►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Трудности по време на учене

Не е лесно да успеем да помогнем на детето си да се концентрира и лесно да научава новия материал, а не е лесно и за детето да успява да се справя с толкова много задължения. За да има детето успех в ученето, то трябва да има интелектуален потенциал, за да може да учи, да бъде мотивирано, да запаметява новия материал и да владее добри навици за учене.


Трудности по време на учене

Трудност при планиране

Deteto.info

Детето учи, но не отделя за ученето достатъчно време, опитва се да учи в последния момент, разсейва се с други неща докато учи, времето си минава и то се уморява много повече, отколкото ако е учило 2 часа без прекъсване. Планирането на деня се базира на това да бъде определена една рутина за учене, която да се спазва всеки ден. Отделяйки всеки ден точно определено време за учене, ще помогне на детето да бъде винаги подготвено за училище. Посъветвайте се колко точно време е достатъчно да отделя детето ви на ден. Зависи и от възрастта му, разбира се, защото, ако за едно дете в първи клас половин час е достатъчно, то за друго в пети клас ще трябва поне един час. Детето трябва да прави всяка задачка за деня в точно определено време всеки ден, за да изгради добри навици и да му е много по-лесно.

Трудно запомня или по-скоро трудно разбира какво точно се има предвид

Трудно запомня или по-скоро трудно разбира какво точно се има предвид

Deteto.info

Не е едно и също да разбереш един урок и само да го запомниш. Процесът на учене предполага разбиране на онова, което трябва да бъде възприето и неговото запаметяване, което става чрез повтарянето на съдържанието. Липсата на концентрация и на адекватна форма за възприемане на новия материал, която се постига чрез четене, подчертаване, правене на схема на най-важните аспекти и изваждане на изводи също затрудняват много ученето. В този случай ще трябва да помогнете на детето да успява да се концентрира, да подобри умението си да задържа вниманието си върху едно нещо за по-дълго време, да използва техники, които ще улеснят запаметяването и възпроизводството на информацията. Можете да помагате на детето и да му покажете как да учи по-лесно, после му задавайте въпроси по урока, за да му помогнете да го запомни по-лесно.

Трудно задържа вниманието си и се концентрира

Deteto.info

Това става, когато на детето му е много трудно да се концентрира да започне да учи. В тези моменти всеки стимул покрай него разсейва вниманието му и така губи много време. Постига много малък успех в училище и ученето и писането на домашното му отнема много време. За да помогнете на детето на първо място премахнете стимулите, които биха могли да разсейват вниманието му докато учи. Посъветвайте го да се занимава с нещата, които са му най-трудни, когато е най-отпочинало и концентрирано, да учи в точно определен час всеки ден, за да свикне и да му стане навик. Не е лоша идея да си прави малки почивки по време на ученето, стига те да не го разконцентрират още повече.

Трудно му е да чете

Deteto.info

Детето не чете особено бързо, нито пък разбира много от прочетеното. Има трудности с някои думи, чието значение не разбира, но в действителност се използват често, поради което речникът му е доста беден. Ако трудността на детето да чете идва от това, че страда от дислексия, то тогава ви трябва специалист, който да ви консултира как може да му се помогне, тъй като в този случай трябва специализирана помощ. Ако причината е бавното четене или бедният речник, то трябва да наблегнете първо на това детето да добие умението да чете бързо и с разбиране, помогнете му да заучава всеки ден нови думи, уведомете и учителката му за проблемите, които има детето. След това можете да правите упражнения у дома, като детето първо чете непознат текст, а после му задавате въпроси върху него, за да видите дали го е разбрало, а и за да го разбере и запомни по-лесно. За заучаването на новите думички му купете и тълковен речник на българския език и го научете как да го ползва самичко.

Липсва основата

Deteto.info

Това е, когато детето има трудности с някои предмети, при които отделните уроци са взаимно свързани и всеки нов урок не може да се разбере, ако преди това не е усвоен старият материал, както е например при математиката. За да можете да се справите с проблема можете да помолите по-голямото ви дете да помага на по-малкото или пък да му вземете частен учител, който да затвърди само основите на материята.

Силно безпокойство, когато предстои изпитване или контролно

Силно безпокойство, когато предстои изпитване или контролно

Deteto.info

Детето ви може да бъде добър ученик, но страхът от провал го кара да се чувства зле и да губи увереността в собствените си възможности. Детето е изнервено и силно обезпокоено и има негативни мисли относно резултата, който ще постигне в училище. Като последствие от това може дори да го заболи коремът, да не може да спи, да се потят дланите му, да няма апетит и дори да е замаяно. Други малчугани пък започват дори да си гризат ноктите. Като начало трябва да седнете и да обясните подробно на детето какво точно му се случва, защо става така и да го успокоите, че всичко си има решение. После покажете на детето как да започне да мисли позитивно, като концентрира вниманието си върху онова, което прави в момента и сега, а не върху странични неща, които тепърва престоят или пък такива, които вече са минали. Покажете на детето как да си почива пълноценно, така че след това да се чувства бодро и да има енергия. Спортуването също е добро решение, защото спомага за добрия тонус на тялото. Обяснете на малчугана, че няма лесен изпит и ако всеки път смята, че няма да успее, то наистина ще става така и ще се провали, дайте му пример със себе си и своето позитивно мислене, което ви е помогнало да постигнете успех.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни