►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да отпразнуваме първия му рожден ден?

Първият рожден ден на бебето е още един миг от поредицата “първи неща”, които то изживява. Дали ще се забавлява или пък ще се изплаши от тълпите хора, които сте поканили, зависи от вас. Какво всъщност означава да отпразнуваш добре първия си рожден ден? Не е ли повече празник за родителите, отколкото за бебчо?


Как да отпразнуваме първия му рожден ден?

Първо да уточним дали на тази възраст е правилно да наричаме нашия сладур бебе. Май мъникът на една годинка може да се нарече малко дете, но не и бебе. Поне според общоприетата представа, бебе наричаме мъничето, което още не може да ходи. Така че, на годинка, повечето сладури вече могат да ходят, ядат от храната на възрастните, имат достатъчно зъбки, за да дъвчат и са достатъчно “самостоятелни”, че да щъкат навсякъде и да “изследват” всичко, което ги заобикаля. Така че,  думата “бебе”, в случая, май звучи доста неуместно, по-добре – малко зверче, хала или каквото и да е друго ловко, бързо и неспиращо да се движи същество. И, имайки предвид тези няколко характеристики на едногодишното дете, можете да си помислите как точно да отпразнувате рождения му ден.

Организацията на тържеството

Организацията на тържеството

Deteto.info

Първият рожден ден на вашето малко съкровище е един повод за радост не само за вас, но и за близките и роднините ви. И, тъй като детето е още малко за празнуване в заведение или детски партиклуб, то остава варианта да поканите гостите вкъщи. И, стига да спазите следващите няколко препоръки, то празникът ви ще се превърне в истинско забавление за вашия мъник.

  • Децата на тази възраст се страхуват от непознати хора и места, така че най-добре да направите тържеството на място, което му е много добре познато и в случая това е вашият дом.
  • Не канете цяла тълпа народ, а само най-близките роднини и приятели. Едно, че най-вероятно ще ви е тясно и всички ще се чувстват некомфортно, сгъчкани в една стая, второ, че малкото дете, за разлика от по-големите, се страхува от големи напливи от хора и голяма шумотевица.
  • Най-добре е тържеството да се състои след следобедния сън на детето. Гледайте то да се наспи добре, за да е бодро и отпочинало за празника. Тържество до сред нощите за първи рожден ден не е подходяща идея, пък и със сигурност гостите ще се съобразят с това.
  • Не прекалявайте с декорацията на дома ви. Все пак, едногодишните сладури са като “ураган” и ще се впуснат да я “изследват” на мига. А и не забравяйте, че на тази възраст, децата може да се уплашат от прекалената шарения и висящите от тавана гирлянди.
  • Забравете за клоуните – ако по-големичките се забавляват искрено с тях, то едногодишният ви мъник “искрено” ще се изплаши от него и тогава ще настане голям плач и суматоха. Разстроите ли веднъж мъника, той ще стане доста раздразнителен, а и на тази възраст и да му обяснявате, трудно може да ви разбере добре.
  • Пазете мъниците от силната и заглушителна музика и цигарения дим. Отделете им кътче в съседната стая и ще се редувате в наглеждането им.
Как се забавляват малки деца

Как се забавляват малки деца

Deteto.info

Задължително трябва да помислите за подходящите забавления за своя мъник. Имайте предвид, че на тази възраст детето все още не осъзнава, че има рожден ден и малко трудно ще проумее защо е цялата тази суматоха. Ето защо трябва да му осигурите много забавления, за да почувства, че тържеството е за него.
Поканете свои приятели и роднини, които имат даца на възраст, близка до тази на детето ви – по-големите деца имат съвсем други интереси.
Друга особеност на едногодишните е, че все още не могат да се забавляват самички и да си измислят игри. Затова вие трябва да се погрижите да им осигурите интересни забавления.
Обособете едно кътче в дома ви, което да не е в същата стая при възрастните. Постелете шарено килимче и играта може да започне. На тази възраст децата се впечатляват от играчки с големи размери и колкото се може по-цветни. Другото задължително условие е играчката да може да прави нещо – да е музикална, например: с копчета, които, като се натиснат, издават различни звуци. Някое ходещо и мяукащо коте, също би предизвикало голям интерес. Книжки с животни също ще са забавни за децата, както и различни кубчета, детски сервизчета за хранене и тези играчки, състоящи се от формички с различна големина, които се поставят една в друга. Някой, импровизиран от вас, куклен театър също би бил много забавен за сладурите.
 Колкото до украсата, тя също може да бъде доста забавна за мъниците, особено ако има много разноцветни балони – няма дете, което да не им се радва. Другите аксесоари, като коронки за момиченцата, хартиени свирки и празнични шапчици също ще помогнат за забавляването на децата – много вероятно е те да не се съгласят да им сложите шарена хартиена шапка или светеща коронка за принцеси на главата, но поне тези аксесоари ще са още едно попълнение към интересните играчки, с които да се забавляват.
 
Само не забравяйте, че на тази възраст децата слагат всичко в устата си, така че се постарайте да приберете всички дребни предмети, които е възможно да бъдат глътнати. И понеже мъниците бързо губят интерес, не правете грешката да им вадите всички играчки наведнъж, защото ще се намерите в безизходица, когато им омръзнат. Вадете по малко, за да успеете да задържите вниманието и интереса им за по-дълго време.
Осигурете и нещо за “хрупане” – солетки, бисквитки и малки сандвичи, направени на интересни формички.

Доста голям интерес ще предизвика и тортата. Тя трябва да бъде голяма и много цветна, а ако е с фигурки отгоре, дайте по една на всяко детенце, те много се впечатляват от тези захарни човечета върху тортите. На тази възраст няма проблем мъниците да опитат от тортата, стига да е по малко.
И накрая, какво ви остава освен, след като сте се погрижили за организацията, да прекарате един незабравим първи рожден ден на детето ви. Това са много емоционални и щастливи моменти за всеки родител, а усмивката на детето му е това, което го прави истински щастлив.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни