете подаръци според своите финансови възможности и това какви ценности искате да покажете на детето – оказва се, че на Коледа харчим най-много пари, а не се замисляме, че претрупването на детето не го научава на елементарни ценности. Затова не се отчайвайте, че сега заради кризата нямате възможност да купите най-скъпите неща. Има много варианти, които са качествени и на приемливи цени.

8. Уверете се, че играчката, книгата или играта, които купите са подходящи за възрастта на детето. Вие сами ще прецените какво е подходящо според развитието на детето, защото има и деца, които са по-напреднали за възрастта си и можем да им купим и нещо, предназначено за малко по-големи.

9. Посъветвайте се и с други родители, свои приятели и познати, а защо не и с възпитателите в детската градина.

10. Отидете в магазини, където има образователни игри и там можете да получите съвет за това кои са най-подходящи за дете на тази възраст.
Не забравяйте, че чрез играта и стимулацията, децата повишават своите възможности. Играта стимулира умението на детето да решава проблеми, да мисли логично, стимулира неговата креативност, активира паметта и играе важна роля за социализацията на детето. Играта е от жизнено значение за правилното развитие на детето и дори за по-нататъшния му живот като възрастен.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни