►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

С деца на море

В началото сме на така чаканата лятна ваканция. Неусетно и бързо стана топло и веднага започнахме да планираме отпуските.


С деца на море

Малчуганите и те вероятно вече нетърпеливо и настойчиво искат да се махнат от града и да се отдадат на забавления. За тях това е много очаквано събитие, защото сега ще бъдат с най-любимите си хора – мама и тати. А и защото обожават морето. Няма дете, което да не го харесва. Така че ходенето на море си остава класика в почивките. Времето, отредено за релаксиране и презареждане е задължително и напълно необходимо за всеки човек. Откъсването от рутината на ежедневието, смяната на обстановката и липсата на работа се отразяват изключително добре на организма в здравословен, емоционален и психологически аспект. Психолозите твърдят, че почивката е важна и за сплотяването на семейството. Ето защо в никакъв случай не се лишавайте от заслужен отпуск. Но също така е добре да го разделите на две -  веднъж с децата и съответно да остане малко време и само за вас и съпругът ви, за да отидете някъде сами или с приятели. Защо и как ще видим по-надолу. 

Заедно с децата

Deteto.info

Почивката с децата трябва да бъде задължително планирана. Това означава не само да определите времето и мястото за летуването, а и пътя, престоя, забавленията. Представите на малчуганите за почивка по всяка вероятност са много различни от вашите и ще ви се наложи така да съчетаете двата модела, че всички да останат доволни. Да започнем с планирането стъпка по стъпка:

  • Пътуването

В повечето случаи почивката се свързва с пътуване на някъде (най-често на море). Това от своя страна предполага доста часове, в които малчуганите ще прекарат на път. На първо място е добре да прецените (спрямо вашите деца и възрастта им) с какъв транспорт би било най-подходящо да тръгнете. За по-малките (под 5 години)

  • Вариантът с автобус не е много подходящ, тъй като спиранията са регламентирани и шофьорите имат разписание, което се налага да следват. А три, четири или повече часово пътуване е много изтощително за децата и това може да ви създаде проблеми. Ако нямате възможност да бъдете със собствен транспорт, то
  • По-добре би било да изберете влака.

Използването на железниците не е много популярно в България и рядко е предпочитано от семейства с деца, но всъщност е една добра алтернатива. Малко по-дълго е, но за сметка на това, децата могат да ползват тоалетна постоянно и да се разходят, ако им омръзне седналата позиция. Освен това повечето малчугани не са се возили на влак и ще им бъде много по-интересно. За семейно пътуване, обаче

  • Най-добър вариант е личният автомобил.

Той дава едновременно удобството на по-бързото пристигане и възможността да спирате, където и за колкото трябва. Независимо какво изберете трябва да предвидите какво ще правите по време на пътуването. Някакви забавни игри биха свършили работа за известно време (игри на думи, разказване на истории, четене на глас). Подгответе и подходяща музика. Малчуганите (и не само) обичат да пеят в колата, а и това ще ги разсее. Можете да се възползвате от случая и да научите детето на някое стихотворение или песен, така ще внесете и полезен елемент в пътуването. След като малко се поуморят, съществува вероятност да се унесат и да поспят известно време. Ако познавате децата си и знаете, че тези предложения няма да „минат” при тях, то в такъв случай запишете предварително няколко серии от любимо анимационно филмче на телефона си – това обикновено сработва. Ако нищо от тези неща не свърши работа, помислете за вариант да вземете разстоянието на два пъти. Т.е. да преспите някъде и да продължите на следващия ден.

Какво да носим по време на пътуването

Deteto.info
  • Мокри и сухи кърпички;
  • Спешната чантичка;
  • Нещо вкусно (и полезно) за хапване;
  • Подходяща игра или играчки;

Почивката

Deteto.info

След като най-после стигнете до заветното място, предвидено за вашата отпуска, много ви се иска наистина да се отпуснете и да започнете почивката. Да, но децата искат веднага да отидат на плаж или да се разходят?! Ето защо трябва да имате приблизителна представа, нещо като график (подробен) на ежедневието ви на новото място. На първо време запознайте детето с него и му кажете, че ваканцията не означава липса на режим и на правила. Всяко нещо си има ред и фактът, че не сте си у дома, не трябва да заблуждава малкия палавник, че всичко му е разрешено.

Ходенето на плаж

Deteto.info

Преди всичко ходете на плаж в часовете, в които слънцето не е много силно. Не пренебрегвайте вредното му въздействие! Изключително опасно е и може сериозно да си навредите (както и на детето), ако прекалите. Съобразявайте се с препоръките и не се излагайте на пряко лъчение между 11 и 16 ч. (поне). Освен това задължително инвестирайте в слънцезащитен лосион или мляко. Факторът може да бъде минимум 30 SPF, но най-добре 50+. Детската кожа е много чувствителна и трябва да бъде предпазена.
Случвало ли ви се е да видите младо семейство с няколко деца, което едвам се придвижва до плажа, тъй като се носят поне две чанти, няколко надуваеми дюшека, храна, играчки, лопатки, пояси и какво ли още не? Огромен багаж, който в повечето случаи изисква кола. Родителите, които попадат в този капан просто не съумяват да организират добре стоенето на плажа и им се налага да купуват всичко това, за да укротяват децата си и да канализират вниманието им. Всъщност целият този арсенал не е необходим, ако планирате времето там и съумеете да организирате интересни игри. А такива има – събирането на миди, копаенето на дупки, построяването на замъци, плуването. Тези занимания сами по себе си са достатъчни, най-малкото, защото са различни от възможностите в града. Ако проявите малко изобретателност и въображение можете да измилите някаква интересна игра, като например „Открий съкровището”. За целта ще трябва да скриете някакъв предмет и да направите карта за неговото откриване. Можете да включите въпроси, чиито отговори малко по малко ще водят детето към съкровището. За всичко това, разбира се, се налага вашето внимание и участие. Но споменът на детето от това лято ще е незабравим. Ако имате възможност съчетайте отпуската си с друго семейство с дете/деца. Колкото повече малчугани, толкова по-весело, а и грижите по тях могат да бъдат поделени и да застъпвате на смени.

Без децата

Deteto.info

Има и такъв вариант. Все пак почивката е за всички, а знаем какво става, когато децата са наоколо. Очите на родителите трябва да са постоянно „на четири”, да предвиждат и да пресмятат всяка възможна опасност и винаги да са в състояние да я предотвратят. Освен това децата се нуждаят непрекъснато от внимание – трябва да има с какво да се занимават. Затова много често по плажа се виждат татковци строящи замъци, дълбаещи дупки в пясъка или зарити напълно в пясъка, от банда непослушковци. Освен това час по час се ходи за сладолед, царевица, вода, храна или някоя морска дрънкулка, без която вашето дете упорито не желае да остане. Децата тичат, викат и се радват на морето истински и много бурно. Това от своя страна може да ви докара до разправия с някоя изнервена госпожа, чиято кърпа (пълна с пясък) е станала жертва на детската гоненица по плажа. Което както и да го смятаме не е съвсем пълноценно отпускане за вас. А вие и съпругът ви сте хора (а не само родители) и ви се полага почивка. Дори ви е задължителна. И не само защото сте човешки същества, а и защото сте семейство, двойка. Психолозите съветват през определен времеви интервал да си позволявате подобни „бягства”, в които да сте сами и да обърнете внимание един на друг и на връзката си. Защото понякога, затрупани от проблеми, работа, грижи по децата, забравяме да отделим малко време на половинката си. Отношенията се градят с години, след това се поддържат. Не може да очаквате стабилни резултати, ако оставите брака си да се „движи по течението”. Той, както всичко друго, има нужда от постоянно обгрижване, за да върви добре. Много майки се чувстват виновни да предприемат почивка, без децата. Причините са, че времето с децата никога не стига, а работата никога не свършва. Точно тези изключващи се зависимости карат много жени да пренебрегват себе си в името на това да бъдат повече с децата. Лошото на този избор е, че не винаги почивката с децата е пълноценна, но по-важното е, че съпрузите не са имали време да бъдат сами. В крайна сметка отношенията с половинката ви са много важни и за децата, и за хармонията вкъщи. Затова „малкото бягство” ще бъде в името на всички.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни