►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Празниците, подаръците и децата...

Деца – прекалено много подаръци за Коледа и Нова година? Негативните ефекти от това са много.


Празниците, подаръците и децата...

Всеки път по-големи, по-скъпи и по-многобройни. Всяка година  пренатоварваме децата си с подаръци, надявайки се така да компенсираме малкото време, което динамичното ежедневие ни позволява да им отделяме. Това е една практика, която може да се превърне в досадна тежест за онези деца, които не знаят що е то фрустрация. И всички ние имаме този навик да пренасищаме децата си с подаръци, „открадвайки” им дори умението да мечтаят и да желаят много неща.
И веднага ще си зададем логичния въпрос „защо това време на годината така ни замайва и харчим толкова безразборно”. Е няма как да не сте забелязали, че още през септември телевизията и другите медии са засипани с реклами на продукти за деца, които се борят да победят желанията на децата с посланието „не стой настрана, това трябва да го имаш, трябва да го получиш на всяка цена” – ама трябва ли му на детето и ще му бъде ли интересно е съвсем друг въпрос. И така, не само малчуганите се влияят, но и ние, родителите, защото смятаме, че щом е толкова масово едно нещо, то значи това е любимо на децата в момента и няма да сбъркаме – ама, от модерно, до интересно точно за нашето дете в частност са две различни неща. И посланието за модерното заедно с желанието на родителите да компенсират недостатъчното време, което отделят на децата си, води до необмислени покупки на ненужни и нежелани вещи, които детето не поглежда, тъй като най-вероятно те абсолютно се разминават с неговите действителни интереси и желания. Даже според психолози затрупването на детето с подаръци за празниците е един своеобразен начин да „изчистим съвестта си” – не сме постоянно с малчугана, не му обръщаме достатъчно внимание, не можем да му откажем нищо, затова ще му купим всичко, което поиска, за да е доволен. Може би е рядкост, но според специалистите, някои родители подаряват много и луксозни подаръци на децата си, за да покажат колко са високи възможностите им, тоест – подаряват просто за престиж, за да се покажат пред останалите. А това става повече от жестоко и немислимо, когато родителите започнат „да се състезават” с близки, приятели, колеги и т.н.

Но, защо всъщност това прекаляване с подаръците е вредно за детето

Deteto.info

Според някои специалисти прекаляването с подаръците уврежда личностното израстване и узряване на детето. Пред такова пренасищане, всъщност всичко минава покрай детето, но не оставя умения и знания у детето, да не говорим, че се заражда едно желание да се състезава с приятелчетата си и да сравнява всяка година с миналата – тоест детето остава с грешната представа, че е важен броят на подаръците и съответно всяка година те трябва да са повече от миналата. Купувайки на детето всичко, което поиска и на всяка цена, тоест презадоволяването му и с неща, които не е искало и не му трябват, ние всъщност изграждаме един бъдещ „недоволен” възрастен.
Да не забравяме, че отсъствието на даден подарък от списъка му с желанията не травмира детето, нито пък води до какъвто и да е психологичен проблем, докато имайки всичко и на всяка цена само увеличава незрялостта на детето, превръща го в ненаситен и вечно недоволен тиранин. Колкото повече има едно дете, толкова по-малко го цени, блокира се неговото умение да се забавлява, а в някои случаи, детето започва да цени броя на играчките, които получава, а не техните качества.

Повече играчки и подаръци за Коледа като компенсация за добрите оценки и поведение в училище

Deteto.info

Подаръкът за Коледа е такъв по предназначение и не зависи от нищо. А и е повече от погрешно да "подкупваме" детето с подаръци и какво - ако не му дадем подарък, няма да се държи добре и няма има добри оценки ли? Но Коледа и Нова година са празници, на които по традиция се подаряват подаръци, едно магично време от годината, когато ставаме по-добри и правим подаръци с удоволствие и безвъзмездно, без непременно някой да ги е заслужил, без задължително да чакаме на нас да ни подарят и тогава ние просто да върнем жеста. Ние, родителите, трябва да покажем на детето, че го обичаме и уважаваме такова, каквото е, с всичките му недостатъци, и затова заслужава подарък, както всяка Коледа и Нова година.
Така че повече играчки не са необходими, необходимо е повече внимание от наша страна, повече доказателства за обичта ни, повече положителни емоции за детето. И само когато тази магия на празниците отмине можем да се влияем от поведението на детето, за да решим дали да купим подарък и дали да задоволим желанията на детето.

Как да предотвратим превръщането на детето ни в една капризна личност

Deteto.info

Детето ще се превърне в една капризна личност, ако продължаваме да го засипваме с подаръци или ако го оставим да си мисли, че заслужава всичко това заради „доброто” си поведение. Нека оставим място и на това малко да помечтае за нещо, на силното му желание да притежава нещо, защото го харесва и защото покрива интересите му. Коледните и новогодишните празници са един много подходящ момент да покажем на детето, че трябва да споделя нещата си с останалите и че играчки, които преди време са го направили щастливо и които сега вече не са му интересни, може да даде на някое друго дете, което ще им се зарадва повече. Оставете малчугана да помечтае, да си прави планове за бъдещето, а не задоволявайте на секундата неговите желания и не отстъпвайте пред фрустрациите му, само и само да не го карате да се ядосва.

Защо всъщност има играчки, които детето забравя веднага след като ги разопакова

Deteto.info

Защото тези подаръци не отговарят на реалните желания на детето, не отговарят на очакванията, на плановете, които си е правило. Това се случва, когато малчуганите са се повлияли от телевизията, повлияли са се от многото неща, които са видели и накрая се е оказало, че това, което са получили всъщност не отговаря на техните изисквания и не им е необходимо. Има вариант също и играчките да са прекалено сложни за възрастта му. Съществува склонност да се купува на детето играчка предназначена за по-големи, с цел да се стимулира неговата интелигентност, но това не е така, играчката трябва да се избере точно за възрастта, на която е мъникът, за да може той да я манипулира по най-ефективния начин и да успее да извлече всички знания и послания, които тя носи.
Друга причина, поради която малчуганът може да изгуби толкова бързо интерес, е наличието на прекалено много играчки наведнъж. За да се избегнат такива ситуации, в които нито вие, нито детето ще е доволно, е хубаво да обсъдите много добре неговия списък с подаръци. Помолете го да помисли добре, какво е онова, което желае най-много, за кое си мечтае. Ние като родители трябва най-добре да знаем от какво се интересува нашето дете, какво харесва и какво не, по какво се увлича и т.н.
Вариантът изненада също не е лош, стига да сте напълно наясно с интересите, вкуса и желанията на малчугана. За да успеете да улучите подаръка, е важно да помислите за интересите на детето, а не за своите.

Коледните играчки трябва да бъдат един инструмент за правилното развитие и щастието на децата

Deteto.info

Подаръкът не трябва да е само играчка, подаръкът трябва да е самата игра. Защото играта е главната движеща сила за физическата и умствената активност на децата и един от основните елементи за социализацията им.
Изборът на играчка е нещо отговорно, което не може да се прави произволно, той е пряко свързан с нормалното развитие на детето.
Изберете максимум до три играчки от списъка, а не десет.
Важността на играта за детето е доказана от хиляди изследвания. Играчките и игрите стимулират вътрешните и външните емоции на детето, неговите чувства, креативността и въображението му. Чрез игрите се развива и абстрактното мислене на детето, затова и символните игри се използват като средство за оценяване на нивото на зрялост на малчугана. И накрая, не на последно място, играта предполага щастливи и забавни моменти за детето, което афектира директно върху неговото самочувствие.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни