►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Какво да прави детето през лятната ваканция?

Много важно е да обърнете специално внимание на своето дете през дългата лятна ваканция и да помислите как да я запълните още преди да е започнала. Важно е не само защото сте на работа и трябва да намерите кой да се грижи за него, но и за да съумеете да спомогнете за правилното му умствено и физическо развитие.


Какво да прави детето през лятната ваканция?

Погрижете се детето ви да не забрави всичко онова, което е научило в училище. Все пак лятото не е само почивка, игри и забавления или пък безцелно бездействие. Дългата лятна ваканция може да бъде безкрайно ползотворна за детето, ако съумеете да изберете най-подходящото за него занимание. Тази задача стои пред всеки работещ родител, тъй като поне аз не знам за такъв, който да е в отпуска през цялото лято. Вариантите как да организирате лятото на детето са много и разнообразни, в зависимост от всеки вкус и предпочитания. Обаче ние родителите все сме обхванати от съмнения и заради многото  възможности, понякога се объркваме и полагаме ужасно големи усилия да преценим кое е най-добро за нашето дете. Обаче едно е сигурно – най-важното, от което трябва да се водим е да успеем да спомогнем за интелектуалното и физическото развитие на детето си. Ясно е, че през лятната ваканция децата доста често май забравят всичко, което са научили в училище. И това е нормално, тъй като режимът им през лятото доста се различава от този през учебната година. Ето защо първата крачка на родителите е да планират добре ваканцията, да я организират изцяло и да са наясно кое след кое ще следва и как ще протече всичко. Вярно е, че доста често плановете ни не се осъществяват точно както сме ги замислили, но ние трябва да направим всичко възможно да си изградим програма, която детето да следва. Всяко дете свързва лятото само с почивка, игри, шляене из махалата и мотаене и бездействие на воля. Само, че нещата ама хич не стоят така. Никой родител не е на мнение, че лятото е само това гореописаното. Всеки иска най-доброто за детето си, а това е именно да допринесе за неговото правилно развитие, чрез полезни за него занимания.

При баба и дядо на село или какво

Deteto.info

Възможните варианти са хиляди, както се казва – има за всекиго по нещо. А някои родители се радват на свободни баби и дядовци, при които да пратят детето. Ами да това също е алтернатива, но не и за цялата ваканция. Да, детето има нужда да смени обстановката и да отиде на чист въздух при баба и дядо на село. Това със сигурност ще му се отрази добре. Идеята е да не се прекалява, а и естествено, да не се злоупотребява с добрите намерения на баба и дядо, които винаги са на линия да помагат. Това е възможност, с която можете да запълните част от ваканцията, но пак остава най-важното – с какво друго ще я запълните, за да бъде тя ползотворна за детето. Естествено, че когато решавате, трябва да вземете под внимание и интересите и предпочитанията на детето. Според неговите желания и, разбира се, вашето вещо мнение, ще успеете да подберете най-подходящото за него занимание, което ще му бъде интересно и полезно.
Друга възможност е да наемете детегледачка, която да поеме вашата функция, когато сте на работа. Така поне ще сте спокойни, че детето ще е под надзор на възрастен. Но пак остава идеята да изберете занимателни курсове или някакъв спорт, които ще са полезни за детето.

Как да организирате нещата

Deteto.info

Като имате предвид желанията и уменията на детето си, трябва все пак да изберете две до три занимания. Едното занимание е добре да бъде някакъв спорт. Курс по чужд език, по български език или по математика може да се прибави също. А ако сте решили да включите и трето занимание, е добре то да е по-разпускащо и неангажиращо и да не изисква детето да се подготвя вкъщи: танци, курс по изобразително изкуство, пеене – тези дейности, особено при по-малките, протичат под формата на игра и не натоварват детето с много нова информация.

Типове дейности

Deteto.info
  • Спорт – води до адекватното физическо развитие и помага на детето да развие двигателните си възможности, ловкостта и равновесието. Детето се научава да поема отговорност, да разбере изградените норми и да се изправи лице в лице с провалите, които трябва да превъзмогне.
  • Изкуства – стимулират креативността, рефлексите и стремежа към усъвършенстване. Чрез тях детето се научава на самодисциплина и отговорност. Музиката спомага за  сформирането на правилно светоусещане у детето, стимулира уменията му да задържа вниманието си и улеснява процеса на получаване на знания, тъй като активизира голям брой неврони.
  • Академични дейности – тяхната главна задача е детето да получава нови знания. Курс по чужд език; по предмет, изучаван в училище (български език, математика, география и т.н.) или курс по информатика, са най-предпочитаните.

Дейност според характера на детето

Deteto.info
  • По-плахи, интровертни деца – най-доброто е да запишете такова дете на нещо, което се прави в групи, тъй като така ще има възможност да общува със своите връстници. Танци, балет или театър са също добри варианти – така детето ще получи възможност за изява, ще превъзмогне плахостта си, ще стане по-уверено в себе си.
  • Слабо активни деца – индивидуалните дейности са най-подходящи, защото така детето ще разчита само на себе си и ще полага по-големи усилия.
  • По-нервни, по-агресивни деца – подходящи за тях са дейности, които ще ги задължат да се владеят и да се сдържат. Плуване, шах са доста подходящи.
  • Деца с проблеми с общуването – различни екипни игри, които ще ги задължат да си взаимодействат с останалите.
  • Креативни деца с богато въображение – дейности, които стимулират въображението и фантазията.

Целодневни занимални

Deteto.info

Някои общински и почти всички частни училища предлагат целодневни занимални за учениците през лятната ваканция. Така, че ако сте от тези родители, които нямат и минутка свободно време, това е най-подходящата алтернатива. Заниманията наподобяват тези в училище, но разбира се са по-неангажирани и са под формата на игри. Сформират се различни групи, според възрастта на детето и обикновено съдържат малък брой деца, за да може да се обърне внимание на всяко по отделно. Специалните детски образователни центрове и школи също предлагат не само занимания за половин ден, но и целодневни, които включват и храна и всичко друго необходимо, за да може детето да се чувства комфортно. Програмите на различните центрове включват разнообразни занимания, които развиват детето умствено и физически. Обикновено, така като е и в училище, всичко е добре организирано и децата получават знания в различни направления. Ето няколко примерни:
Направление български език – четене на препоръчителната литература от училище, упражнения по краснопис и говорна култура, посещения на библиотеки.
Направление математика – решаване на задачи, занимателна математика, направа на геометрични фигури, дидактични игри.
Направление спорт и двигателна активност – игри на открито, разходки сред природата, посещения в зоопарка, различни излети и екскурзии.
Децата също получават знания и за природата и света, който ги заобикаля. Правят посещения на музеи, галерии, изложби и други културни мероприятия. А някои центрове дори предлагат и курсове по театрално и сценично изкуство, където децата, освен че се научават как да играят различни роли, но и посещават театрални постановки, а също и кино прожекции. А пък в направлението домашен бит се учат да шият, да гладят и дори да готвят.
Да не забравим и опцията да изпратите децата си на различните летни лагери на море (повече за тях четете в същия брой на гайда), които обикновено се предлагат още в училище или в детската градина. Това пак е алтернатива само за няколко седмици, но прекрасно може да се съчетае с останалите дейности, които сте планирали.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни