►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

По-големите деца също имат нужда от игра

В периода между 6 и 9-годишна възраст детето вече започва да асимилира някои отговорности, паметта и вниманието му са с много по-големи възможности, то вече разговаря с лекота, показва независимост. Но и в този период детето отново има нужда от помощта на възрастните, за да може да организира живота си и да взима правилни решения. Детето между 6 и 9 години също се нуждае от игрите, които имат решаваща роля за неговото цялостно развитие, то вече има повече и по-разнообразни интереси, които обогатява чрез играчките и различните видове игри и образователни занимания.


По-големите деца също имат нужда от игра

Стимулиране на фината моторика

Deteto.info

В този период точността и уменията да твори с ръцете си нарастват много бързо. Ето защо различните конструктори, изработване на фигури от пластилин или от гланцова хартия, са много подходящи за подобряване на координацията на ръцете и пръстите.

Стимулиране на пространствената ориентация

Deteto.info

Много е важно в този период детето вече да е асимилирало разликата ляво/дясно. Отново различните настолни игри, детски конструктори могат да помогнат за по-лесното възприемане, както и карането на колело, с което да може да определя правилно накъде трябва да завие – наляво или надясно.

Стимулиране на креативността и въображението

Deteto.info

На тази възраст децата са изключително креативни, обръщат голямо внимание на детайлите. Дайте възможност на детето да твори, да измисля свои собствени неща, чрез различни игри за сглобяване, довършване на започнати картини и т.н.

Подобряване на умението да дебатира, да споделя и да разрешава проблеми

Deteto.info

Детето трябва да се научи да дебатира и да си взаимодейства със своите връстници, за да разрешава конфликтите. Различните ролеви игри не само стимулират езиковите умения на детето, но и изграждат у него умението да се поставя на мястото и на останалите. Много настолни игри, които са за повече от един играч, отново предоставят материал за спорове и взаимодействие с останалите играчи.

Стимулиране на уменията да си сътрудничи с останалите, да се състезава

Deteto.info

Различните екипни игри, с ясни правила, учат децата да си взаимодействат с другите, а ги учат и на различни стратегии, които да използват в играта, за да победят, например. Така детето се научава и да печели и да губи, и при двата случая да реагира адекватно.

Стимулиране на графичните умения

Deteto.info

Детето в този период вече ходи на училище и може да чете. Но заниманията там не са достатъчни, затова трябва да му осигурите разнообразни образователни игри, които да обогатяват допълнително набора от думи, които детето използва, да го учат да се изразява правилно, да упражнява езиковите си умения.

Подобряване на когнитивните възможности

Deteto.info

Много игри изискват пълна концентрация, стимулират паметта, рефлексите и са забавен начин за детето да се научи как да подготвя ефективно уроците си.

Стимулиране на ориентацията във времето

Deteto.info

В този случай и един календар или часовник биха свършили работа. Можете да дадете идея на детето да си води дневник, в който всеки ден да изписва датата и какво е правило през деня или, например, да си съставя програма за деня, където да вписва, в колко часът какво ще прави.

Придобиване на здравословни навици

Deteto.info

Различни ролеви игри, като играта на “майка и деца” например, ще научат детето колко е важно да си мие ръцете и зъбките, да поема някои отговорности вкъщи и т.н.

Стимулиране на любознателността и придобиването на нови знания

Deteto.info

Тук книгите и енциклопедиите, които предоставите на детето, ще му помогнат да открие своите интереси, да задоволи любопитството си, да научи нови и интересни неща за света около себе си. Предлагат се и различни образователни филмчета, които можете да пускате на детето.

Заемане на подходящото за обкръжаващата среда социално положение

Deteto.info

Отново различните ролеви игри ще помогнат на детето да осъзнае себе си, мястото си в средата, която го заобикаля, мястото и ролята на хората около него и т.н. Естествено, тук не трябва да пропускате възможността да му обясните как трябва да се държи като социално отговорен човек, как да опазва природата и т.н.

Стимулиране на физическото развитие

Deteto.info

Координацията и двигателните възможности на детето в този етап са вече добре развити, което предоставя възможност на детето да спортува активно – карането на колело, игрите с топка, танци.

Засилване на самоувереността

Deteto.info

Всички игри, които позволяват на детето да следва цел, която накрая да постигне, го учат да бъде по-уверено и да вярва в собствените си възможности. Докато играе, детето трябва да има самостоятелност – не му помагайте, ако видите, че не успява от първия път, след няколко опита то ще успее само.

Да се научи на солидарност и толерантност

Deteto.info

Игрите, предназначени за повече хора, стимулират социализацията на детето и възприемането на едно поведение на уважение и толерантност към останалите.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни