►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Ръчичките не трябва да им „пречат”

Взимат разни предмети, дърпат ги, бутат ги, сглобяват ги, рисуват... Дейностите, които извършва детето след навършването на една годинка изискват умения, свързани с фината моторика, които детето овладява бързо. Мама и татко могат да улеснят мъничето в овладяването на уменията с ръчичките.


Ръчичките не трябва да им „пречат”

Още със ставането едногодишният мъник се впуска в ежедневните си занимания – „подрежда” дрехите в гардероба или по-точно извън него, „предекорира” стените с флумастер, всичко, което намери у дома, си е негово и се слага в специална купчина, която, когато стане много висока пада и мъника започва да строи наново. Е, да, може би вашият едногодишен мъник не е същинско ангелче, но по-важното заключение в случая е, че всички тези неща, които прави развиват фината моторика. Така че вие може да сте много ядосани от безпорядъка, който може да сътвори вашият малчуган, но трябва и да се радвате, защото това показва, че психомоторното развитие на детето върви добре.

Развитие стъпка по стъпка

Deteto.info

За да може детето да развие фината моторика, трябва първо да овладее т.нар. груба моторика, тоест уменията свързани с равновесието, умението за ходене, тичане, хвърляне и хващане на топка. Това ще даде основата на детето, за да може в последствие да използва ръцете си с по-голяма прецизност и по логичен начин.
Уменията на детето, свързани с фината моторика, са винаги свързани и с възприемането и на други умения.
Много полезно за детето е да рисува и да си играе с глина или пластилин. Няма значение, че рисунките приличат по-скоро на неразбираема драсканица, тези негови първи опити да рисува ще му помогнат много за бъдещото развитие на фината му моторика. За целта трябва само да осигурим всякакви пособия за рисуване на мъника и да го оставим да твори.

Един бърз процес

Deteto.info

Периодът от една до две години е един от етапите от живота на детето, в който то напредва най-интензивно, също и що се отнася до фината моторика.

Как да стимулираме детето

Deteto.info
  • Най-добрата форма да улесним развитието на детето на детето е да му дадем известна доза самостоятелност, тоест трябва да сме наблизо във всеки един момент, да сме нащрек, но да оставим детето да се учи само и да не правим нещата вместо него.
  • Когато децата видят нещо, което им харесва, не трябва веднага да тичаме да му го донесем. Когато мъникът има по-голям интерес към предмета, то прави повече усилия да стигне до него, оттам напряга повече мускулите си, не е препоръчително да им даваме всичко наготово в ръцете.
  • Позволявайте на детето да си играе с водата, когато се къпе, не му забранявайте дори да си играе с храната – различните повърхности и форми на плодовете и зеленчуците например, освен че стимулират усещанията на детето, се отразяват добре и на уменията да координира движенията на ръцете.

Картонените кутии

Deteto.info

Картонените кутии с различни големини са много леки и удобни и съответно са много подходящи за игра. Играта се състои в това детето да слага кутиите една върху друга или да им отваря капаците и да ги пъха една в друга. На същия принцип се предлагат подобни играчки и в специализираните магазини. Ако детето е усвоило вече тези умения, можем да направим друго – да опаковаме картонените кутии с цветна хартия и да му предложим да ги разопакова самичко. Ако детето все още няма това умение, не се безпокойте, а изчакайте известно време, след няколко опита мъникът ще са научи сам.

Зърнената закуска става и за игра

Deteto.info

Изсипете малко от зърнената закуска в една паничка и пригответе още една празна. Подканете мъника да взима „топчетата” зърнена закуска едно по едно и да ги премества в другата купа.

Всичко на мястото си

Deteto.info

На една-две години мъникът все още може да възприема подреждането като забавление, а не задължение. Можете да му кажете да прибере обувките си в шкафа, да занесе шишето с водата в кухнята, да събере играчките в кутията и т.н.

Какво научава детето от игрите с конструкции

Deteto.info

Благодарение на тези игри детето стимулира пространствената си ориентация. В началото детето манипулира отделните части, като ги слага една в друга или като ги отделя една от друга. В последствие започва да ги захваща една за друга, за да строи различни реалистични предмети.
На две години детето не може още да прави конструкции, а само поставя частите на пода, реди ги една до друга. Така постепенно детето ще се научи да различава частите по размера и цвета им и да ги свързва помежду им

Откривайки своите умения

Deteto.info

Малко по малко детето ще започне по-прецизно да координира движенията на ръцете и пръстите си със зрението и тогава ще се увеличи трудността на играта – това ще му помогне да възприеме основни умения:

  • Ще научи основни пространствени концепции като обем и геометрични форми
  • Приближава се до математиката – дава си сметка, че две малки блокчета се равняват на едно голямо и, че едно и едно прави две
  • Стойте до детето, но без да му показвате вие нови неща, които то още не е усвоило, оставете го да се учи самичко. Помагайте му само, ако има нужда и само поиска това.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни