►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Прекалено много играчки = скука!

Децата имат нужда от играчки, за да се развиват, за да научават нови неща и за да се забавляват. Това, да, но сигурно не мислите точно така в моментите, когато влезете вкъщи и вече не сте сигурни къде точно се намирате – в дома си или в магазин за играчки.


Прекалено много играчки = скука!

Наистина ли е нужно да споделяте един покрив с няколко семейства от кукли Барби, безброй чантички на Хана Монтана и на Принцесите на Дисни, фигурки на всички герои от анимационните филми и цял взвод войничета, танкове и оръжия?

Децата постоянно получават купища подаръци и то основно под формата на играчки. Но нашия родителски ентусиазъм да не му липсва нищо на детето може да ни накара да допуснем някои грешки, без да осъзнаваме, че прекаляването с играчките, а и с каквото и да е, може да навреди на развитието му.

Колко играчки трябва да има едно дете

Deteto.info

Изобилието от играчки преди всичко отегчава детето, отколкото да го забавлява, защото накрая сред толкова много играчки, то ще се прехвърля от една на друга, без да се концентрира реално върху нито една от тях.
Специалистите ни съветват да се водим от качеството, а не от количеството. Онези играчки, които стимулират въображението на детето и му позволяват да изследват света и да получават нови знания и умения са най-добрия избор за детето. Избягвайте онези играчки, които са толкова „перфектни” и „уникални”, че превръщат детето в „зрител”, ограничавайки неговата интерактивност и стимулирайки пасивността. Едно дете на две-три години може да играе с една обикновена картонена кутия и плюшено мече, което да слага вътре, а едно петгодишно – само с една празна кофичка от течен шоколад и пластмасова лъжичка, с които да „готви” супа на куклата.
За да стимулираме целия потенциал на детето не е достатъчно само да купим някаква играчка, която само се пуска от едно копче и издава звуци и музика, една играчка трябва да подтиква детето да си взаимодейства с нея, да трябва да възприеме ново умения и знание, за да може да я манипулира. И това не значи, че трябва да лишите детето си от всички онези играчки, които то гледа ежедневно по детските телевизионни канали. Но не може и не трябва да се купи всичко, пък и нали затова имате приятели и баби и дядовци, затова има рождени дни и Дядо Коледа – за да се подаряват тогава специалните подаръци.

Кои играчки са подходящи за детето

Deteto.info

Важно е да слушаме детето внимателно и да знаем какво иска и от какво има нужда, но и не трябва да забравяме, че много често те просто се влияят от телевизията или анимационните филми и искат играчки, които не са подходящи за тях. Трябва да се интересувате от мнението на детето си и да уважавате желанията му, но и да му обяснявате и да му предлагате и други варианти по-подходящи за него.
Като се замислим, няма играчка, която да не носи поне малко някакъв стимул за развитието на детето. Но гледайки всички тези играчки с хиляди бутони, издаващи хиляди звуци и светлинки, се чудим как ли пък предните поколения са се развивали и са пораствали играейки с подръчни средства, плод на природата – листа, пръчки и камъчета или пък обикновени дървени кубчета или метални влакчета.
За всяка възраст за подходящи различен тип играчки, стимулиращи различни умения и знания. Едно обаче е ясно – играчката е една загадка за детето, тя трябва да му носи нещо ново, да го накара да открие нещо ново и непознато досега, тя трябва да го накара да мисли, да използва въображението си.
Да не говорим пък колко са полезни онези материали и неща, които се използват, за да се изработват други неща: пластилин, глина, различни пособия за рисуване и т.н. Играчките, освен да научат детето да натиска механично един бутон, имат за цел да го научат да мисли.

Четири прости начина да се отървем от планината от играчки у дома

Deteto.info
  • Дарете ги

Сред купищата играчки в стаята на детето ви със сигурност има такива, с които то вече не играе – такива, за които вече е пораснало или пък просто са му омръзнали. Има много асоциации, които набират средства за деца, а можете лично да отидете в някой дом за сираци и просто да ги дарите. Все пак играчките не са нови, затова се уверете, че не са счупени и са безопасни за децата. Обяснете на детето си какво смятате да направите и заедно подберете играчките, това ще бъде един много ценен урок за него.

  • Скрийте ги

Съберете част от играчките и просто ги приберете. Това не само ще ви помогне да освободите пространство в дома си, но и когато изваждате на няколко месеца по една играчка, тя определено ще бъде забавна и интересна за детето, я няма да му е вече омръзнала. После скрийте още няколко играчки, такива, с които виждате, че не играе или пък наскоро подарени и все още неразпечатани. Така след време вземете една от тях и я дайте на детето и приберете друга, която детето не използва.

  • Приберете ги

Не е добре играчките на детето да стоят из стаята му и постоянно да са пред очите му. Набавете си достатъчно кошове за играчки, за да може те да бъдат прибрани там, а не да са навсякъде. Така, когато на детето му се доиграе с нещо, то ще го потърси там и ще си го вземе. Виждайки всичко пред себе си, то се разсейва и не знае кое да вземе, затова взима едно и после друго просто безцелно.

  • Споделете ги

Всеки родител знае коя е любимата играчка на детето му – тази на другарчето му. Сигурно не обръща внимание на най-новия модел кукла Барби на рафта в стаята си, но това на другарчето е най-хубавото на света. Затова можете да си организирате своеобразен базар между родителите и всеки да предложи играчки, които просто да размените помежду си. Нека и децата да участват, това също е полезно за тяхното възпитание, ще ги научи на щедрост и солидарност. А и размяната е добър вариант, защото знаем, че децата не искат да се разделят с играчките си независимо, че не играят с тях, затова като ги разменят за други, те определено ще останат доволни.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни