►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

6 съвета за постигане на здрава връзка майка-дете

Една здрава връзка майка-дете не става за един ден, затова ето няколко съвета, които ще ви помогнат да имате една солидна, уравновесена и всеотдайна връзка с детето си.


6 съвета за постигане на здрава връзка майка-дете

1. Уважавайте ролята на таткото

Deteto.info

Не може да обсебвате детето и да играете ролята на единствен негов възпитател. За да се развива правилно, то има нужда и от таткото, който ще спомогне много за установяване на вашата солидна връзка.

2. Уважавайте интимното пространство на детето си

Deteto.info

Уважавайте личното пространство на малчугана си и съответно го научете и той да уважава вашето. Това умение детето ви трябва да придобие още през първите няколко години от живота си. Докато расте, определете едно пространство от дома ви, което е само за детето и си е само негово, чукайте на вратата му, когато искате да влезете там и го молете да прави същото, когато иска да влезе във вашата стая.

3. Установете граници

Deteto.info

Да уважавате детето не означава, че трябва да му позволявате всичко. Точно обратното – важно е да установите ясни правила на поведение и граници, които не трябва да се прекрачват. И най-важното – дръжте на своето и бъдете твърди с детето. То има нужда от опорни точки, за да расте в спокойна среда.

4. Научете детето да приема провалите и да надмогва фрустрацията си

Deteto.info

Трябва детето да е наясно, че не всичко се постига и има и провали, които не бива да го карат да се чувства зле. Дайте му пример с ваши провали, които сте превъзмогнали и преодолели, без да се ядосвате, защото фрустрацията води до още повече проблеми.
Ако детето ви изпадне в ярост, вие бъдете твърди и не се подавайте, не си изпускайте нервите, а бъдете твърди.

5. Създайте среда, в която има взаимодействие и взаимно изслушване

Deteto.info

Покажете на детето си, че сте готова да го изслушате. Организирайте дейности, които да правите заедно, отделете му повече време. Опитайте се да обяснявате на детето си своите решения, ако то не ги разбира и не ги приема.

6. Помогнете на детето да запази самоуважението си и да го затвърди

Deteto.info

Хвалете детето, не пропускайте и най-малкия му успех, поощрявайте усилията, които то полага и в никакъв случай не го сравнявайте с връстниците му.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни