►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Стимулирайте въображението на малкото дете

През първите години от живота си децата показват завидна креативност, но това е една даденост, която, ако не бъде стимулирана, може да бъде изгубена с времето. Ето как можем да стимулираме въображението на мъничето.


Стимулирайте въображението на малкото дете

Още от малки децата постепенно откриват света, предметите и хората, които ги заобикалят. Вълнуват се от всичко и искат всичко да „изследват” и постоянно си измислят свои начини да преодоляват препятствията пред себе си. Използват своята креативност, за да се преборят с проблемите и колкото повече растат, толкова повече научават и изразяват.
Дребосъците използват играчките си за какво ли не. Много често капачето на тенджерата се използва за кормило, а пък столчето е „колата”. А на нас ни остава да участваме в игрите на детето и да му отнемаме спонтанността.

Насърчавайте ги

Deteto.info
 • Децата имат такива гениални хрумвания, каквито не можем и да си представим. Много често те ни изненадват с техните въпроси и разсъждения. Езикът е едно много подходящо поле за „експериментиране” и ние трябва да се възползваме от това: трябва много да говорим с детето си, да го слушаме и да бъдем толерантни с него.
 • Трябва да насърчаваме детето да импровизира, да намира всякакви приложения на играчките, да измисля различен край на приказката, която току-що сте му прочели и т.н.
 • Творете заедно с каквито материали имате – пластилин, цветна хартия, картон, глина и каквото още се сетите. Покажете на детето как да моделира, да изрязва с ножичката, да лепи с лепилото, да сгъва – не правете тези неща вместо него, то трябва да опитва самичко, за да се научи.
 • И ако детето е нарисувало зелен слон или червена котка, не се втурвайте веднага да го поправяте и да му казвате, че те не може да в такива цветове. Детето знае това добре, но просто изразява своята фантазия и креативност.
 • Нашата задача е да предложим на детето всички материали и инструменти за неговото развитие и да му предложим пространство и възможност да се изяви.

Задействайте и вашето въображение

Deteto.info
 • Креативните деца имат нужда и техните родители да бъда такива, да знаят как да играят с тях и да умеят да си представят разни неща, а не да вдигат тревога веднага щом нещо се изцапа или не е подредено както трябва. Креативната игра не се съчетава много с манията за ред и чистота що се отнася до малките деца.
 • Трябва да намерите златната среда и все пак да следите детето да не преминава основните правила, като например това да не рисува по стените и по дрехите си. Но пък не можем и да го караме да стои на едно място с хиляди забрани и заплахи.
 • Креативността трудно се съчетава със стоенето с часове пред телевизора гледайки детско. Прекаляването с гледането на телевизия не стимулира активността, желанието да научава нови неща чрез „изследване на света наоколо, нито пък въображението, а точно обратното.

Има гений във всяко дете, затова дайте възможност и на своето да се изяви и да развие своето въображение и потенциал.

Ето кратък списък на материалите, които можете да осигурите на малчугана

Deteto.info
 • Картонени кутии, които могат да се слагат една в друга и да се използват за какво ли не
 • Рисуване с пръсти (престилка, която детето да си цапа на воля), бои и много бели листа
 • Дъска и тебешири или от онези дъски, върху които се пише със специален маркер, който после се изтрива
 • Дискове с детски песни или приказки
 • Пластилин, глина, а може и домашно приготвен „материал” – смес от вода, брашно и сол.
 • Стари дрехи, играчки, интересни и безопасни предмети от ежедневието ни и съдове, които не използваме

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни