►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да убедим ранобудния мъник да ни остави да поспим още малко?

Децата, които ходят на детска градина, тоест тези до към 6-годишна възраст, се събуждат всяка сутрин по едно и също време, дори през почивните дни, защото са свикнали с режима.


Как да убедим ранобудния мъник да ни остави да поспим още малко?

Затова трябва да успеете да измилите нещо много хитро, за да може детето да се занимава самичко, когато се събуди и съответно вие да можете да си починете поне още час.
Подгответе една кутия, кош или друго, пълно с играчки – по възможност нека те да са нови или такива, които детето още не е “изпробвало”, гледайте и кутията или коша да са нови и големи, за да будят любопитство. Изберете играчки, с които детето може да играе, без да е необходим надзор от възрастен.

  • Изберете един ден от почивните, за да започнете. Предната вечер обяснете на детето, че ще започнете една много интересна игра: “Утре, когато се събудиш, ще откриеш една голяма изненада в стаята си. Вече си голям и ние решихме, че можеш да си играеш самичък, когато се събудиш, вместо да ни будиш, за да те пазим. Когато станеш, ще откриеш под леглото си (или на друго място, където може да се скрие нещо) една кутия, пълна с интересни играчки и можеш да играеш с тях, докато ние се събудим.”
  • След това трябва да обясните на детето, че докато играе не бива да вдига шум, за да не ви събуди, а след като станете ще му приготвите закуска-изненада (нещо любимо за ядене), за да го наградите, че ви е оставило да си починете повече. Важно е също мъникът да не знае какви играчки ще има в кутията.
  • През първите няколко дни ставайте и вие и скришом наблюдавайте детето какво прави и дали е достатъчно зряло, за да може да се занимава самичко. Ако искате да си поспивате поне по един час повече, трябва първо да започнете да оставяте детето да си играе само по половин час. След като е издържало 30 минути да играе само, влезте в стаята му и го поздравете, похвалете го, че вече е голямо. После съберете играчките и му кажете, че на следващата сутрин по същия начин ще открие кутията с играчките и може отново да си играе. Постепенно увеличавайте времето за игра, но и не прекалявайте, защото децата бързо се пренасищат и мъникът ще загуби интерес.

Не забравяйте да похвалите детето за това, че може да си играе самичко и в присъствието на други хора, децата обичат това много.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни