►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Научете се да общувате с детето си

Ако осъществяването на диалог е важно за взаимоотношенията между хората, какво остава тогава за отношенията в едно семейство. Комуникацията между членовете на семейството е водена от чувствата им и от информацията, която искаме да споделим или да получим. Добрата комуникация ни помага да осъществим контакт с хората, които обичаме и на които държим, за да им покажем нашите чувства, да споделим мисли, впечатления, идея и очакваме винаги да има разбирателство.


Научете се да общувате с детето си

Лошото е обаче, че последното не винаги се постига лесно, особено когато става въпрос за отношения родители-деца. Получава се така не само заради разликата в поколенията, но и защото, когато става въпрос за такава голяма близост. Както тази при родители и деца, то винаги има сблъсък на чувства, възприятия за околния свят, борба за независимост, правила на поведение и още хиляди неща, с които трябва да се съобразява всеки член на семейството.
Когато в едно семейство има добра комуникация, тоест взаимно разбирателство, тогава можем наистина да кажем, че там има съюз, една благоприятна атмосфера за живот, без напрежение. Без съмнение обаче, да се изгради подобна атмосфера изобщо не е лека работа.

Липсата на диалог отчуждава родителите и децата

Deteto.info

В едно семейство трябва да има топли и най-вече открити и честни взаимоотношения. Родителите са тези, които трябва да поставят основите на една по-добра комуникация и да опитват с много търпение да изразяват онова, което чувстват. Защото най-важното нещо е тези чувства да не се таят, а да се вербализират, тоест да се изразят с думи, за да може детето да не се обърка, а да е наясно с това, какво мислят родителите му за неговите постъпки, за неговото поведение и т.н. И тук не става въпрос родителите да говорят само за да отпращат упреци и ‘заповеди’ към детето, а да обсъждат нещата с него спокойно, без да го обвиняват. В критични ситуации, когато усетите, че може да кажете нещо, което ще засегне детето ви, по-добре замълчете. Да замълчите в подходящия момент се оказва един от най-важните принципи на добрата комуникация и разбирателство между родителите и детето. Ако започнете на всеки ваш разговор да обсипвате детето с упреци и поучителни слова, бъдете сигурни, че ще започне да ви отбягва и ще спре да ви се доверява, тъй като в такива моменти няма да среща ‘приятел’ във ваше лице. 
Да осъществяваш диалог не означава само да говориш, но и да изслушваш. Затова изслушвайте мнението на детето си, покажете му вниманието и загрижеността си. Като го изслушвате и вземате под внимание неговото мнение, вие показвате на детето, че му гласувате доверие и му вдъхвате увереност и самочувствие.

Възможни причини за лошата комуникация между родители и деца

Deteto.info

Един член на семейството, веднага щом се прибере вкъщи, може да изпрати невербално послание за своето настроение, без дори да се налага да поглежда останалите. Това се случва, защото връзката между родители и деца е толкова близка и силна, че невербалната комуникация е достатъчна един родител да разбере настроението на детето си в момента, както и обратното, разбира се. Именно затова трябва ние като родители да се научим да сдържаме отрицателните си емоции, а не да си изкарваме на детето лошият ден, който сме имали днес в работата. По-добре е да се усамотим в друга стая, отколкото да започваме да пръскаме отрицателна енергия навсякъде. Знаете, когато човек е имал лош ден, колко малко му трябва, за да избухне и да си изкара яда на ‘невинен’ човек от семейството си.
Друга причина за появата на конфликти е начина, по който започваме даден разговор. С едно дете трябва да се подхожда много тактично и внимателно, тъй като то все още не може да изразява по най-добрия начин емоциите си и може лесно да се афектира от нещо. Не бъдете прекалено настоятелни в желанието си да разберете нещо за личния живот на детето си. Ако за момента то реши да не сподели, го оставете да размисли, без да настоявате. Така то само ще дойде при вас в момента, в който усети, че може да ви има доверие. Тоест не бива да прибързвате с купища въпроси и напътствия.
Враг на добрата комуникация е и прекаленото нетърпение на някои родители. На лошото поведение на детето не бива веднага да реагираме остро, тъй като така ще му покажем, че и ние сме способни на лошо поведение и няма да постигнем нищо, освен че ще му дадем лош пример. Целия ви възпитателен метод може да се провали, ако преди това не сте създали благоприятна семейна обстановка и добри отношения с детето си, крепящи се на взаимно доверие и разбирателство.

На разбирателството и ефективния диалог между родители и деца много лошо се отразява например

Deteto.info
 • включен телевизор по време на хранене, когато вместо да си разкажете как е минал денят на всеки и да изясните някои недоразумения, детето ви ще се втренчи в клиповете по mtv или пък вие ще се зазяпате в новините
 • дневните режими на всеки член от семейството, които в повечето случаи се разминават и рядко се засичате всички вкъщи по едно и също време – това трябва да промените като определите точно часовете, в които имате възможност да сте заедно и да ги използвате пълноценно. Можете да си правите и ‘семеен съвет’ например, един път седмично, на който всеки ще споделя впечатленията  и преживяванията си от изминалата седмица

Други пречки за разбирателството по време на разговор са

Deteto.info
 • заключения и обобщения от сорта: “непрекъснато тормозиш сестра си, никога не слушаш”. Със сигурност детето ви не прави непрекъснато тези неща, така че не правете подобни обобщаващи изказвания
 • търсенето на безспорни доказателства за твърденията на останалите, тоест не бъдете прекалено мнителни
 • неумението да изслушвате този, който говори
 • дискусия по вече обсъдени неща, случили се в миналото. Не се връщайте към минали спорове, от тях няма никаква полза, те са били актуални само за конкретния момент
 • поставянето на “етикети” на детето
 • избор на неподходящо място и момент за обсъждане на проблема
 • порой от въпроси, пълни с упреци

Какво ни е необходимо за добрата комуникация между родители и деца

Deteto.info

За добрата комуникация е от голяма важност да си имате доверие един на друг и да не подценявате уменията си за справяне в трудна ситуация. Отношенията между родители и деца не винаги са розови, но трябва да намалите до минимум напрежението между вас, ако искате една спокойна и уютна семейна атмосфера. Споровете ги е имало, има ги и винаги ще ги има, идеята е да съумеете да се справяте с тях, да стигате до консенсус, да отстъпвате, когато другият има право и да се изслушвате.

Няколко полезни съвета за подобряване на комуникацията между родители и деца

Deteto.info
 • каквато и информация да съобщавате, стремете се винаги да се изразявате ведро и позитивно
 • не давайте обещания, които няма да спазите
 • опитайте се първо да се поставите на мястото на другия и след това го съдете
 • слушайте винаги с внимание и интерес
 • създайте приятен емоционален климат
 • изразявайте се ясно, не увъртайте
 • ако не можете да обърнете необходимото внимание на детето в момента или не сте в настроение, отложете разговора за по-късно; същото се отнася и за детето – ако не му се говори не го насилвайте
 • оставете обвиненията и упреците
 • покажете на детето, че го обичате такова, каквото е
 • ако стане ‘напечено’ веднага реагирайте, за да предотвратите възможен скандал – по-добре да оставите детето насаме със себе си, за да обмисли нещата и да разбере, че не е право, отколкото да му крещите и да му се карате.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни