►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Щастливата коледа на моето семейство

Коледа е един вълшебен празник за цялото семейство и особено за детето. Затова то всяка година с трепет очаква коледните празници и се потапя с удоволствие в празничната обстановка. Сигурно всеки от нас пази в сърцето си топлите спомени от детството си, свързани с Бъдни вечер и Коледа.


Щастливата коледа на моето семейство

А сега, когато вече сме родители, се чувстваме истински щастливи, когато виждаме как нашият малчуган се забавлява.
Бъдете сигурни, че малките сладури не очакват с такова нетърпение празника, само защото ще получат подаръци. За тях е важно да се потопят в очарователната атмосфера. Мъниците имат толкова богато въображение, те виждат приказното навсякъде и бъдете напълно сигурни, че вярват в чудеса.

Малкият помощник

Deteto.info

От опит сигурно знаете колко горди се чувстват децата, когато ги натоварим с някаква “важна” задача за големи, която те трябва да свършат. Защото Коледа не се свързва само с размяната на подаръци. Истинският коледен дух се усеща в самите приготовления за празника, които внасят радост във всеки дом. Ето няколко важни задачи за вашия мъник:

Да украси елхата

Deteto.info

Едно е сигурно – няма по-щастлив момент за едно дете от украсяването на коледното дръвче. Всички тези красиви играчки, звездата, която грее от върха – това са все приказни зрънца, които правят детето щастливо. Така че, ако мъникът вече е достатъчно пораснал, от тази Коледа нататък можете да започнете нова семейна традиция – детето самичко да украсява елхата. Можете дори да му дадете материали и да го помолите то само да направи някои от играчките за елхата. А вие, естествено, накрая ще кажете, че “това е най-красивата елха, която сте виждали!”.

Да напише писмо на Дядо Коледа

Deteto.info

И това ако не е приказно, то кое тогава? Посъветвайте мъника и му покажете как да стане това. Ако е необходимо напишете заедно писмото. А тук е и моментът, в който да дадете няколко ценни урока на детето си – да не иска само скъпи материални неща, а да си пожелае и нещо друго – да е щастливо цялото му семейство, здраве, късмет и т.н.

Можете заедно да пообиколите магазините

Deteto.info

За купуването на подаръците за близки и приятели, можете да отидете и заедно с детето си. Така то ще разбере какво всъщност символизират подаръците, какво послание изпращаме с тях. Нашето дете трябва да разбере, че не е важен самият подарък, а вниманието и обичта, които изразяваме чрез него към човека, за когото е предназначен.

Приготовленията на трапезата

Deteto.info

Дребни задачки за мъника, като например, да подреди сладките в специална празнична чиния, е нещо, което отново ще го накара да се чувства полезен и важен.

На нас, като родители, се пада важната задача не само да поддържаме коледния дух вкъщи, но и да въведем детето в традициите на празника. Разкажете му за традиционните ястия и обичаи, за същността на Бъдни вечер и за Рождество Христово. Детето трябва да разбира защо празнуваме тези важни християнски празници.
Запазете коледния дух и настроение през цялата година, защото човек наистина има нужда от ‘чудеса’ в живота си. И нека тази Коледа всички се опитаме да бъдем по-добри!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни