►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да изпратим ли детето на летен лагер?

След всичките грижи, които полагаме за децата си и важните решения, които ежедневно трябва да взимаме, идва и поредната дилема – да се престрашим ли да изпратим детето си на летен лагер? Изборът е изцяло на родителите, а и притесненията и безпокойството също са си техни. Общо взето вашето решение зависи от множество фактори.


Да изпратим ли детето на летен лагер?

За да вземете решение трябва много добре да сте анализирали своето дете, да можете да предвиждате всяко негово действие и рекация. Обаче лошото е, че днешните деца са почти непредвидими. Ако сте сигурни, че вашето може да се справя добре и без вас и може да взима правилни решения, то тогава лагерът е точното място. Няма дете, което да не иска да отиде на летен лагер, било то на море или на планина. Все пак зависи и от възрастта, но като цяло един вече напреднал ученик се приема, че се е научил на чувство за отговорност и разумност.
А напоследък все по-често попадам и на летни лагери на море и за децата от детските градини, и то не само за 5-6-годишните, но и за по-малките. Ето тук вече решението е повече от трудно. Но ако сте на работа и нямате друга алтернатива за това кой да гледа детето, то май нямате много голям избор. Честно казано доста би било трудно и на самите възпитатели, които са се наели с това голямо приключение да заведат 3-4-годишни малчугани на море. Знаете, че за детето е полезно да смени обстановката и е добре да посети подобно мероприятие. Даже детската градина и самият лагер, който организира, дават възможност детето да отиде с придружител, т.е. някой от родителите. Във всеки случай, обаче, ако сте свободни, едва ли ще пратите малкото си дете само на море, като можете да го заведете вие. А иначе организацията е на ниво – децата отиват със специалисти педагози и възпитатели, медицинска сестра и лекар. Обаче, както казахме децата са си непредвидими. А пък с деца на море... Ами, меко казано, много трябва да се внимава.
Но пак всеки родител преценява според характера и действията на детето си. А пък сега като се замислим – какво всъщност ще запомни едно 3-4-годишно дете от цялата тази история? Май ще е по-добре да го изчакаме да порасне.

Какво е летният лагер за детето

Deteto.info

Препоръчва се първата ваканция на детето вън от къщи, без мама и татко, да е на някое място, което е близо до мястото, където живеете и детето да е заедно с добре познати и близки негови приятели. Според психолозите първите “симптоми” на самоконтрол и желание за независимост започват да се изявяват, след като детето навърши 4 години. Според тях по еволюционния път на детето към превръщането му във възрастен, на тази възраст вече е препоръчително детето да започне да ходи на еднодневни екскурзии.
Вече на 6-годишна възраст, малчуганът може да прекара един уикенд далеч от дома, а пък за едно по-продължително разделяне с родителите, специалистите препоръчват това да стане на 8-годишна възраст, естествено пак под надзора на компетентни възрастни.
Освен това, според психолозите, би било доста ”рисковано” едно дете да е само на лагер за 10 дни, ако преди това никога не се е разделяло с родителите. Ето защо е препоръчително да пращате детето си по за 1-2 дни отначало, за да свикне, а и вие да се уверите, че може да се справя добре и без вас. А пък в днешно време има по-големи възможности за проконтролиране на ситуацията, като мобилни телефони, интернет и т.н. А мнението на психолозите е, че тези лагери помагат на детето да стане по-уверено в себе си и по-сигурно, когато види, че може да се справя само.
Багажът:
Не забравяйте елементарните неща, които не трябва да отсъстват от багажа на детето. Все пак едно дете се научава вън от къщи, е как само да се грижи са себе си. Та без шапка, слънцезащитен лосион, с фактор поне 20-25 и репелент против насекоми, не го пращайте никъде. А според специалисти педиатри дрехите трябва да са леки и задължително памучни, за да не запарват.
А колкото до джобните пари – дайте му толкова, колкото му давате по принцип. Все пак това е другото нещо, на което детето се научава – да разпределя правилно джобните си пари, така че да му стигнат.
Предпазните мерки:
Най-важното е здравето на детето. А експерти по темата казват да оставим предразсъдъците, че винаги на тия лагери става нещо лошо, и че по-лошо от някоя драскотинка, получаване на диария или ухапване от някое насекомо, няма какво да се случи. За да не се обезводни детето, се препоръчва да пие много вода и се забраняват всякакви сладки газирани напитки, които съдържат голямо количество захар и изкуствени оцветители и консерванти. Естествено храненето също трябва да е контролирано от възрастен в крайна сметка детето отива с изградени от вкъщи навици и ще си ги следва навсякъде, така че едва ли ще ви учуди с нещо ново.

Deteto.info

Статията започва с това, че лагерите са една чудесна възможност детето да се забавлява и да прави различни полезни дейности, които да го развиват умствено, духовно и физически. Те са едно много добро съчетание на ученето с игрите. Тъй като за децата най-приятното занимание е да играят на открито и да се забавляват със своите приятели, то родителите трябва да се замислят над този факт и да не лишават детето си от всичко онова, което то обича. В днешно време има всякакви специализирани лагери, разделени по интереси, където всяко дете и с най-капризния вкус може да открие нещо полезно и приятно. А пък според интересите на детето ви ще изберете и типа лагер. За малчуган, който се занимава със спорт, например, има специализирани приключенски лагери, на които детето може да язди кон, да се вози в кану, да кара колело и дори да упражнява скално катерене. А пък тези, които предлагат една среща отблизо с животните и природата, ще задоволят и най-любопитния малчуган. За по-артистичните дори има лагери, на които се предлагат курсове по танци или актьорско майсторство.

Общо взето изборът на самия тип лагер, предвид разнообразието, което съществува в момента, се оказва също нелека задача, подобно на решението ни дали да пуснем детето си на лагер. А предлаганите лагери са си истински приключения: от лагер-почивка на море, до приключенски лагери сред природата, скаутски лагери, планински лагери, различни езикови лагери в чужбина, училища по оцеляване в екстремни условия и дори археологически експедиции за деца. А пък за един родител е сигурно, че ако реши да прати детето си на лагер, то несъмнено ще се подложи на още по-големи 'екстремални' условия. Все пак малчовците са нашите малки съкровища и ние винаги ще си се притесняваме за тях.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни