►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Изглеждат толкова щастливи сред хаоса!

Харесва им да живеят в пълен безпорядък или просто ги отегчава прибирането и подреждането?


Изглеждат толкова щастливи сред хаоса!

Няма родител, който да не се е сблъсквал с този проблем. Докато детето е още малко, на около 2 години, всичко му е любопитно и изпитва голямо удоволствие да изважда всички играчки, някак си ни става мило, но когато вече е на 5-6 години и продължи да сее играчки из цялата къща, без да ги прибира, то това вече е изнервящо. Защо ли им харесва да разхвърлят?

Според експерти отговорът е много прост – “не че им харесва да разхвърлят, но просто после им е досадно да събират всичко”. На децата вероятно не им харесва да прибират играчките си, защото за тях това означава, че е дошъл краят на игрите и е време вече да събират и да подреждат.

Правят каквото си искат

Deteto.info

ако, докато са по-малко, успяваме някак си да ги “излъжем” да си съберат играчките, то като станат на 5-6 години нямаме никакъв шанс. На тази възраст децата правят само това, което им харесва и, ако нещо не им “изнася”, просто не го правят.
Общо взето за децата, а и за възрастните, е много по-лесно да са разхвърляни, отколкото да са подредени, а според експерти, единственият начин един човек да е организиран и подреден, е да си изгради този навик, още докато е малък.
Човекът се ражда и започва своя живот като един неподреден индивид. А най-критичния период се оказва този, когато детето е на около две години и половина. На тази възраст им доставя удоволствие и им е безкрайно интересно да оставят нещата там, където не трябва да бъдат, а това пък от своя страна им помага да опознават света около себе си. Тоест, редът го налагаме ние,  възрастните, защото само ние знаем, че е по-добре всяко нещо да си е на мястото, за да се пести място и за да живеем организирано. За едно дете, обаче, няма никакво значение дали нещата са подредени или не. Освен това, не спазвайки правилата, детето започва да разбира кое е важно и кое не е, а по “скалата на отклоненията от правилата”, хаосът и безредието са поредното “проучване”, което детето прави, за да види какво ще стане и какви ще са последствията от действията му. Затова трябва да бъдем много убедителни и твърди, когато решим да въдворяваме ред. Сериозният ви и ясен тон поне ще привлекат вниманието на детето, а дали ще ви разбере веднага вече е отделен въпрос.

Различни гледни точки за подреждането

Deteto.info

трябва да подреждаме, защото това е жизнено необходимо на хората, както е необходимо да спим, да се храним, да се къпем и т.н. Дали, обаче, детето може да осъзнае тази необходимост или ще има нужда и от вашата помощ за това. На нас ни харесва да слагаме нещата си на мястото им и да ги откриваме лесно, когато ни потрябват, но детето все още няма този опит и още му е трудно да се постави на ваше място. Да ги научите да бъдат подредени е начин да изградите у тях един здравословен навик, който ще им помогне да не живеят в пълен хаос. На детето трябва да му се покаже и да му се обясни как се подрежда и защо се прави. И, ако първите няколко пъти вие съберете играчките му, то след като вече е видяло какво правите, трябва да го оставите да го прави само. Понякога сигурно си казвате: “омръзна ми да повтарям едно и също, я най-добре аз да прибера всичко, и без това няма да сложи нищо както трябва, пък и може да се натовари много...”. Това е доста погрешно мислене, защото така детето изобщо няма да може да разбере защо е необходимо да има ред и организация.
 Също много често срещано явление е детето да няма никакъв проблем със събирането на играчките в детската градина, но да отказва да го прави вкъщи. Това се случва, защото възпитателите създават дисциплина, при която всички заедно събират, а да останеш настрана от колектива изобщо не е интересно. Освен това да противоречиш на възпитателите в детската градина не е много лесно работа, особено ако всички останали слушат. Просто обстановката в детската градина е различна от тази вкъщи и това трябва да го имате предвид, преди да си изпуснете нервите.

Детето трябва да поеме отговорност за хаоса около него

Deteto.info

поемането на отговорност може да бъде разбрано от едно дете на 5-6 години, което значи, че още не е късно да успеете да го научите да си подрежда нещата. На тази възраст детето трябва да се научи да поема отговорност за хаоса, който е сътворило около себе си, защото това е важно за бъдещото му цивилизовано съжителство и с други хора. Това е една задача на родителите, която изисква много търпение и постоянство от тяхна страна. Понякога, без да искаме, правим драма от това, че, например, сме видели как от полуотворения кош за играчки стърчи крачето на някоя кукла, вместо да е прибрана както трябва – ей това вече е вманиачаване, което нашето невръстно мъниче определено няма да разбере. Не бива и да представяме като трагедия това, че детето не е прибрало всичко на място – едно спокойно обяснение би имало по-голям ефект или дори можете да си замълчите и да изчакате да видите как ще реагира детето, когато и вие самите не приберете разхвърляните предмети. Важното е да запазите добрия тон, но да сте сериозни и последователни в намеренията си. Като сте помолили детето да си прибере нещата, а то не го е направило, не бързайте веднага да му се карате, но и не започвайте да събирате вие. Не е задължително малчуганът да започне да събира на секундата или пък да го прави от страх, че ще му се карате – трябва да изградите у него добрия навик, който ще го накара да изпитва необходимост да разтреби и да въведе ред, да започне да се чувства добре, когато покрай него цари подредена и уютна обстановка.

За да улесните детето в подреждането

Deteto.info
  • отначало можете да предложите замяна – ако подреди бързо и както трябва, ще правите нещо любимо за него, като например, да отидете на някое интересно за него място и да ядете сладолед или пък да играете на нещо, което му е любимо.
  • никога не пропускайте обясненията – не забравяйте да обясните на детето защо го карате да събира играчките и да подрежда. Обяснете му, че е хубаво да прибира играчките си на място, защото утре, когато ги потърси, ще ги намери лесно. Освен това, му кажете, че стаята му изглежда по-хубава, когато е подредена и че вие правите всеки ден същото. Важното е да давате примери на детето, защото иначе само с едно сухо “прибирай всичко веднага” няма да постигнете нищо.
  • сложете закачалките, така че да може детето да ги достига и да закача якето си самичко, без ваша помощ.
  • етажерките за книгите и кутийката за моливите също трябва да са достъпни за него, а не да стоят нависоко и да трябва вие да подреждате там книгите или съответно цветните моливи.
  • набавете специални кутии и кошове за играчки, където детето само да ги прибира – подреждането на играчки по рафтовете и етажерките в стаята на детето не е много удачен вариант. Тоест, ако всичко е достъпно и лесно, на детето ще му е много по-приятно да си прибира нещата.

Това, което не трябва да правите

Deteto.info
  • Да бъдете непостоянни – когато помолите детето да събере нещата си днес, а го оставите да го направи утре, това ще означава, че не е нещо важно и не трябва да се прави всеки ден като миенето на зъбите и яденето, например. Следователно трябва да проявите постоянство и настойчивост.
  • Обещавате подаръци и награди за свършената работа – добра идея е да го правите само в самото начало, като например след като е подредило, му предложите някоя интересна игра, която ще му е забавна. Да купувате, обаче, подаръци, шоколади и каквото и да е друго за награда, не е добър вариант, защото детето ще започне да подрежда само за да получи нещо в замяна.
  • Да го сравнявате с други деца – “братовчедка ти Eли събира всичките си неща сама, а ти...” – с това поемате голям риск, защото има две неща които можете да постигнете с него – или детето ви да намрази братовчедка си и да се почувства неспособно и некадърно, или да предизвикате детето си да се състезава с другото дете.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни