►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да запишем детето си на плуване

Отговорност на всеки родител е да помогне на децата си да изградят правилни навици, които впоследствие да са предпоставка за развитие на комплексно изградени личности. Времето, в което живеем е занемарило спорта и физическата дейност на децата е сведена до минимум.


Да запишем детето си на плуване

Това пренебрегване на физическата култура обикновено е за сметка на часовете, прекарани пред телевизора или компютърната игра. Спортът обаче има неоспорими предимства: изгражда физиката, изключително полезен е за децата в здравословен аспект, а и ги учи на дисциплина, на колективност и в известна степен изгражда характер. Ето защо се свързахме с Жени Димитрова, управител на „Камелот СПА” в хотел „Парк Инн” София, с която ще поговорим за ползите от плуването.

Какви са ползите от уроците по плуването при децата

Deteto.info

Уроците по плуване ще откъснат децата от компютъра, телевизора, PSP-то и другите видео игри, поне за малко, всяка седмица. Раницата на един второкласник тежи до 6-7 кг. Изкривяването на гръбначния стълб и наднорменото тегло при децата в ранна възраст за съжаление все по-често се срещат. Ето защо е важно да насърчаваме децата си да спортуват и да се движат повече. Безопасността на детето във водата е още една важна причина да учим децата да плуват. Плуването е здравословно физическо натоварване за децата. То ги приучава на дисциплина, изгражда състезателен дух, самоувереност, умение да общуват и е чудесна възможност за детето да се забавлява.

Безопасно ли е да запишем детето си на плуване

Deteto.info

Дисциплината е неизменна част от обучението по плуване. Първото нещо, което детето задължително научава, са правилата при ползване на басейн и последствията от тяхното нарушаване. Инструкторите стриктно ги съблюдават и ако детето откаже да ги следва, за кратко се извежда от басейна и прави допълнителни упражнения. Ние обясняваме на всяко дете, че спазването на правилата е важно както за неговата безопасност, така и за тази на всички в басейна. Когато детето плува в група с малко по-напреднали деца, то се учи да се справя все по-добре и всяко насърчаване от страна на инструктора е малка победа за него и мотив да се старае още повече. Колкото по-добре се справя в басейна детето, толкова по-уверено е то във вода и колкото по-уверено е, толкова повече неща иска да научи. Например деца, които първоначално се страхуват да скочат от ръба на басейна във водата и да доплуват обратно, след няколко боязливи опита се справят и са готови да се впуснат и в други предизвикателства, като например плуване в по-дълбоката част на басейна. Удоволствието от плуването нараства с всяко придобито умение в басейна. В класа по плуване децата се учат да общуват както по между си, така и с инструктора. Възпитаваме респект към правилата и околните и създаваме среда за нови приятелства. Важно е детето да плува редовно. Ако Вие самите не умеете да плувате, никога не е прекалено късно да се научите. Само запомнете – безопасността е винаги на първо място.

Как влияе плуването на физиката на децата

Deteto.info

Плуването е единствената физическа дейност, при която ставите са освободени от тежестта на тялото, поета от водата. При плуването няма травми. Ритмично повтарящите се, динамични движения натоварват всички мускули и осигуряват хармонично развитие на тялото. Безспорен факт е, че заниманията с плувни спортове развиват детския организъм възможно най-комплексно – от изграждане на двигателна и дихателна култура, до формиране на здрава мускулатура. При това плуването е сред малкото физически натоварвания, които оказват равномерно влияние на всички мускулни групи. Тренировките са уникални и от гледна точка на средата, в която се осъществяват – единствено във водата човешкото тяло не усеща ефекта от изпотяването. Плуването е най-доброто средство за профилактика на гръбначни изкривявания и мускулен дисбаланс.

Все пак плуването е по-специфичен спорт

Deteto.info

Първоначалните изисквания за екипировка на малкия плувец включват задължителните за хигиенните потребности бански, плувна шапка и джапанки. Очилата не са от първа необходимост, понеже не всяко дете се чувства комфортно с очила във водата. Специализираното оборудване (плувки, дъски, плавници, топки и др.) за работа с деца, прави басейна още по-атрактивно място за малчуганите.

На каква възраст могат да започнат уроците по плуване и каква е препоръчителната честота

Deteto.info

Има малчугани, които и на 4 години са готови за обучение, но според специалистите оптималната възраст е 6 години. Тогава детето вече започва да се съсредоточава, да разбира в детайли какво говори преподавателят или какво изисква треньорът. А и му е по-забавно. Toва е и възрастта, в която детето може да се занимава с плуването в спортно-състезателен аспект. За оптимален резултат е подходящо детето да плува 2 или 3 пъти седмично.

Лятото на морето много родители учат децата си да плуват

Deteto.info

Препоръчително е детето да се учи да плува с треньор, а не с родител, тъй като има специфична методика на тренировката. Треньорът не влиза във водата, а провежда тренировката дистанционно, извън басейна. Така децата по-лесно свикват с водата и преодоляват страха от нея. При работа с треньор децата по-стриктно следват правилата и изграждат плувни умения в среда с връстници. И най-важното, предотвратява се заучаването на грешни техники, което е съществено, в случай, че детето реши да се занимава активно с този спорт за в бъдеще.

Има ли някакви обстоятелства (здравословни или други), при които плуването не е удачен избор

Deteto.info

Плуването не е подходящо занимание за деца с вроден порок на сърцето, кожни заболявания, остри вирусни инфекции.
Какво е важно да имаме предвид при избор на клас по плуване?

  • На първо място е безопасността. Басейн, който поддържа отлична хигиена и висока температура на водата (28 -29 0 С).
  • Децата се чувстват по-уютно в по-малки басейни и в тях често водата е по-топла.
  • Професионализмът на треньора и опитът му с деца, също са от изключително значение.
  • Важно е детето да харесва инструктора, да има възможност наред със задължителните упражнения и да се забавлява при всеки урок.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни