►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

10 правила за това как да бъдем добри родители

Думата правила звучи малко страшничко, особено като се има предвид, че за тези неща от живота на всеки не могат да бъдат установени строги общовалидни закони, тъй като всеки един родител и всяко дете има своя уникална индивидуалност. Може би съществуват някои основни тактики за това как да успеем да изградим една стабилна, основаваща се на взаимно доверие, връзка със своето дете и ще се опитаме да отсеем най-важните от тях.


10 правила за това как да бъдем добри родители

1. Покажете и докажете на детето си колко много го обичате

Deteto.info

Естествено, че всеки родител обича детето си, но дали му го показваме често, дали всеки ден му казваме, че е най-хубавото и най-важното нещо в живота ни. Защото не е достатъчно само да задоволяваме нуждите му: да го успокояваме, когато плаче; да бдим над съня му; да се погрижим да е добре нахранено. Ласките, прегръдките и нежните думи също са много важни и са доказателство за безусловната ни любов към детето. То трябва да разбере, че вие го обичате винаги, независимо от ситуацията, от лошото му поведение понякога, от постъпките му и т.н. Само този, който получава любов, е способен на такава към останалите. При всички положения детето няма да се разглези от вашите прояви на обич към него, защото все пак това не значи, че ще спре да уважава изградените норми на съжителство.

2. Поддържайте добра семейна среда

Deteto.info

Родителите служат за пример на детето и са негова опора във всичко. Детето трябва да се чувства сигурно и защитено в семейната ви среда. Дори и най-малките деца биха усетили веднага напрежението и лошите отношения вкъщи. Добре е да избягвате всякакви спорове в негово присъствие, но ако така или иначе стане свидетел на нещо подобно трябва много добре да му обясните ситуацията, за да разбере, че не е нещо сериозно. Ако детето често присъства на спорове и караници, е доста вероятно да си помисли, че това е единствения начин за решаване на проблемите.

3. Научете се да си имате взаимно доверие и да има диалог в семейството

Deteto.info

За да се чувства детето обичано и уважавано, е много важно да успеете да изградите ефективна комуникация помежду си. Едно обяснение, адекватно за възрастта му и с проява на търпение и разбиране от ваша страна, може да направи буквално чудеса. И, разбира се, в никакъв случай не действайте със заплахи, дори и детето в първия момент да не разбере вашето обяснение и основанията ви за дадена ситуация, дайте му малко време и то ще съумее да осмисли нещата. В никакъв случай не давайте на детето обещания, които дори не смятате или не можете да изпълните. По-добре му кажете, че дадено нещо не може да стане, отколкото да му дадете напразно обещание и така да го накарате да се чувства предадено и излъгано.

4. Давайте добър пример на детето си

Deteto.info

Това е едно от най-важните т.нар. правила, ако искате наистина да постигнете добри резултати. Най-лесното е непрекъснато да ходим след детето и да му казваме: “Не прави това, не прави онова, прави се така, прави се иначе...”. Но, замисляме ли се дали ние самите спазваме тези норми, дали не даваме лош пример на детето. В крайна сметка не можем да караме детето да спазва това и онова, ако ние самите не го правим. Детето постоянно се стреми да ни имитира, така че ние сме тези, които ще му дадат най-добрия пример в живота.

5. Прекарвайте колкото се може повече време с детето си

Deteto.info

Е да, за работещия от сутрин до вечер родител това на практика няма как да стане. Идеята тук по-скоро е да обръщате повече внимание на детето си, защото истината не е в това да прекарате цял ден с детето си, в който да не му обръщате внимание, а да сте заедно дори за половин час, но който да прекарате пълноценно и да обградите малчугана си с необходимата доза обич, нежност и внимание, за да се почувства той важен и значим.

6. Приемете детето си такова, каквото е

Deteto.info

Както всеки добре знае, всяко дете има своя собствена индивидуалност, която родителите трябва да се научат да уважават. Много често родителите имат изграден стереотип за своето дете и, водени от прекалено големи амбиции, започват да се чувстват зле, когато техния малчуган не притежава това или онова качество. Това, обаче, е много погрешно, тъй като перфектни хора няма, а няма и да има. Така както вие имате и качества и недостатъци, така и вашето дете ги притежава, а в основата на добрите човешки взаимоотношения стоят именно взаимните компромиси и проявата на толерантност към останалите.

7. Научете детето си да цени и уважава това, което го заобикаля

Deteto.info

Идеята не е да изградите вкъщи една обстановка със строга дисциплина и правила, но що се отнася до общочовешките ценности и морал, то трябва с постоянство и много търпение да успеете да ги изградите и у своето дете. То трябва да се научи да пази и цени всичко онова, което го заобикаля, а това отново ще стане най-лесно с примера, който вие ще му дадете. С това трябва да започнете от най-ранна детска възраст, когато в стремежа си да му купите всички играчки на света, които вие не сте имали, всъщност правите доста лоша услуга на малкото ви съкровище. По този начин то ще бъде презадоволено и няма да пази и цени онова, което има. Ето защо му купувайте само играчките, с които сте сигурни, че ще играе, не го претрупвайте с всевъзможни ненужни вещи – така ще го научите да цени и пази и малките неща, а това пък от своя страна ще му бъде от голяма полза и за в бъдеще. 

8. Наказанията не служат за нищо

Deteto.info

Децата имат навика да помнят много добре строгите наказания, но в повечето случаи забравят напълно какво точно са направили за да ги “заслужат”. Въпреки че тези малки наказания, които все пак трябва да съобразени с възрастта на детето, често пъти се оказват доста поучителни, с тях в никакъв случай не трябва да се злоупотребява. Честите наказания няма да доведат до нищо добро, могат само да спомогнат детето съвсем да се обърка с правилата и нормите вкъщи.

9. Забранявайте по-рядко, хвалете детето по-често

Deteto.info

За едно дете се оказва голям стимул да знае, че родителите му забелязват неговите успехи и се чувстват горди с него. Често ни се случва да забелязваме само белите и лошите постъпки на децата, а за добрите им дела буквално забравяме. Това изобщо не е редно, тъй като по този начин можем да нараним нашето малко детенце. Затова не пропускайте възможността да го похвалите винаги, когато заслужава и ще видите как в един момент лошите постъпки ще стават все по-малко.

10. Никога не губете търпение

Deteto.info

Това определено е доста трудно, но не е невъзможно. Колкото и да сме ядосани, в никакъв случай не трябва да избухваме пред детето и да го наричаме с обидни имена. Така само ще нараним неговото самочувствие.


В никакъв случай не претендирам с изчерпателност, все пак един родител познава най-добре своето дете и сам може да изгради приоритетите си. Като родители нашата задача е да се стремим да опознаем детето си, характера му и неговата индивидуална личност, ако искаме да постигнем взаимното доверие и разбирателство, които свързват всеки родител със своето дете.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни