►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Тайните на детското очарование

Когато навършат една годинка основният начин за комуникация на децата е чрез техните жестове. Техният поглед, все още колебаещата се походка, усмивката им, тези блестящи големи очи... Техните жестове имат магическо надмощие над нас, те ни разнежват и очароват, обезоръжават ни за секунда и ние оставаме безсилни и в плен на силната си любов към тях. А сега си запишете кои са основните оръжия на тези малки чаровници.


Тайните на детското очарование

Понякога можем да кажем много повече и по-смислени неща чрез езика на тялото отколкото да го изразим с думи. А представете си тогава едногодишните сладури, които общуват само с жестове и боравят само с няколко думи, броящи се на пръстите на едната ръка. Ето защо мъниците са ненадминати що се отнася до общуването чрез езика на тялото, а с очарованието и изобретателността си могат да постигнат всичко, което поискат. И малко по малко те си дават сметка, че оказват влияние над нас и се научават да ги използват, за да ни “обезоръжат” напълно.
Когато видим сладкото си мъниче, как сочи невинно с миниатюрното си пръстче към една шоколадова бисквита, така се разнежваме, че му я даваме на мига. Нас просто ни очарова този начин на комуникация и правим всичко, което поиска, за да му покажем, че сме го разбрали.

Първите думички

Deteto.info

Толкова очакваната първа думичка на нашето дете “разтапя” цялото семейство. Обикновено първите думички са “мама” и “тати”, но не е задължително това да е така, пък и за нас няма значение, ние вече сме пленени от мъничето. Много скоро след като произнесе своите първи цели думи, детето ще разбере, че когато назовава хората около себе си, то всъщност привлича вниманието им. Нищо не очарова така една майка от това да чуе думичката “мама” от устата на своето мъниче.
След жестовете и издаването на звуци, идват и опитите на мъниците да назовават всичко, което видят, а тук е нашата задачка да им казваме кое какво е. Малките деца обичат много да научават нови думички, които след това повтарят с удоволствие.

Колко сериозни стават само

Deteto.info

Освен в жестовете и сладките им думички, ние сме влюбени и в упоритостта и сериозността на едногодишните мъници, когато се опитват да направят нещо. Изваждат, дърпат, бутат и хапят разни предмети с такова старание и с толкова строга и сериозна физиономия, сякаш е важна мисия, в която не бива да се провалят.
Имитирането е другото нещо, което малките сладури възприемат с лекота. Напълно естествено е да видиш как едно дете на годинка и половина или две се разхожда из къщи с чехлите на мама и говори нещо по въображаем телефон, точно със същите мимики и жестове, с които говори и мама.

8-те пленяващи оръжия на мъниците

Deteto.info

1. Усмивката им е силно “заразна” – невъзможно е да не се усмихнеш на детенце, което ти се усмихва. Усмивката на детето е толкова очарователна и неустоима, че да я предизвикат е най-приятното занимание за мама и татко.
2. Погледът им – директен, сериозен и невинен, а очите им издават какво си мислят във всеки един момент. Децата гледат човека, който стои пред тях право в очите, а това сред възрастните се среща рядко, както знаем.
3. Бързината, с която научават всичко не спира да ни изненадва – едва възприели връзката причина-следствие и те вече разбират и си обясняват всичко, а да не говорим за ходенето – до вчера са си седяли кротко в количката, а днес изведнъж тичат и скачат, без никой да им помага.
4. Решителността им – комбинирана с тяхната изобретателност са оръжие, което им помага да постигнат винаги онова, което искат.
5. Tромавостта – нашето мъниче още не умее да контролира добре своето тяло, което застава между неговите цели и самия него. А трудностите, които преживява детето в опитите си да достигне нещо предизвикват у нас толкова силна нежност, че се превръщаме в негови покорни слуги.
6. Сричките и думичките, които произнася – в повечето случаи неразбираеми, но не и от мама – тя е напълно убедена, че нейното детенце иска да каже точно онова, което на нея й се иска.
7. Целувките – едно от първите неща, на които се научава очарователното мъниче е именно да дава целувки. Няма нищо по-сладко от това да видиш как едно малко току-що проходило детенце върви из парка и раздава целувки на непознатите хора, които минават покрай него.
8. Най-силното им оръжие са прегръдките – когато ни обгърнат с малките си ръчички и се сгушат в нас, ние сме в рая.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни