►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Открийте таланта на своя мъник!

Мечтали ли сте си някога детето ви да е следващият Стоичков? Или пък да стане като Моцарт или Ван Гог? Сигурни сме, че отговорът ви е “да”! Всеки родител смята, че неговите деца са най-добрите и ще постигнат голям успех. Всичко това са си просто мечти! Обаче наистина е вярно, че доста деца имат някакъв скрит талант и задачката на мама и татко е да го открият и да го развият.


Открийте таланта на своя мъник!

Когато детето вече отмине “бебешкия си период”, е време да стимулирате неговите умения и таланти и да откриете какво го вълнува и с коя дисциплина се справя най-добре. Освен това, като стимулирате неговите артистични и спортни умения спомагате за развитието на неговите сетива и физическите му възможности.
 Някои деца се интересуват повече от изкуство, други от наука, трети от музика, но как да разберете какво най-много му харесва на вашето дете? Определено вариантът не е да го запишете на всичко – на уроци по изобразително изкуство, на футбол, на пиано и т.н., защото това определено не е начинът да откриете таланта на детето, а само начин да го натоварите прекалено много и то да не се справи с нищо. Трябва първо да наблюдавате детето, да разберете от какво се интересува, какво го влече, кое му доставя удоволствие, защото талантът е удоволствие за него, а не задължение, което отреждаме ние, родителите. Да напътствате детето към усъвършенстване на личните му интереси, физическите и интелектуалните му умения е една задача, която изисква време и внимание.
А и не всеки има някакъв изключителен, изявен талант, така че не натоварвайте детето излишно. Не всеки е роден да бъде известен, а щастието и успехът са неща, които може да постигне всеки и без да е нечуван талант.

Стимулирайте всички сетива на детето

Deteto.info
 • Пускайте му различни стилове музика
 • Осигурете му спортни занимания на чист въздух
 • Давайте му различни рисунки, картини, снимки и т.н.
 • Заведете го на някоя изложба, на театър, на концерт
 • Различните игри, чрез които се упражнява паметта, както и конструкторите също са много подходящи
 • Позволете на детето да ви помага в кухнята, за да види как се приготвя храната и да свикне с различните аромати и вкусове
 • Сложете в една кутия непотребни дрехи, парчета плат, конци и други подобни, с които детето да се занимава, ако го влече то ще измисли какво да прави с тях
 • Набавете някакъв повреден електроуред, който естествено не е опасен, и го дайте на детето да го разглобява и сглобява колкото си иска

Възприятията и изкуството

Deteto.info

Истината е, че детето и да се открои, и да не се открои в нещо, ние трябва задължително да стимулираме чувството му за изкуство и възприятията му. Изкуството е най-силният израз на креативността и човешката чувствителност. Освен това, изкуството стимулира развитието на сетивата, чувствителността, израза на емоции, интелекта и за неговото възприемане се използват и двете полукълба на мозъка. Затова едно дете, при което се стимулират възприятията на изкуството, развива еднакво добре и двете половини на мозъка си.

Някои деца на 2-3-годишна възраст показват по-големи музикални качества от други, като чувство за ритъм, тон и по-голямо разграничаване на звуците. Ако тези умения бъдат стимулирани и им се обърне достатъчно внимание, детето ще развие своя талант, но ако не се забележат и не бъдат стимулирани тези музикални качества, те ще останат неразвити и вероятно никога няма да изплуват на бял свят.
Ако видите, че детето проявява специален интерес към музиката, изобразителното изкуство, скулптурата и се забавлява много, когато се занимава с нещо подобно, това е моментът да се намесите – на около 5-6-годишна възраст можете да го запишете на уроци по музика или друго, което сте забелязали, че го влече. И ако тези уроци не са му досадни, не се оплаква всеки път, когато трябва да ходи, упражнява се и се подготвя за тях с ентусиазъм, значи сте улучили – ето го таланта! От тук нататък трябва само да спомогнете този талант да се развие.
И, ако пък уроците са му скучни и всеки път си търси извинение да не ходи, то значи е ясно, че това не е неговият талант и не трябва да го задължавате да ходи и да учи нещо, което не му харесва.

Спортът

Deteto.info

По същия начин, както стоят нещата с изкуството, и тук и да се изявява, и да не се изявява в даден спорт, детето трябва задължително да стимулира своите двигателни умения. Дори най-обикновената игра на чист въздух е от съществено значение за физическото развитие на детето и за неговото здраве. Какво може да прави детето? Изведете го в парка да покара колело, отидете на плуване, дори само се разхождайте. Можете да го запишете на някакъв спорт, който му харесва – футбол, баскетбол, волейбол, гимнастика – всички те са благоприятни за растежа и развитието на детето.
Ако, освен че даден спорт му харесва и го влече, детето изпъква сред останалите и показва големи умения, то значи сте открили таланта му. В такъв случай запишете детето на уроци по спорта, в който се изяви и го наблюдавайте дали ще покаже умения и талант за бъдещ професионален спортист. Много е важно да не насилвате и да не задължавате детето да прекарва часове тренирайки, ако то не иска. Колкото и добре да се справя, важното е детето да има желание да се занимава с това, а не вие да решавате вместо него. 

Как да действаме

Deteto.info
 • Никога не карайте детето насила да прави нещо
 • Покажете, че се гордеете с него, дори и да не е първо в това, което прави
 • Организирайте така времето на детето, че да му остава достатъчно свободно време за игра и забавление
 • Ако детето изведнъж изгуби ентусиазъм в онова, с което се занимава, открийте причината, преди да го укорявате или да го отпишете от заниманието
 • Не му казвайте непрекъснато какво да прави, за да подобри резултатите си, нито бъдете прекалено взискателни. На децата им е досадно да стоим непрекъснато до главите им и да “нареждаме”
 • Не го записвайте на всичко, съобразете се с интересите му

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни