►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кога идва срамът?

След тригодишна възраст децата започват да осъзнават своята същност и това как ги възприемат околните. Всяко дете е различно, но по-голямата част на тази възраст вече трябва да се срамуват от някои неща като например, когато ходят до тоалетната или когато се събличат и обличат.


Кога идва срамът?

На тази възраст срамът е една смесица от неудобство и желание за автономност. Нуждата на детето да прави всичко самичко достига и до неговото лично пространство.

Кога се появява срамът

Deteto.info

След навършването на четири години децата започват да показват първите си желания да останат сами, когато извършват определени дейности: когато се къпят, ходят до тоалетната, преобличат се и т.н. На тази възраст срамът е една смесица от неудобство и стремеж към автономност. Детето вече иска да прави нещата самичко, без нашата помощ.
На тази възраст обаче детето все още няма ясна идея за това какво точно представлява сексуалността, нито кои точно ситуации са неудобни и кои не.

Какво да правим ние родителите

Deteto.info

Въпреки че ни изглежда странно едно четиригодишно хлапе да иска да се затвори в банята, защото му е неудобно неговото по-голямо братче да го види голо, чувството на срам е нещо съвсем нормално и не е нещо лошо. Трябва да уважаваме желанията на детето стига това да е възможно и да защитаваме неговата интимност. Ако вече може да си мие ръцете добре и самичко, оставяйте го да ходи самичко в банята. Въпреки че все още е рано да се къпе самичко, без надзор, можем да затваряме вратата на банята, за да не го виждат другите членове на семейството. Оставете детето да се насапуниса с гъбата самичко и след това да се измие, вие просто стойте до него, но му дайте онова интимно пространство, от което има нужда.
На тази възраст детето не показва срам от родителите си, или поне не от родителя от същия пол. Не е лошо да внимаваме, когато има непознати за детето хора наоколо, защото точно тогава то ще се срамува доста, затова в тези моменти е добре да се съобразим с него, за да не го нараним. Например, ако сте на плажа, не преобличайте детето пред всички, ако знаете, че ще го е срам от това и ще се почувства зле.
Това, че детето изпитва срам не е нещо лошо, стига да има ясни граници и да е в правилната ситуация. Това, че детето вече умее да си поставя граници означава, че то вече контролира тялото си и може в известна степен да контролира импулсите си.

Да се справим със ситуациите от ежедневието

Deteto.info
 • Когато ходи до тоалетната – ако сме сигурни, че няма никаква опасност и детето умее да се почиства добре, можем да го оставяме само да извършва физиологичните си нужди, без да стоим над главата му.
 • В банята – в банята не трябва да оставяме детето самичко, но пък можем да му позволим да се къпе само, без наша помощ. Ако детето иска, можем да го оставим да се изкъпе и след това да се подсуши само, разбира се трябва да го научим да го прави по ефективен начин.
 • Когато се облича – ако детето изпитва срам и му е неудобно да го виждат голо, можем да се обръщаме на другата страна и да го оставим да се облича само.
 • На басейн или на плажа – ако детето държи да съблече банския си там, където го правят възрастните или като го пазим с хавлия, то нека стане по неговия начин. Не трябва да го караме да се чувства неудобно.
 • При баба или други роднини – обяснете им, че в момента детето е в такъв период и неговата интимност е нещо много важно за него. Помолете ги да уважават това и да ви кажат, ако имат някакво съмнение относно детето и неговото поведение.
 • В присъствието на други деца – в училище, например в съблекалнята по физическо възпитание е много възможно детето да изпита срам от своите връстници. Ако не може да се предложи усамотено място, където да се съблича, то поне да го прави само пред деца от неговия пол.
 • С един от родителите – възможно е в този етап детето да се срамува само от един от родителите си (обикновено това е родителят от противоположния пол на неговия). В този случай трябва да уважаваме неговите нужни и да му покажем, че неговите чувства са напълно естествени

Развитие на сексуалността

Deteto.info
 • До около тригодишна възраст се появява сексуалното любопитство. Детето започва да се чуди откъде идват бебетата. В този период все още няма индикации на срам или неудобство.
 • На около четири години детето започва да се идентифицира със своята майка или съответно с баща си. Детето започва да задава въпроси за различията между момичетата и момчетата. Започва да се сравнява със своите връстници от групата в детската градина.
 • 4-6 години – появяват се първите прояви на срам, най-вече пред непознати. Детето не иска да го виждат голо.
 • 6-7 години – детето предпочита да се къпе само, а не в присъствието на мама или татко. Осъзнава пола си и добре влиза в ролята си.
 • 8-9 години – иска да намери своето място сред връстниците си. За момента има приятели само от своя пол и трудно се сприятелява с деца от противоположния пол.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни