►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кое ѝ е вредното на телевизията

Често чуваме, че децата гледат твърде много телевизия и това е изключително вредно за тях. От друга страна живеем в такова време, в което информацията ни залива и постоянно трябва да бъдем “в час” с нея. Къде е границата и толкова ли е лошо, ако не я намерим и спазим? На този въпрос ще потърсим отговори в този брой.


Кое ѝ е вредното на телевизията

Какво ѝ е вредното на телевизия

Предавания, съдържащи неподходящо съдържание

Deteto.info

На първо място трябва да отбележим, че много програми не са подходящи за деца, защото съдържат насилие или друго неподходящо поведение, което би разстроило или уплашило малчуганите. Често, на пръв поглед не толкова травматични репортажи, предавания или филми биха могли да провокират неприятни асоциации в детското съзнание. Голямата агресия, която се излива от телевизора, влиза директно в детското съзнание и съдържанието й се възприема буквално. Затова е много важно гледането на  телевизия да бъде споделено. Тъй като съдържанието може да бъде обяснено и така да бъде, много по-добре и правилно, възприето от подрастващите.

Липса на развиващи елементи

Deteto.info

Другото негативно свойство на телевизията е свързано с факта, че тя не може да развие способностите на децата. Това важи не само за малките, а и за възрастните. Тя е просто източник на информация и забавление. Това са двете ѝ основни свойства. Няма възможността да подпомага детето интелектуално и да му действа креативно. Причината е в това, че дава готови образи и картини. За разлика от книгата, която оставя детето (или възрастния) сам да конструира, чрез въображението си, облика и визията на събитията и героите. Известно е, че фантазията и съзидателните способности са сред основните качества, които стимулират развитието и задават потенциала. Разбира се, гледането на някой филм или предаване, подходящо за възрастта на детето, не са проблем. Но често телевизорът е неизменен „другар“ на детето вкъщи. Превръща се в електронна детегледачка, която е способна дълго да занимава малкото. Което, от своя страна  създава спокойствие в дома и осигурява време на родителите за другите им дейности. Но цената е висока, защото отнема от споделените моменти и не дава възможност на детето да измисли друго занимание, което вероятно ще е много по-стимулиращо сетивата и фантазията му. Дори има семейства, свикнали да го включват с влизането си в дома, като лампа.

Липса на пълноценно общуване

Deteto.info

Увлекателността на малкия екран е толкова силна понякога, че малчуганите могат да прекарат дълги часове, пленени от бързосменящите се картини и забавните случки, които сполитат героите. Това, на практика, означава по-малко часове, прекарани в игри навън. Последствията са липса на социални контакти и пълноценно общуване. Особено във възрастта след 3 години, комуникацията с връстници е изключително важна за детето и неговото правилно развитие. С повечето часове, прекарани пред телевизора, се намалява и от времето за игри и семейни занимания, а това означава и по-малко споделяне и дори в някаква степен отчуждение.

Телевизията и наднорменото тегло

Deteto.info

Продължителното гледане на телевизия е отговорно, в известна степен, и за все по-нарастващите проблеми с наднорменото тегло при подрастващите. Както вече беше споменато често пъстрият свят, който залива детето от екрана напълно или значително замества игрите,  в това число и тези навън, които изискват доста по-голямо физическо натоварване. Липсата на движение е фактор, който най-силно влияе върху затлъстяването. Освен това, стоенето пред телевизора често е придружено с похапване на нещо. Така, без да усети, детето поема твърде много празни калории, които не носят особени хранителни свойства за организма и съдържат много мазнини и вредни елементи, които единствено биха навредили.

Телевизията често води до стрес и тревожност при децата

Deteto.info

Стоенето пред екрана за съжаление поражда лоши навици или негативни последствия. Международни, представителни проучвания единодушно сочат, че децата, които прекарват повече от 30 минути на ден в гледане на телевизия, са много по-тревожни и стресирани от останалите. Представяте ли си, в изследването се цитира период от 30 минути! А едно средностатистическо българско дете прекарва минимум три пъти повече време пред телевизора. Логиката на това обстоятелство е, че малчуганите имат твърде много енергия, която няма как да бъде изразходвана на дивана, пред екрана. Облъчването на пъстрите, преминаващи образи също допринасят за превъзбуждането. В съчетание тези две следствия се отразяват върху съня, а оттам се стига и до по-сериозни проблеми.

Телевизията като средство за манипулиране

Deteto.info

Чудесната възприемчивост на информацията, посредством телевизията, я прави и силно средство за манипулиране. В този капан често попадат и възрастните, а какво остава за едно необременено и невинно съзнание, като това на детето. Въпреки мерките, които се приемат за контрол в тази посока, често резултатите не са съществени и отново отговорността и последствията се стоварват върху родителите.

Новите „детски“ ли са най-вредни

Deteto.info

Много родители обвиняват детските филмчета и съвременна анимация за най-лошо отразяващи се. Истина е, че съвременните „детски“ не са чак такъв проблем, тъй като тяхното съдържание е доста регулирано. Въпреки причудливите образи, внушенията, които те оставят в малкия си почитател не са негативни и не са грешни. Най-често сюжетите са базирани на вечни теми като: приятелството, любовта към родителите, лъжата и последствията ѝ и т.н. Освен това, анимационните филмчета все пак отвеждат детето в един нереален, вълшебен свят. Това е важно, тъй като малчуганът ги възприема като филмирани приказки, от модерен тип. Т.е. наясно е с тяхната недействителност и трудно би могло нещо да го уплаши или разстрои. Освен, разбира се, ако „детското“ не е съобразено с възрастта му. Най-негативното им свойство е това, че не дават на детето нищо, освен развлечение. Тъй като голяма част от филмчетата  акцентират върху забавна случка, в която поука липсва. И детето не може да си вземе нищо полезно от това. Има, обаче образователни програми за деца, които дори са много уместни и подходящи. Те запознават детето с нови обяснения на света и му дават отговори на въпроси, които си е задавало. Филмите, предназначени за възрастни, в които има насилие, широко разпространените криминални сериали и др., от своя страна имат много по-неблагоприятно влияние, тъй като детето ги възприема като възможни и реални. Реализмът на образите и сюжетите често оставя страх и тревога в детето и то започва да се притеснява за сигурността на себе си и на семейството си. Тези проблеми са много по-големи от него и то не може да ги разреши и да се успокои, което пък поражда кошмари и страх.
Пълното лишаване на детето от телевизия не е решение, въпреки изброените, негативни аспекти. По този начин малкото може да попадне отново в капана на социалната изолация. Правилната реакция е ограничаването на стоенето пред екрана и даването на обяснения там, където е необходимо. Личният пример е от решаващо значение, тъй като децата като гъби попиват всичко, което правите.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни