►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето порасна, трябва да преобзаведем стаята му

Когато станат на 6-7 години децата вече стават малко големички за плюшените мечета и куклите, с които е обсипана стаята им, а да не говорим, че вече ще имат и едно ново и много важно занимание - ще тръгват на училище. На тази възраст мъниците вече си имат вкус и предпочитания и вече знаят как трябва да изглежда стаята им. Че трябва да се преобзаведе стаята е ясно, но как да стане това и как да намерим баланса между онова, което иска детето и общоприетите норми, за да направим стаята му просторна и уютна?


Детето порасна, трябва да преобзаведем стаята му

Малко ли е още, за да избира само

Deteto.info

Добре е да се съобразим с вкуса и предпочитанията на детето, все пак това е неговата стая. Но това не означава, че трябва да приеме всяка негова прищявка. Решили сме да боядисаме стените в бледо зелено, но детето иска друг цвят. В такъв случай, за да избегнем спора, е добре предварително да подберем няколко подходящи за стаята му цвята и да му дадем възможност да си избере от тях. Децата обичат да имат избор, така се чувстват част от света на възрастните.

Какво трябва да променим в стаята

Deteto.info
  • Стените

Било то тапети или латекс, те най-вероятно докато детето е било бебе вече са се замърсили и захабили и би било много добре да се освежат. Що се отнася до цветовете, техните нюанси, както и за бебешката стая, не зависят само от личните ни предпочитания, но и от впечатлението, което създават и настроението, което придават. Топлите и светли  нюанси са задължителни за тъмните стаи със северно изложение, придават чувство за уют и топлина, отразяват естествената светлина и правят и помещението по-светло, а това е важно за малкия ученик. Също толкова важно за него е и цветовете, които изберете за стаята му да не са прекалено „агресивни” – тъмните и силни нюанси. Можете да сложите по-игриви орнаменти на една от стените, например, и да изберете спално бельо в по-шарени десени – това ще внесе разнообразие и ще внесе весела нотка в стаята.

  • Осветлението

Няколко точки, на които да поставите осветително тяло, вместо само една основна, ще внесат уют в стаята и ще осигурят необходимата светлина от всеки ъгъл в помещението. Добре е да има една лампа на тавана, една на някоя от стените, най-добре до леглото на детето и една в зоната около бюрото му.

  • Прозорците

Трябва да са обезопасени и детето да не може да ги отваря широко. Сложете леглото на детето далеч от тях.

  • Вратата

Детето вече е пораснало, но не чак толкова, че вратата на стаята му да може да се заключва, защото някой път може детето да не успее да се отключи.

Мебелите

Deteto.info

Сигурно до момента вече сте сменили детското легло с юношеско такова, ако не сте, то вече е време да го направите. Ъгловите легла също са много подходящи за детската стая, това позволява детето да си кани приятелчета с преспиване. Важното за леглото е матракът да бъде много качествен и устойчив, тялото да заема правилна поза, да не потъва. Това е особено важно за подрастващите, чиито коси още се развиват и са склонни към гръбначни изкривявания. Ако детето спи с възглавница, гледайте тя да е най-ниската възможна. В този ред на мисли същото се отнася и до столът зад бюрото на детето. Той трябва задължително да пасва на физиката на детето, да има солидна и оформена облегалка.
Бюрото трябва също да подберете внимателно, да е подходящо за възрастта на детето, тоест да не му е прекалено високо, нито прекалено ниско. То трябва да бъде добре оборудвано с достатъчно рафтове, чекмеджета и отделни контейнерчета, за да може детето да подреди учебниците, книгите и учебните си помагала.
Ако мястото не стига, можете да поставите етажерки и по стените, те не заемат много място и няма да стане претрупано.
Трябва да има един двукрилен гардероб за дрехите на детето.
Според педагози и психолози телевизорът и компютърът нямат място в детската стая, защото това е място, където детето да играе, да спи и да подготвя уроците си в спокойна атмосфера. Ако иска да гледа телевизия или да използва компютъра, за препоръчване е те да са разположени в друга стая. Въпреки че като се замислим компютърът ще бъде от голяма помощ за детето за ученето и подготвянето на домашните, стига да се научи да го използва правилно и да бъде предпазливо. Повечето деца си имат и собствен телевизор в стаята, все пак те гледат едно, а ние друго. Можете да си позволите това, стига гледането му на телевизия да бъде строго контролирано от вас и времето за престой пред телевизора да бъде ограничено до 1-2 часа дневно.
Важното за една детска стая е в нея да влиза достатъчно естествена светлина, да бъде уютна, топла и просторна. Дори и помещението, което сте избрали за детска стая да не е от най-големите, свободното пространство в него зависи от разположението и функционалността на мебелите.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни