►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Домашни забавления

Това, че вече е дъждовна есен не означава отлагане на игрите чак за пролетта. Игрите у дома могат да бъдат също толкова забавни и интересни, стига да вложите старание и творчество. А децата ще са наистина очаровани от вашата инициатива да организирате забавления у дома...


Домашни забавления

Децата си искат своето – да играят и за тях е без значение къде и кога ще стане това. Изберете игри, в които да участва цялото семейство.

Ето няколко идеи

Deteto.info

1. Картички ръчна изработка
Ако наближава празник, още по-добре, но и да не наближава, има варианти – поздравителни картички за приятели, които наистина можете да пуснете в пощата. Материалите, които ще трябват са само картон, цветна хартия, флумастери и моливи и пощенски плик и марка, ако наистина ще ги пращате. Дайте възможност на детето самичко да прецени как да украси и какво да нарисува на картичката, след това отворете вътрешността и му разяснете какво трябва да пише вътре.

2. Къща от картон
Кола или пък влак... Каквото искате, стига малчуганът да може да се побере вътре. За целта ви трябват много голям картон, от който да направите куб. След това прорежете врата и прозорци, а малчуганът ще се заеме с декорацията на новата си къща.

3. Война с възглавници
Много забавен начин за започване на деня или за завършек на следобедната дрямка. В случая не трябва дори да набавяте нещо допълнително, взимайте възглавниците и започвайте!

4. Пипни и познай какво е това
Слагате най-различни предмети в една чанта и детето, без да гледа, хваща един предмет от нея и се опитва да познае какво е това. Така се изреждат всички и който има най-много познати предмети печели.

5. Познай кое животно съм
Детето си намисля едно животно и без да го казва на никого започва да го имитира. Който познае кое е животното отива на мястото му. В тази игра не се говори, а само се имитират звуците и жестовете на животното.

6. Хайде да се маскираме
Това е игра, която ще се хареса особено много на детето. Само извадете старите дрехи, шалове, обувки и пластмасови бижута от килера и забавлението може да започне.

7. Настолни игри
Няма спор, има огромно разнообразие от настолни игри, които са си предназначени за игра у дома. Има ги във всички магазини за детски играчки и дори в книжарниците, само вземете мъника и изберете това, което подхожда най-много на вашето семейство.

Да помогнем на детето да се научи да се концентрира

Deteto.info

Много често малчуганите са разсеяни и трудно концентрират вниманието си, колкото и интересна игра да им предложите. А детето трябва да умее да се концентрира независимо дали става въпрос за игра или учене и писане на домашно. Липсата на концентрация при малките деца е това, което най-много пречи на тяхното обучение и така детето може да изостане, в сравнение със своите връстници. Именно със забавни игри и задачки ще съумеем да помогнем на нашите малчугани да се научат да концентрират вниманието си.
Примерни игри:

  • „виждам-виждам” – тази игра стимулира наблюдателните способности на детето. Състои се в това вие да си набележите някакъв предмет в стаята и детето да познае кой е той, като ви попита какъв цвят е. След като детето набележи всички предмети в стаята със съответния цвят, трябва да ви зададе друг въпрос, например за формата му и така докато познае точно за кой предмет става въпрос.
  • „намери буквата” – тази задачка е за малчугани, които вече могат да четат. Взимате един разказ или приказка и дават задачка на мъника да открие всички букви „г” например.
  • Докато четете приказка също можете да стимулирате способността на детето да се концентрира като му задавате въпроси, свързани с някой герой или пък предмет от приказката.
  • Реденето на пъзел също помага – докато детето гледа в картинката, която показва как да нареди пъзела, то упражнява своята наблюдателност и способност да се концентрира.
  • Оцветяването също помага, когато малчуганът внимава, да не излезе от очертанията.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни