►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Ранно детско развитие

Все по-често ми се случва да срещам много амбициозни родители. Повечето от тях имат идея (понякога дори цяла концепция) за това какво ще се случи в следващото десетилетие с детето им.


Ранно детско развитие

Това са много ангажираните родители, които живо се интересуват от всичко, което може да развие потенциала и интелектуалните възможности на децата им. Това са родителите, които знаят, че първите години са златна възможност за ранна стимулация, която след това ще окаже огромно отражение върху развитието на детето. Вече не е тайна, че 80% от мозъчните връзки се изграждат до 3-годишна възраст  и човек достига оптималното си ниво на базов интелектуален потенциал на 4 години. Всичко останало е трупане на опит и знания, но не и на механизми.
Вечер пътувам с едно семейство (майка и момченце) в метрото, които си говорят на английски по пътя. Определено си личи, че не са чужденци. Очевидно майката е решила, че така ще включи втория език и безпроблемно малкото (което е в градинска възраст) ще го научи. Без дори да усети, както се казва. Отстрани изглежда малко странно, признавам. Дори първоначално си помислих, че е малко прекалено. Но, всъщност май не е така. Защото този малчуган ще има едно голямо предимство – ще знае английски, а дори няма да е положил усилия, за да го постигне.
Не ми остава друго, освен да поздравя майката и да призова за повече такива самоинициативи. Защото образованието започва вкъщи. Не можем само да се оплакваме от системата, държавата и т.н. В крайна сметка всичко зависи от нас. От желанието и времето, което сме склонни да вложим. Защото ранното детско развитие е 100% полезно, без противопоказания, но е времеемко и може да се каже досадно за уморените и потънали в рутина родители. Затова и те често не го практикуват, умело използвайки оправданието, че детето трябва да има детство. Та ето го и казуса:

Лишаване от детство ли е ранното детско развитие

Лишаване от детство ли е ранното детско развитие

Deteto.info

ДА
Ежедневие, разграфено на интервали от по 20 минути (защото толкова е времето, в което един малчуган може да стои съсредоточен), изпълнено с уроци, курсове и занимания Ви звучи малко в повече? И да, и не. От една страна многото ангажименти могат да изтощат малчугана и да го направят нервен и „кисел“. От друга страна прекалено пълният график може да лиши детето от време, в което само да се опитва да измисли занимания и да вложи цялата си креативност в това да не скучае. Способност - важна и практична както на 3, така и на 33 години, когато най-ценени са инициативните хора. От трета страна такъв „плътен“ режим може да измори и изнерви и мама (или който се занимава основно с развиването на потенциала). Погледнато така звучи като не много добра идея, нали! Ако мислите така, то в никакъв случай не насилвайте себе си и малкото с подобен род занимания. Те, наистина по-скоро ще навредят.
НЕ
Аргументите в полза на ранното детско развитие също не са малко. Да започнем с факта, че децата имат много енергия, която е добре да изразходват по подходящ начин, а не „скачайки“ по нервите на мама. Това първо, второ – малчуганите все още не могат сами да преценят какво могат и не познават предметите и техните свойства и възможности. Затова трябва някой да им ги покаже и след това да ги остави да опитат сами. Да, това също се включва към ранното детско развитие. Защото то не е някаква страшна машина, която се включва в мозъка на детето Ви и започва да го зарежда. А просто начин да прекарате малко повече време заедно в подходящи занимания. Всъщност може да стане съвсем естествено и малкото дори да не разбере, че в момента развива потенциала си. Много хора си мислят, че ранната стимулация е много сложна (и болезнена) процедура, включваща експериментална част и може би сложна апаратура за уголемяване на детския мозък. Но не е такава. На практика този нов хит е добре забравена стара практика, облечена в модерни думи и подкрепена с научни доказателства. Нашите баби успешно са ни стимулирали, без да знаят колко много връзки се правят в момента. Те просто са искали да ни занимават с нещо, за да не скучаем. Понеже тогава не е имало електронна детегледачка като телевизията. Бабите ни са проявявали изключителна изобретателност включвайки в игрите разни предмети от бита. И така са правели музикални инструменти от зърна, измисляли са разни песнички и броилки, които включват използването на краката, ръцете и въобще на цялото тяло. Практически са успявали едновременно да съчетаят полезното с приятното. Първоначално целта им е била да забавляват детето, а всъщност, освен това, са го и обучавали. Без дори да си дават сметка за това. И това е най-добрият начин (единственият правилен), чрез който специалистите съветват, да се действа. Естествено и без насилие. Под формата на игра.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни